StoryEditorOCM
Šibenikveleučilište u šibeniku

‘Nismo još ni diplomirali, a već smo pronašli posao!‘: razgovarali smo sa šibenskim studentima Poslovne informatike

Piše Promo
27. srpnja 2022. - 16:31

Hoću li s diplomom moći do posla u struci, pitanje je koje si većina studenata, prije, pa i tijekom studiranja često postavi. Do prvog zaposlenja, pokazalo se, najbrže dođu mladi koji su se odlučili na studij iz područja informatike. Da je tome tako, dokazuje i šibensko Veleučilište (VUŠ), čiji se studij Poslovne informatike pokazao izuzetno uspješnim, a njegovi studenti traženi i poslodavcima uistinu zanimljiv kadar.

Pronašli smo dvoje mladih studenata VUŠ-a čije su sposobnosti i znanje poslodavci već prepoznali. Iako još uvijek griju studentske klupe posao u struci su – pronašli.

Matej Milovac i Krešimir Šunić, studenti su treće godine studija Poslovne informatike. Mogu se pohvaliti, da su jedni od rijetkih koji već imaju pravo radno iskustvo. Obojica su zaposleni u struci, naime, Matej je Šibenčanin, koji je posao pronašao u inkubatoru za nove tehnologije Trokut, gdje radi na odjelu IT podrške. Kolega mu, Krešimir, pak radi kao developer za tvrtku DeepIT.

- Mislim da će se i Krešimir složiti ako kažem da je studij Poslovne informatike jedan od onih koji odlično povezuje dvije stvari, a to su informatika i ekonomija. Možete biti odličan programer i imati super proizvod, no bez osnovnih znanja iz ekonomije, teško ćete svoj proizvod plasirati ili prodati na tržištu. Ovaj studij pripremit će vas za tržište rada, u to nema sumnje – kazuje nam Matej.

- Moja tvrtka, dodaje Krešimir, bavi se razvojem web i mobilnih aplikacija po narudžbi klijenata te razvojem vlastitih proizvoda. Inače, Veleučilište nudi besplatan program dodatne edukacije "Oracle academy" na koji se mogu prijaviti svi studenti. U sklopu programa se nalazi tečaj PL/SQL kojeg trenutno polažem, a na osnovu kojeg sam, između ostalog i uspio dobiti posao – ističe Krešimir.

U sklopu studija, što je vrijedno napomenuti, obvezna je i stručna praksa, a provodi se u šestom semestru studija i to u suradnji s uglednim informatičkim tvrtkama. Većina studenata na drugim fakultetima mogućnost da osjete struku prije nego završe fakultet – nemaju. To je, ističe dvojac naših sugovornika, velika stvar.

- Stručnu praksu odradio sam u Trokutu. S obzirom na to da sam trenutno još uvijek tu, uz Trokut me vežu samo lijepa iskustva. Stekao sam brojna poznanstva s ljudima iz IT sektora, te kako vrijeme prolazi, sve više sam pod dojmom kako je Trokut pun pogodak za Šibenik – naglasio je Matej.

Krešimir je pak praktični dio nastave odradio na Veleučilištu.

- To je sjajna stvar na našem studiju i imam samo riječi hvale i lijepe uspomene na taj period – kazuje nam Krešimir.

Upitali smo i ove mlade, ambiciozne momke, koliko je teško pronaći posao u Gradu, koji realno, još uvijek nije toliko jak kada je IT tržište u pitanju.

- Popularnost naše struke u konstantnom je rastu i mislim da će potražnja iz godine u godinu biti samo veća. Također, mišljenja sam kako u Gradu još uvijek nema dovoljno posla za sve studente s našeg smjera. No, postoji nešto što je postalo popularno u zadnjih nekoliko godina, a to je – rad od kuće, koji vam realno omogućuju da radite za bilo koju tvrtku – ističe Matej, s kojim se, u potpunosti složio i kolega mu iz studentskih klupa.

- Usprkos svemu tome vjerujem da tko god želi raditi može pronaći posao. Čak i ne mora posjedovati neka velika znanja, već samo volju za učenjem, radom i stalnim poboljšanjem svojih sposobnosti. Rad od kuće povećao je i konkurenciju, ali svakako je jedna od realnih opcija za pronalazak posla – naglašava Krešimir.

Da mladi nakon završenog obrazovanja pronađu posao, interes je i VUŠ-a koji je konkretno, cijeli program Poslovne informatike, usmjerio prema potrebama tržišta. Nema praznog hoda, rekli bismo.

- Sve je usmjereno prema zahtjevima poslodavaca i program Veleučilište doista nam je olakšao put do prvog zaposlenja. Naravno, kao i u svemu u životu, potrebno je konstantno unaprjeđenje i usavršavanje svojih znanja, iskustava i vještina – jasan je Matej.

- Nastava se održava u modernim novoopremljenim učionicama koje su u rangu najmodernijih privatnih europskih Veleučilišta. Svi profesori su stručni i puni znanja koje odlično prenose studentima i nude jasnu literaturu koja uvelike olakšava studiranje. Tako da što se toga tiče, mladi koji razmišljaju o upisu Poslovne informatike, nemaju se što premišljati – sa smiješkom će Krešimir.

Kada smo već kod mladih, što bi im poručili, je li studij Poslovne informatike nešto što bi im svakako preporučili.

- Apsolutno, neka budu puni volje i želje za radom, to je recept za uspjeh. Ova struka je izuzetno tražena na tržištu rada, uvjeti rada su svakim danom sve bolji a i uostalom, plaće su jako dobre. Ako vas zanima rad na novim tehnologijama, zanimljivim projektima ili u krajnju ruku rad od kuće, ovo je smjer za vas – poručili su Matej i Krešimir.

03. svibanj 2024 08:57