StoryEditorOCM
Šibenikide dalje i dogodine

‘Novo lice Šibenika‘: obnovljene fasade i krovišta na pet objekata u staroj gradskoj jezgri, evo što su rekli stanari

Piše Toni Veljača
14. travnja 2022. - 12:58

- Završetak ovog projekta predstavlja jedan simboličan čin koji pridonosi onom čemu mi vječno težimo, a to je zadržati stanovnike, pogotovo naše najstarije Šibenčane, u staroj gradskoj jezgri – rekao je gradonačelnik Šibenika, Željko Burić na konferenciji za medije koja je održana na trgu kod kavane Medulić. Naime, gradonačelnik je javnosti prezentirao rezultate netom dovršenog projekta "Novo lice Šibenika" kojim su se obnovile fasade i krovišta na ukupno pet objekata u staroj gradskoj jezgri.

Podsjetimo, javni poziv za obnovu fasada i krovišta na objektima u staroj gradskoj jezgri bio je objavljen u listopadu 2020. godine, dok su korisnici programa, ugovor o obnovi potpisali u ožujku 2021. godine. Program za koji je Grad izdvojio 757.000 kuna trajao je godinu dana, a od 12 prijava koje su stigle na adresu Grada, odabrano je ukupno pet objekata za obnovu.

- Ovo je peti projekt koji smo proveli u staroj gradskoj jezgri, a suma novca koja je potrošena kroz različite projekte je oko 5 milijuna kuna. Pomaci su i više nego vidljivi, ali je još uvijek dosta posla pred nama. Mi ćemo ustrajati da pomognemo stanovnicima stare gradske jezgre, da je oživimo i da te ljude zadržimo. Želja nam je da svaki kut i svaku ulicu infrastrukturno i komunalno opremimo, i da ti ljudi dobiju pristojne uvjete za život i stanovanje – zaključio je Burić.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

"Novo lice Šibenika" je treći program ovakvoga tipa, a prvi u kojem su sufinancirani fasade i krovišta. U prijašnjim programima, sufinancirana je izmjena prozora i vrata na objektima u staroj gradskoj jezgri te energetska učinkovitost.

- Ovo je do sada bio najizdašniji natječaj jer je subvencija pokrivala oko 50 posto troškova, točnije 200.000 kuna po objektu. Nastavljamo s ovim projektom i dalje jer ovaj program predstavlja jedan od tri važna stupa revitalizacije. Važno je naglasiti da su subvenciju za obnovu objekata mogli dobiti samo stalni stanovnici stare gradske jezgre, a ne iznajmljivači i vikendaši – istaknuo je Petar Mišura pročelnik gradskog upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Projekt će se nastaviti i sljedeće godine, s tim da će se poziv za obnovu odnositi na fasadu, prozore, vrate te obnovu krovišta. Voditelj projekta, Domagoj Vranjić, istaknuo je da je obnova objekata u staroj gradskoj jezgri bila izuzetno zahtjevan i težak pothvat.

- Osim poteškoća s građevinskim tvrtkama problem nam je bila i pandemija. Moram naglasiti da sve tvrtke koje su sudjelovale na projektu su ili s područja grada Šibenika ili s područja Županije. Na taj način smo dodatno potaknuli gospodarstvo Grada i Županije – istaknuo je Vranjić.

Medijima su se obratili i dvojica korisnika ovog programa, stalni stanovnici stare gradske jezgre Darko Gulin i Ivo Mikuličin.

- Moja šira obitelj je na ovu obnovu čekala više od 80 godina i zato imam veliki razlog da se zahvalim Gradu i svima koji su sudjelovali u ovom projektu – naglasio je Mikuličin, s kojim se složio i Darko Gulin također stanovnik gradske jezgre.

- Živim u zgradi koja je stara 110 godina i nije se obnavljala jednako toliko godina. Bez intervencije Grada vjerujem da tu zgradu ne bi spasili – zaključio je Gulin.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image

Domagoj Vranjić

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Željko Burić

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Ivo Mikuličin

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Petar Mišura

Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image

Darko Gulin
 

Nikša Stipaničev/Cropix
25. travanj 2024 04:33