StoryEditor
ŠibenikDOznao za akciju

Novi detalji istrage u aferi Janaf: Kovačević je bacio mobitele u Savu, no policija ih je izronila. Spasit će i podatke na njima

Piše Šibenski.hr /JL
19. rujna 2020. - 08:48
 Zeljko Puhovski/Cropix

Predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević dobio je informaciju da se protiv njega provodi istraga u trenutku kada su već bili izdani nalozi za pretres, dan uoči planiranog uhićenja. Prema izvorima bliskima istrazi, Kovačević se u srijedu ponašao posve uobičajeno i držao se rutine.

No, poslijepodne se to promijenilo. Istražitelji koji su ga cijelo vrijeme držali “na oku” najprije su, kako piše Jutarnji list, uočili da je kod njega potpuno zamrla telefonska komunikacija, a ponašanje mu je postalo jako hektično. Užurbano se autom vozio s jedne adrese na drugu po Zagrebu i okolici. Istražitelji su primijetili da je iz stana nosio određene stvari, sjeo bi u auto i odvezao se na drugo mjesto, gdje je te stvari pospremao.

DOZNAO ZA UHIĆENJE

Zbog svega toga policija je zaključila da je Kovačević doznao da mu se sprema uhićenje te da pokušava sakriti materijale za koje smatra da bi ga mogli kompromitirati. Posumnjalo se da želi skloniti i “na sigurno” pospremiti gotov novac.

Automobilom se zaputio prema izlazu iz Zagreba u smjeru Slovenije pa je policija hitno osigurala granične prijelaze da im ne bi pobjegao preko granice, te se naknadno, zaobilaznim putem, prebacio u BiH. No, čini se da mu to ipak nije bila namjera. Ono što mu je svakako bila namjera, kako nam je potvrđeno iz izvora bliskih istrazi, jest da se riješi mobilnih uređaja. Prema jednoj varijanti, dok je automo prelazio jedan most preko Save, usporio je vožnju i kroz prozor bacio mobitele u Savu. Prema drugoj varijanti, zaustavio se kod savskog nasipa te je pješice otišao do obale i bacio mobitele u rijeku.

U svakom slučaju, policijska pratnja je zapazila odbacivanje te je alarmirala nadređene koji su odmah poslali ronioce. Oni su došli vrlo brzo te u kratkom roku uspjeli pronaći odbačene mobilne uređaje, koji ipak nisu uništeni, nego će se, prema tvrdnjama naših izvora, spasiti njihov sadržaj.

UPAD U STAN

Policija je zbog svega toga, piše Jutarnji list, upala u Kovačevićev stan još u srijedu navečer umjesto idućeg jutra. Istražuje se na koji je način dobio dojavu o akciji i tko mu je to dojavio. U četvrtak je policija pretresla njegov stan u Tuškanovoj te druge prostore koje je koristio i u koje je “sklanjao” određene materijale. Među njima navodno nije pronađena gotovina. No, neslužbeno doznajemo, on je raspolagao značajnim sredstvima na bankovnim računima. Ta su mu sredstva, a radi se o višemilijunskom iznosu, u međuvremenu blokirana. 

Izdvojeno

29. listopad 2020 07:17