StoryEditorOCM
Šibenikuskoro operacije glaukoma

Novi medicinski zahvat u šibenskoj bolnici; pacijenti s ‘ubojicom vida‘ više neće morati odlaziti u druge velike gradove

Piše Šibenski.hr
18. ožujka 2023. - 15:00
Uskoro će operacije glaukoma postati rutina u šibenskoj bolniciFacebook/Opća bolnica Šibensko-kninske županije

Na odjelu oftalmologije Opće bolnice Šibensko – kninske županije, u sklopu tjedna glaukoma, u petak 17. ožujka izvedene su operacije glaukoma pod vodstvom prof. dr.sc. Mie Zorić Geber, dr.med. voditeljice referentnog centra za glaukom iz Klinike za očne bolesti KBC Sestre milosrdnice s kojom smo dogovorili suradnju u vidu operacija pacijenata naše županije u našoj ustanovi te istovremene edukacije naših oftalmologa koji će nakon provedene edukacije uvesti operacijsko liječenje glaukoma i u Općoj bolnici Šibensko – kninske županije, izvijestili su iz šibenske bolnice.

Operacijski tim kirurškog liječenja glaukoma - trabekulektomije uz liječnicu prof.dr.sc. Miu Zorić Geber iz KBC Sestre milosrdnice činile su i medicinske sestre instrumentarke bacc.med.techn. Višnja Tomešić i sr. Nataša Tomac, a tijekom operacija za ovu operacijsku tehniku educirali su se šibenski oftalmolozi i instrumentarke.

Osim operacijskih zahvata u ambulantama odjela oftalmologije Opće bolnice Šibensko - kninske županije pregledano je oko 15 pacijenata s dijagnozom glaukoma kojima se u narednom periodu planira operacijsko liječenje.

- Suradnja Klinike za očne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice i odjela oftalmologije Opće bolnice Šibensko - kninske županije se nastavlja, a u doglednoj budućnosti pacijenti Šibensko - kninske županije s glaukomom više neće morati odlaziti u Zagreb ili druge velike gradove na operacijsko liječenje glaukoma što predstavlja značajan iskorak za naše pacijente, a naši liječnici Odjela oftalmologije će moći svoje profesionalno usavršavanje i razvoj ostvariti u našoj bolnici.

Ponosni smo što i u ovom segmentu pomičemo granice na dobrobit naših pacijenata i naših zdravstvenih djelatnika- kazali su u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije.

image

U suradnji sa stručnjacima iz bolnice Sestre milosrdnice izveli složenu operaciju u šibenskoj bolnici

Facebook/Opća bolnica Šibensko-kninske županije

Inače, glaukom je bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice najčešće povezan s povišenim intraokularnim tlakom. Nakon katarakte to je najčešći uzrok sljepoće u svijetu.

Svjetsko istraživanje pokazalo je kako gotovo 30 posto ispitanika uopće ne zna što je glaukom, a gotovo 40 posto ne zna da glaukom može izazvati sljepoću. Važno je reći kako glaukom nije moguće dijagnosticirati na prvom pregledu; zato je važno praćenje i daljnja analiza kroz nekoliko dijagnostičkih pregleda. Liječenje je usmjereno na snižavanje očnog tlaka, a obično se liječi kapljicama dok je u nekim slučajevima potrebno pristupiti i laserskim ili kirurškim zahvatima. Jednom dijagnosticiran, liječi se do kraja života.

Važno je ne zaboraviti promicati svijest i znanje o glaukomu, vodećem uzroku nepovratnog gubitka vida.

03. listopad 2023 15:41