StoryEditorOCM
ŠibenikIvan Dobra, predsjednik MO-a, nastavlja se boriti sam...

Ništa od prosvjeda! Žirjani su se pripali

3. studenog 2017. - 17:30

Neće biti demonstracija na Žirju, kako je najavio predsjednik Mjesnog odbora Ivan Dobra. Budući da se sastanci Mjesnog odbora ne održavaju, jer se članovi ne odazivaju, Dobra je sazvao Zbor mještana. Oni ne žele demonstracije jer da onda iz Grada neće dobiti ni ono što su dobivali do sada.
Dobar je stra' i kome ga je Bog da' - rekli bi stari.

Pusta obećanja

To što su od grada (pod raznim upravama, op.p.) dobili do sada, Ivan Dobra sažeo je u pismu u devet točaka koje je 12. rujna poslao gradonačelniku Željku Buriću. Kaže - nikakav odgovor s te strane.
Dakle, neće biti demonstracija jer se mještani Žirja plaše da će zbog njih biti kažnjeni.
Evo čime su bili nagrađeni do sada:
- U tri godine moga mandata bilo je dosta što pisanih što izgovorenih obećanja. Napisao sam ih taksativno u tih devet točaka i poslao gradonačelniku, kome ću ako ne njemu. Jer - ništa od obećanog igrališta kod stare škole, ništa od uređenja plaže u Muni, ništa od protupožarnog puta u gornjoj Muni pa vatrogasni auto ne može kroz taj predio šume.
Sedam je ulica na tri lokacije: Riva, Selo, Koromašna - a niti jedna, govori Dobra, nema javne rasvjete:
- A struje nema ni kod crkvice sv. Nikole gdje imamo ljetne priredbe. Razvlačimo kabel barem sto metara. Godinama molimo da Elektra ukloni ona tri rasvjetna stupa nasred nizbrdice kod parkirališta, netko će zbog njih stradati. Ništa. Izvođač radova Pektus u tri i pol godine na Žirju je promijenio 15 sijalica i eto, to je ono što je Grad napravio za otok. Nikad nije dovršena obnova stare škole, propalo je i ono što je započeto.
U devet točaka su i sad već ruzinave i nikad položene cijevi od četiri cola kod stare škole. Do Koromašne vodi vanjski vod od 1,5 cola, u kojem je ljeti sto stupnjeva, bakterije se množe a ljudi strahuju.
- Budući da je u tri uvale, Pečenja, Mikavica i Tratinska sada oko 70 kuća, Inicijativa za otok pokrenula je gradnju trafostanice. Naš mještanin Ante Kale isposlovao je da se seoski teren pripiše na njegovo ime pa ga je donirao "Elektri". To je sada u tijeku, vidit ćemo što će biti. Zar ne bi trebalo misliti da se u isti kanal postave i vodovodne cijevi!? Inače, u žirajskim uvalama sad će niknuti i peto privezište, a jasno je da otok od toga nema apsolutno nikakve koristi - jasno je i tko ima.

Nikad odgovora

Sada je, kaže Ivan Dobra, izvjesno da će se stari put samo pokrpati tamo gdje su rupe:
- A taj put napravljen je u radnim akcijama sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Sjećam se da sam radio za "obadvi" babe jer sam bio mlad pa sam mogao ispuniti i njihovu radnu obavezu.
Pisao je Dobra i direktorima "Vodovoda" zbog neukopanih cijevi i dugovanja od 128.000 kuna, koje ne bi napravio grad od 5000 stanovnika!
- Nikad odgovora. Ma, ja sam u stranci Stipe Petrine, to je njima! Mi smo jedini mjesni odbor u Županiji čiji je predsjednik u toj stranci i nije u HDZ-u. Od prvog dana suradnja s HDZ-om je nikakva, a s vremenom se istopila i ona s SDP-om, koji je na otoku inicirao Inicijativu za Žirje. U svemu sam ostao sam, nitko ne pomaže, svi samo grintaju. Trošim svoj novac za brodske karte kad idem obijati vrata Grada ili Županije, sam plaćam telefon, s onih 4000 kuna godišnje od grada platim zidara da pokrpi štogod po selu.
Pa sad recite jesam li kriv ja ili je Žirje daleko od kraja i daleko od raja? - pita se Ivan Dobra, koji je najavio da će u ovoj priči izdržati do - kraja godine.

24. travanj 2024 14:35