StoryEditorOCM
Šibenikpobuna u Rakovu selu

Ništa od hostela u Dubravi: šibenska gradska uprava udovoljila željama mještana, stara škola neće biti prodana

Piše Ana Petrić
21. ožujka 2023. - 11:38

Zgrada stare škole, zapušteni objekt u Rakovom selu u Dubravi kraj Šibenika, koji godinama vapi za obnovom, a što se eventualno spomene u županijskim predizbornim kampanjama - pa od toga nikad ništa - koji se s okolnim igralištem proteže na ukupnoj površini od 2882 metra kvadratna, u vlasništvu je Grada Šibenika, a on ga je, izgleda, namjeravao prodati.

Kako piše Facebook stranica ‘‘Šibenik zaslužuje bolje‘‘, to je ujedno i jedini preostali javni prostor u toj zajednici, kojoj bi dobro došlo da to i ostane, samo da se obnovi i prenamijeni za društvene i interaktivne djelatnosti.

Riječ je, dakle, o velikom zemljišnom prostoru, koji uključuje zgradu nekadašnje škole koja je tragično oronula i sada samo predstavlja opasnost od urušavanja te igralište na kojem ima mjesta i za basket, nogomet, klupice, pa i koje stablo.

Mještani zbog moguće prodaje, naravno, negoduju, upravo iz razloga što je to jedini javni prostor mjesne zajednice. Možda im u suprotnom ne bi smetalo - bolje da se objekt proda i iskoristi za nešto drugo, nego da propada pod Gradom. No, obzirom da je igralište ispred škole praktički ‘‘centar mista‘‘, mjesto okupljanja odraslih i djece, činjenica da bi tu mogli niknuti apartmani ili hostel - mještanima je nedopustiva, a što su doznali iz pisma namjere vlasnika jedne građevinske tvrtke, koje je stiglo na adresu Grada Šibenika.

Stoga su se mještani okupili na igralištu u znak neodobravanja prodaje zgrade stare škole, najavljivao se i sastanak Mjesnog odbora Dubrave s predstavnicima Upravnog odjela za upravljanje gradskom imovinom, kako bi razmijenili ideje i zajedno pronašli kompromisno rješenje, a tom smo Upravnom odjelu Grada Šibenika i mi poslali upit o ovoj situaciji, dodavši pitanje o planovima s drugim objektima u vlasništvu Grada na otocima i u zaleđu, a koji su u sličnim, odnosno napuštenim stanjima. 

-Grad Šibenik je 27.02.2023. obavijestio Mjesni odbor Dubrave o postojanju zainteresiranog investitora u zgradu stare škole u Rakovu selu i pitao za mišljenje. Jučer je na email adresu gradske uprave stiglo negativno mišljenje te, sukladno željama mještana, neće se raspisati javni poziv za prodaju stare škole i izgradnju hostela na tom mjestu. Obzirom da se radi o iznimno derutnom objektu kojeg nije ekonomično rekonstruirati, s čim je upoznat i Mjesni odbor, u ovom trenutku ne postoji drugi plan.

Neke od napuštenih gradskih objekata, ali koji su bili konstrukcijski i građevinski solidni, te im je trebalo uglavnom rješavati interijer, Grad je obnovio u skladu s proračunskim mogućnostima. Imali smo situaciju s derutnim objektom u Konjevratima gdje smo za obnovu krovišta Društvenog doma novac trebali dobiti iz LAG-a, no taj teret od 561 tisuću kuna pao je isključivo na gradski proračun, a za privesti dom svrsi treba još minimalno 400 tisuća eura, koje nemamo.

Interes investitora, odnosno njihovi prijedlozi za poslovne projekte jedan su od načina rješenja ove problematike na način da bi se objekti rekonstruirali ili izgradili novi, a od čega bi i lokalna zajednica imala koristi. Kad mještani ne podržavaju ideju, kao što je i slučaj u Rakovu selu, Grad Šibenik ne pokreće procedure koje bi omogućile prodaju i investiciju. Gradska uprava poštuje želje svojih građana - odgovaraju iz gradske uprave.

-Imamo zanimljiv slučaj i na otoku Žirju. Stanovnici su godinama priželjkivali investitora koji bi na otoku otvorio trgovinu. Kad se pojavio potencijalni investitor i kad je Mjesni odbor zatražio raspis javnog poziva za stavljanje nekretnine stare škole u funkciju trgovine, skupina građana s drugačijom idejom se pobunila. Gradska uprava zaustavila je aktivnosti na ovom objektu dok se mještani međusobno ne dogovore - dodaju.

16. travanj 2024 00:19