StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENIK

Od 1. srpnja roditeljima briga manje: Gdje s dicom ovoga lita? U vrtić, čekamo vas

Piše Katarina Rudan
27. lipnja 2019. - 12:13

Od ponedjeljka, 1. srpnja, roditelji djece koja pohađaju šibenske gradske, privatne i vjerske vrtiće i jaslice, ne trebaju se brinuti tko će im "čuvati" djecu tijekom srpnja i kolovoza.

Kao i prijašnjih godina, ljeti rade takozvani "dežurni vrtići". Organiziranje rada u vrtićima tijekom ljeta već je, kako kažu ravnateljice ustanova, uhodana praksa, s tim što je iz godine u godinu sve više prijavljene djece. U pravilu, s roditeljima se tijekom lipnja provede anketa kako bi se doznao broj djece koja će ljeti pohađati vrtić, hoće li u vrtiću biti jedan ili oba ljetna mjeseca, pa se prema iskazanim potrebama organizira rad. U dvije predškolske ustanove, "Šibenska maslina" i "Smilje", kojima je osnivač Grad Šibenik, tijekom srpnja i kolovoza provodit će se desetosatni program u dežurnim vrtićima.

Dobra priprema

– Ove godine tijekom srpnja i kolovoza radit će naš vrtić "Kućica" na Baldekinu i moram istaknuti da ovog ljeta imamo znatno više djece nego prethodnih godina. Od 1. srpnja do 1. rujna u "Kućici" će boraviti oko 140 djece, oko 90 vrtićke te oko 50 djece jasličke dobi. Tradicionalno, u kolovozu taj broj opada, no mi smo se, u organizacijskom smislu, dobro pripremili i s brojem djelatnika i didaktičkim pomagalima te s potrošnim materijalom, kako bi proces mogao teći jednako kao i tijekom pedagoške godine. Želimo da taj "ljetni vrtić" – kako ga nazivamo – ostane u lijepom sjećanju naših korisnika – rekla nam je Maja Gulin, ravnateljica Dječjeg vrtića "Šibenska maslina".

Ljetno dežurstvo ima i drugi gradski dječji vrtić – "Građa". Za djecu vrtićke dobi dežuran je istoimeni vrtić, njegov stari dio, budući da na paviljonskom dijelu traju radovi na energetskoj obnovi objekta.

– Prijavljeno je oko 70 djece vrtićke dobi i oko 40 jasličke. Dežurne su jaslice "Tintilinić", koje se nalaze u neposrednoj blizini vrtića "Građa". Zapravo, svake godine u vrijeme ljeta rade ta dva objekta, jer u "Građi" imamo dovoljno veliku kuhinju pa u njoj možemo pripremiti što nam treba, iako obroke dobivamo iz kuhinje vrtića "Šibenska maslina", s kojima imamo ugovor. Ako treba, u "Građi" se nešto može dovršiti – kaže ravnateljica Gorana Rakić.

Ljeto spremno dočekuju i privatni i vjerski dječji vrtići. Privatni dječji vrtić "Žižula" ljeti će se brinuti o više od 300 mališana u Šibeniku i izvan Šibenika u mjestima u kojima imaju područne odjele.

Dežurstvo u Njivicama

– U Šibeniku imamo pet objekata: Perković, Ražine, Materize, Njivice i Mandalina, i prijavljeno je oko 220 djece koja će u našim dežurnim vrtićima boraviti tijekom ljeta. Za potrebe djece koja pohađaju vrtiće u Mandalini i Ražinama radit će Ražine, i tu je prijavljeno oko 130 djece vrtićke i jasličke dobi. Za potrebe Meteriza i Njivica radit će vrtić u Njivicama, za koji je prijavljeno 90 djece, također vrtićke i jasličke dobi. Vrtić u Skradinu radit će također cijelo ljeto i prihvatit će i djecu iz vrtića u Dubravicama, tako da će ga pohađati oko 45 djece. Radit će i vrtić u Tribunju, u kojem je oko 40 djece, i u tom je vrtiću smjenski rad. Za vrtić Perković, odnosno u Sitnom Donjem, prijavljeno je sedmero djece za ljeto, radit će od 8 do 14 sati u srpnju, a u kolovozu će roditelji djecu dovoziti u vrtić u Ražinama – ističe Zorana Ivić, vlasnica vrtića "Žižula".

Već godinama tijekom ljeta, i to u smjenskom programu, od šest do 21 sat radi privatni Dječji vrtić "Osmijeh".

– Naša djeca ljeti borave u centralnom vrtiću na Šubićevcu, što znači da će i djeca koja inače pohađaju vrtić na Meterizama i u Jurasima, a ljeti im je potreban boravak u vrtiću, dolaziti na Šubićevac. Ovog ljeta imat ćemo oko 80 djece vrtićke i 30-ak jasličke dobi – navodi ravnateljica "Osmijeha" Franka Ercegović Kursan.

Vjerski Dječji vrtić "Brat Sunce", doznajemo od ravnateljice, časne sestre Anite, tijekom srpnja radi normalno, a tijekom kolovoza "udruže" se s drugim vjerskim vrtićem "Blažena Hozana" i djeca borave u njemu. Inače, u vrtiću "Brat Sunce" ima 77 djece vrtićke dobi.

Na kraju, recimo da i privatni Dječji vrtić "Sunce" u Brodarici, koji pohađa 75 djece, radi cijelo ljeto, tako da se roditelji čija djeca pohađaju ovaj vrtić, koji provodi desetosatni, ali i smjenski rad, ne moraju brinuti tko će im čuvati djecu tijekom ljeta.

19. travanj 2024 12:56