StoryEditorOCM
Šibenik"Građa" i "Šibenski tići"

Niti jedna šibenska tvrtka ne želi obnavljati gradske dječje vrtiće: najniže cijene ponudila firma iz Otoka

Piše Šibenski.hr
12. veljače 2019. - 09:39

Za dječji vrtić 'Građa' pristigle su četiri ponude raspona cijena od 565 tisuća do 867 tisuća kuna, dok je za dječji vrtić 'Šibenski tići' pristiglo pet ponuda raspona cijena od 1,37 milijuna do 2,36 milijuna kuna.

'Za oba vrtića smo dobili najniže ponude u okvirima planiranih sredstava. Sad nam preostaje izanalizirati dostavljenu dokumentaciju te odabrati najpovoljnijeg izvođača radova koji zadovoljava uvjete natječaja. Zanimljivo je da nijednu od ovih devet ponuda nije dostavila firma iz Šibenika. Najnižu cijenu je na oba natječaja ponudila firma Jukić-Dam iz Otoka. ', kazao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Dječji vrtić 'Građa' ima bruto građevinsku površinu od 363 m2, a sastoji se od prizemlja i jednog kata.

Planirani zahvat se odnosi na vanjsku ovojnicu zgrade, tj. postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove i ravni krov, postavljanje hidroizolacije na ravni krov i postavljanje dodatne toplinske izolacije na kosi krov. Kako se kao energenti u zgradi koriste plin u boci i električna energija, odnosno električne grijalice, isti će se zamijeniti grijanjem na VRV sustav pogonskog goriva na prirodni plin. Također će se na krov postaviti sunčani kolektori za potrebe zagrijavanja potrošne tople vode, te zamijeniti postojeća rasvjetna tijela učinkovitijima. Postojeći energetski razred dječjeg vrtića 'Građa' je C, a nakon zahvata obnove zgrada će prijeći u energetski razred B. Uštede u financijskom smislu, odnosno smanjenje potrošnje energije i emisije CO2 na godišnjoj razini su procijenjene na 55 %.

Dječji vrtić 'Šibenski tići’ je samostalna građevina izgrađena kao prizemnica, ukupne građevinske bruto površine 527 m2. Građevina se sastoji od tri volumena. Nosiva konstrukcija je različita: prvi dio je od kamenih zidova, središnji od betonskih blokova, dok je zadnji od betonskih zidova s kamenom ispunom. Većina stolarije je dotrajala, od drvenih profila, ostakljena dvostrukim IZO staklom starosti koliko i objekt uz disfunkcionalnosti okova i mehanizma otvaranja/zatvaranja.

Dio stolarije svojedobno je zamijenjen neadekvatnim aluminijskim profilima bez prekinutog toplinskog mosta. Kako su krovovi objekta nedovoljno toplinski izolirani projektom je predviđena sanacija postojeće hidro i toplinske izolacije sukladno važećim propisima. Vanjski zidovi će se izolirati ETICS sustavom s pločama od EPS-a kao toplinsko izolacijskim materijalom debljine 10 cm.

Planirana je zamjena gotovo svih prozora i vrata na grijanom pročelju, budući da su postojeći ili dotrajali ili toplinski neučinkoviti. Novi prozori su predviđeni od PVC profila A klase, s pet ili više komora. Ostakljenje će biti dvoslojno izolacijsko staklo od kojih je unutarnje staklo s low-e premazom, ispunjeno argon plinom. Centralno grijanje na lož ulje će se zamijeniti prirodnim plinom kao energentom, te će se zamijeniti klasični radijatorski ventili sa termostatskim koji imaju mogućnošću optimizacije protoka u svrhu balansiranja sustava.

'Ovo je samo nastavak niza gradskih infrastrukturnih projekata u predškolskom odgoju za koje osvajamo i bespovratna sredstva fondova ili mjerodavnih ministarstava. Nedavno smo potpisali ugovor za izradu glavnog i izvedbenog projekta novog dječjeg vrtića 'Ljubica' u Crnici, u tijeku je natječaj za uređenje okoliša dječjeg vrtića 'Veslo' u Zatonu, za kojeg imamo i spremnu dokumentaciju za energetsku obnovu, u tijeku je obnova dječjeg vrtića 'Vidici' vrijedna 5 milijuna kuna, završili smo obnovu dječjeg vrtića 'Kućica' na Baldekinu vrijednu preko 1,4 milijuna kuna, na samom početku našeg prvog mandata u gradskoj upravi napravili smo novi dječji vrtić 'Smilje' na Jamnjaku, a imamo i spremnu dokumentaciju za obnovu dječjih jaslica 'Tintilinić' na Građi.', nabrojao je Mileta.

Na natječaju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja je Grad Šibenik za svrhu energetske obnove vrtića 'Građa' i 'Šibenski tići' osvojio ukupno 957 tisuća kuna. Ako na izbor izvođača radova ne bude žalbi, radovi će započeti u drugoj polovici lipnja.

26. travanj 2024 13:56