StoryEditorOCM
ŠibenikPOVIJESNI SPEKTAKL

Obilježava se 375. godišnjica bitke za Šibenik! Karađole: ja ću biti negativac, igrat ću turskoga pašu

Piše Toni Veljača
10. rujna 2022. - 09:31

Prije punih 375 godina, Šibenčani su porazili osmanlijske osvajače i obranili grad od višestruko nadmoćnijeg protivnika. U spomen na taj povijesni događaj, šibenski gradski stražari, zajedno s kolegama iz drugih povijesnih postrojbi će uprizoriti bitku na Tvrđavi svetog Ivana, šibenskoj najvećoj kopnenoj utvrdi.

Program "Opsada Šibenika 1647." počinje u subotu, 10. rujna, u 17.30 na Poljani gdje će se povijesne postrojbe najprije postrojiti. Nakon prizora mačevanja, proći će starom gradskom jezgrom i rivom, da bi na Tvrđavu svetog Ivana stigle u 19.15.

Viteške skupine

Na najvećoj i najvišoj šibenskoj kopnenoj utvrdi građanima će se potom predstaviti viteške skupine, a potom će uslijediti i prijava šibenskom knezu.

– Ulaz na Tvrđavu svetog Ivana za Šibenčane i goste bit će slobodan od 18 sati. Zvijezda, odnosno južni dio Tvrđave bit će otvoren do 22 sata, dok će sjeverni dio, takozvana Kliješta, na kojemu će se i odvijati čitav program, biti otvorena do 24 sata. Parking kod Tvrđave Barone bit će otvoren, dok prolaz vozilima prema Tvrđavi svetog Ivana neće biti moguć – kazao je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika, koja je uz Šibensku gradsku stražu, Grad Šibenik te Tvrđavu kulture Šibenik i organizator samog događanja.

Otkrio nam je ovom prigodom Karađole, da će i on imati ulogu u rekonstrukciji povijesne bitke, čije uprizorenje režira Šibenčanin Sergio Mioč.

Vatreni ‘show‘

– Ja ću biti negativac, dodijeljena mi je uloga turskog paše Tekelije, dok će Paško Rakić utjeloviti pozitivca – kazao nam je prvi čovjek Turističke zajednice.

Program se nastavlja u 20.15 kada će plesna skupina "Kontea" izvesti srednjovjekovne plesove, nakon kojih će Koprivnički mušketiri i haramije prirediti vatreni "show". U 21.15 na redu je uprizorenje ključne bitke i obrane Šibenika u Kandijskom ratu 1647. godine. Nakon borbe, za glazbeni dio programa na pozornici Svetog Ivana pobrinut će se šibenski bend "Teke Yeke".

– Dosta ljudi me pitalo je li ovaj događaj zamjena za srednjovjekovni sajam. Ne, riječ je o nečemu potpuno drukčijem. Ove godine je 375. godišnjica te povijesne bitke u kojoj je sudjelovao naš grad i ovo je način na koji smo je odlučili obilježiti. Ovim putem pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže, ulaz je otvoren za sve posjetitelje i vjerujem da će biti doista zanimljivo – zaključio je Karađole.

Povijesne postrojbe

Uz Šibensku gradsku stražu, sudjeluju još Kliški uskoci, Vitezovi vranski, Vitezovi kralja Zvonimira, Plesna skupina Kontea, Požeška građanska straža, Koprivnički mušketiri i haramije, Lička pukovnija, Vitezovi hercega Stjepana Kosače i Jajački vitezovi. Ukupno je to više od 70 sudionika povijesnih postrojbi.

25. travanj 2024 08:44