StoryEditorOCM
Fotođirekipa, svaka čast!

Nikad veća akcija čišćenja podmorja Doca i dijela šibenske obale: stiglo 120 ronioca iz cijele zemlje - i Makedonije!

Piše Branimir Periša
26. rujna 2021. - 13:23

Roni se, roni u Docu na kraju lita. A poslin... Ne, neće susvita, prema ironičnom stihu neprežaljenog Arsena, nego obilat ručak za čak 110 ronioca iz cijele zemlje koji su se odazvali pozivu RK „Roniti se mora” i Power-lifting kluba „Šibenik” i jutros su prionuli čišćenju dolačke obale. Nikad više ronioca nije bilo na ovoj uobičajenoj akciji na kraju sezone pod pokroviteljstvom Šibensko-kninske županije, Grada Šibenika i šibenske Turističke zajednice.

Došli su ih podržati Marko Jelić, župan, u društvu s Anitom Babačić Ajduk, ravnateljicom županijske JU „Priroda” i Sanjom Slavicom Matešić, pročelnicom Odjela za ekologiju. Značenje akcije bilo je pojačano i dahom Pantovčaka, te je među ronioce, ekologe po prirodi, došao i dr. sc. Julije Domac, savjetnik Predsjednika Milanovića za energiju i klimu.

U more su momci i pokoja cura uskočili oko 11 sati a ronit će do 14. Svatko zna koliko more umori kamo li kada čovjek roni prteći na sebe tešku opremu i k tome još čisti podmorje gdje je netko lake duše bacio staru automobilsku gumu, špaker... Nastavite niz!

- Sve na kraju završi na kazanu, govori iskusni ronilac, veteran Dragan Santini. Sjedi pored gajbice pomidora i zajedno s kolegom Zoranom Berovićem, koji je upravo solio 'izdaljega' hrpu mesa za gradele zadužen je da ronioci na kraju budu siti i zadovoljni. Treći logističar, Mićo Marković, trebao je očistiti i narezati vrićicu kapule za brdo salate; sreća da je crvena, prema tome i slatka. Da nije, trebala bi mu maska i disalica, makar je na suhome. Nikom nije bilo lako danas, no radilo se sa zadovoljstvom, na kopnu i pod morem.

Glavni organizator, motor-pokretač svih značajnijih akcija čišćenja škovaca 'na kraju i pod morem' koje građani ostavljaju gdje stignu s jednakom predanošću nažalost, s kojom ih netko poslije počisti je Goran Šimić. Srčani ekološki volonter i jedan od ponajboljih power-liftera u međuvremenu je postao i nezavisnim županijskim vijećnikom.

image
Goran Šimić, organizator akcije
Nikša Stipaničev/Cropix

-Jest, čisti se svake godine, no ipak očekujemo dosta svakovrsnog otpada. Preronit ćemo i očistiti 500 metara uz obalu, ali ćemo zaroniti i dublje, gdje se dosad manje čistilo, a zagađuje se tko zna koliko dugo. Svake godine sve nas je više, kako vidite! - zadovoljan je Šimić prizorom mnoštva ronioca okupljenih kod dolačke dizalice. Svi su bili u šibensko narančastim majicama RK 'Roniti se mora', pa tako i župan Marko Jelić:

-Puno energije, volje i novca trebat će upotrijebiti da se okoliš dovede u prihvatljivo stanje. Ovako neodgovorno odbačen otpad postao je smeće i srećom, puno je volontera, ekološki osviještenih ljudi spremnih da promijene stanje, kazao je Marko Jelić. Ponosni smo na ljude koji su u našoj županiji razvili svijest o nužnosti očuvanja okoliša kojeg stalno ugrožavamo, dodao je, apelirajući na građane da bi svi trebali voditi brigu o tome, a ne jedino volonteri koji u ovakve akcije ulažu vlastito vrijeme i novac. Kako je kazao župan, kao biologu po struci ekologija mu je i poziv, te je podsjetio da je u svim jedinicama lokalne samouprave bilo dosta ekoloških problema s divljim odlagalištima i nesustavnim odlaganjem otpada. No zadovoljstvo mu je što se loše stanje posvuda počelo mijenjati na bolje. Zahvaljujući javnim radovima, a prije svega naporima volonterima koji vlastitim primjerom stalno ukazuju na važnost čistog okoliša.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

A do Šibenika je tisuću kilometara iz Makedonije, već zaboravivši carinske komplikacije zbog ronilačke opreme prevalila ronilačka šestorka iz tetovskog Makedonsko-hrvatskog društva, u čijem okrilju djeluje ronilački klub.

U Šibenik su došli posredovanjem Saše Georgijevskog, predsjednika Udruge hrvatsko-makendonska tangenta, po majci Šibenčanina, kao što su i makedonski gosti potomci iz mješovitih brakova. Darko Jovanovski rođen je u Šibeniku, gdje mu je otac bio na službi u JNA, a živio je i na Korčuli. Dovoljno da ga more osvoji, kao i Iliju Ilijevskog, po materi Zadranina, koji je veli, ove godine već tri puta bio u Zadru. Nediljko Romac porijeklom je iz Sinja, a ostale nismo uspjeli upoznati u veseloj gužvi stvorenoj kod dolačke dizalice uoči zarona.

Roniti se mora – potvrđuju i simpatični gosti iz Makedonije, pa makar to bilo u Tetovu ili u Kavadarcima...

image
Nikša Stipaničev/Cropix
19. travanj 2024 13:44