StoryEditorOCM
ŠibenikPriča oboljelog radnika

O ponovnom zapošljavanju Ante Ledenka odlučit će Upravni odbor slovenskog Impola - odgovori li negativno slučaj će se naći pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strasbourgu

Piše Ante Talijaš
21. veljače 2018. - 18:27

Prije tri tjedna u "Slobodnoj Dalmaciji" objavili smo tužnu životnu priču o Anti Ledenku, 30-godišnjaku iz mjesta Vukšić kod Benkovca. On je, nakon devet godina rada kao ljevač u TLM "Aluminiumu" (Valjaonici), 2014. godine obolio od fibroze pluća te potom dobio i otkaz. Premda je u liječničkim nalazima i rješenju HZMO-a stajalo da je fibroza pluća (odumiranje plućnog tkiva) Antino profesionalno oboljenje, dakle da je obolio u TLM-u, te da mu je ova tvrtka dužna osigurati novo radno mjestu u uredu, na to se oglušila stara Uprava TLM "Aluminiuma", ali i vodstvo nove tvrte Impol TLM Šibenik, nakon što je posrnulog šibenskog aluminijaša preuzela slovenska aluminijska korporacija.




Upravo je naš novinski tekst pokrenuo rješavanje slučaja i statusa Ante Ledenka, koji nakon dobivenog otkaza, živi u teškim materijalnim uvjetima bez ikakvih primanja. Naime, u srijedu je Antu Ledenka i njegovog pravnog opunomoćenika Vedrana Uraniju, povjerenika SSSH-a, iza zatvorenih vrata primila Marijana Lažeta – direktorica društva Impol TLM Šibenik.




Po riječima sindikalnog povjerenika Uranije, direktorica Lažeta ostala je iznenađena ovim slučajem jer s njim nije bila ni upoznata, već je za njega doznala iz medija. Za rješavanje Ledenkova statusa, odnosno za vraćanje Ante Ledenka u TLM i otvaranje za njega odgovarajućeg radnog mjesta u uredu, direktorica Lažeta prethodno je zatražila pismenu odluku od stečajnog upravitelja TLM-a Branka Morića.Po riječima povjerenika Uranije, konačnu odluku o ponovnom stupanju Ledenka u radni odnos, trebao bi donijeti Upravni odbor Impola u Sloveniji na čelu s predsjednikom Jernejom Čoklom.




- Na ovom sastanku od direktorice zatražili smo da Ante trenutno bude vraćen na zamjensko radno mjesto jer za to postoje svi zakonski uvjeti. Upozorili smo da prema hrvatskim propisima i međunarodnoj konvenciji br. 111., svi oboljeli na poslu moraju dobiti novo radno mjesto unutar tvrtke, sukladno preostalim zdravstvenim sposobnostima. Ante se razbolio na poslu jer za vrijeme bivše Uprave u tvrtki nije poštovan Zakon o zaštiti na radu. Prema postojećim zakonima, trebao je imati prioritet pri ponovnom zapošljavanju, a nakon što je slovenski Impol preuzeo TLM i vratio na posao 400 radnika. U njegovom slučaju netko je grubo pogriješio i u bivšoj Upravi TLM-a prije odlaska tvrtke u stečaj, a i u ovoj novoj tvrtki jer nije postupao po zakonu, i za to bi trebao odgovarati. To smo jasno rekli i direktorici Lažeti – kazao je sindiklac Uranija.


Dodao je kako je u međuvremenu Ledenko završio školu za računalnog operatera, pa se za njega, sukladno stručnoj spremi, može naći uredski posao.


- Unatoč bolesti, Ante je radno sposoban, a kao računalni operater može raditi i kao glasnogovornik tvrtke ili u Službi za odnose s javnošću. Unatoč našim legitimnim i pravovaljanim zahtjevima da se za Antu odmah pronađe radno mjesto, direktorica Lažeta to je prolongirala ističući kako ona za to nema ovlasti. Dogovoreno je da stečajni upravitelj Morić napiše pismeni certifikat već tijekom četvrtka, a direktorica Lažeta će o ovom sastanku izvijestiti Upravu TLM-a u Sloveniji, koja će donijeti konačnu odluku o rješavanju radno pravnog statusa – kazao je Vedran Uranija te napomenuo da će slučaj prijaviti Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu ne nađe li se rješenje do kraja veljače.




- Anti Ledenku protekle četiti godine nanesena je ogromna nepravda i velika materijalna šteta. U njegovom slučaju sustavno je kršen Zakon o radu i međunarodna konvencija. Prekršena su njegova elementarna ljudska, radnička i socijalna prava – zaključio je Uranija.


Ante Ledenko podsjetio je kako je proteklih godinu dana bezuspješno pokušavao stupiti u kontakt s novom slovenskom upravom TLM-a, te kako mu je glasnogovornica tvrtke Danijela Troskot u više navrata kazala kako zbog bolesti nije interesantan ljudima iz Impola. Štoviše, nakon što je o meni pisala Slobodna Dalmacija bio mi je zabranjen i ulazak u tvrtku-poentirao je Ledenko.




Upozorio je, također, kako na njegove brojne pismene i usmene kontakte, glasnogovornica Troskot nije reagirala, niti mu je htjela dogovoriti sastanak s novim čelnicima tvrtke.

- Tek nakon teksta u Slobodnoj Dalmaciji i angažiranjem sindikalnog povjerenika Uranije došlo je do ovog sastanka s direktoricom. Ostao sam zapanjen saznanjem da nijedan od brojnih zahtjeva koje sam slao poštom ili na email, uopće nije  došao do direktorice Marijane Lažete. To mi je na ovom sastanku kazala direktorica Lažeta, pa je jasno da je glasnogovornica Troskot sve moje dopise i mailove bacala u smeće. Moram priznati, da ni nakon ovog sastanka nisam optimista oko povratka nposao. Sve me ovo podsjeća i na razgovore s bivšom Upravom, koja nije poštovala zakonske propise. Niti nova direktorica Lažeta nije izričito kazala da će za mene otvoriti odgovarajuće radno mjesto. No, živim u nadi da će se ovaj moj radno-pravni spor riješiti na miran način, jer nada umire posljednja – zaključio je Ledenko, te se zahvalio Slobodnoj Dalmacija koja je prva izašla u javnost s njegovom životnom dramom nakon čega se "ipak nešto pomaklo".


Živi od majčine mirovine od 1500 kuna

Pored profesionalnog oboljenja – fibroze pluća, Anti Ledenku dijagnosticirana je Kronova bolest, celijakija i srčana miokardiopatija. Zbog ovih oboljenja prisiljen je piti 24 tablete dnevno, od kojih većina nije na teret HZZO-a. Minimalno dva puta mjesečno odlazi u Dnevnu bolnicu za Kronove bolesti na "Rebro" te na Kliniku za plućne bolesti Jordanovac. Živi s majkom Marijom od njezine mirovine od 1500 kuna, a koju je ona naslijedila od pokojnog supruga, Antina oca, koji je poginuo u prometnoj nesreći prije deset godina.

15. travanj 2024 17:14