StoryEditorOCM
ŠibenikŽivjet će samostalno

Novi projekt Centra za rehabilitaciju ‘Roman obitelj‘; Na Meterizama grade tri kuće za osobe s intelektualnim teškoćama

Piše Toni Veljača
16. prosinca 2022. - 10:43

Centar za rehabilitaciju "Roman obitelj" – inače, prvi privatni centar za smještaj odraslih osoba s intelektualnim teškoćama u državi, uskoro proširuje poslovanje. Naime, u šibenskoj gradskoj četvrti Meterize, u blizini crkve sv. Jeronima, planira se gradnja triju stambenih jedinica namijenjenih smještaju osoba koji prema svojim intelektualnim mogućnostima mogu funkcionirati i živjeti u organiziranom stanovanju.

Prije gotovo puno desetljeće, Centar je započeo priču s pružanjem usluge organiziranog stanovanja – i to baš na Meterizama, gdje su 2013. godine kupili i preuredili kuću za tu namjenu. U njoj i danas živi 15 ljudi - kazuje nam Marin Roman, čovjek koji uz brata Zorana i pedesetak zaposlenih, uspješno vodi ustanovu koja djeluje već četvrt stoljeća.

- Riječ je o osobama koji žive samostalno, ali od nas imaju 24- satnu podršku, stojimo im na raspolaganju za sve što im treba. Mislim da je ova priča s organiziranim stanovanjem odlična – i jako dobro funkcionira, evo već desetak godina – kazuje nam u telefonskom razgovoru Marin.

image

Na Meterizama će biti izgrađene tri kuće u kojima će osobe s intelektualnim teškoćama živjeti samostalno uz 24- satnu podršku

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Poučeni iskustvom u organiziranju života i vođenju brige o osobama s intelektualnim teškoćama, pala je odluka na gradnju još tri dodatne kuće. Građevinska dozvola je izdana, čeka se natječaj za financiranje projekta.

- Radi se o tri stambene jedinice, svaka kuća imala bi po tri stana, dok bi u svakom od stanova bilo smješteno pet korisnika. Plan je financirati projekt iz EU fondova – tako da trenutno čekamo da se nešto otvori na tu temu. U najavi su neki natječaji ali još uvijek nemamo sve detalje – ističe Marin.

Gradnjom novih objekata do nekih velikih promjena u funkcioniranju ustanove – tvrdi Marin – neće doći. Centri u Bratiškovcima, u zaleđu Skradina te drugi u Šibeniku – u kojima se vodi briga o 115 korisnika, nastavljaju s dosadašnjim radom. Promjena bi – kada se jednom izgrade kuće na Meterizama – mogle nastati tek kada je broj zaposlenih u pitanju.

- Trenutno imamo 50 zaposlenih, možda će doći do potrebe za novom vrstom kadra, vidjet ćemo. Čim se otvori opcija za financiranjem ovog projekta krenut ćemo u konkretnu realizaciju – zaključio je Roman.

08. svibanj 2024 11:17