StoryEditorOCM
ŠibenikPredstavljen 64. MDF

Nikad bogatije i raznovrsnije! Otkriveno i koji svjetski spektakl dolazi u Šibenik, a publika će ga gledati besplatno

Piše Marija Lončar
6. lipnja 2024. - 14:01

Nikad bogatiji i programski raznovrsnije! U tu bi se rečenicu moglo sažeti ovogodišnje izdanje 64. Međunarodnog dječjeg festivala (MDF), najdugovječnije šibenske kulturne manifestacije koja će se održati od 22. lipnja do 6. srpnja. Tijekom 15 festivalskih dana održat će se oko 200 programa, 50-ak više nego lani, a najavljene su i 52 radionice te se očekuje da će kroz njih proći rekordnih 1300 djece. Posebnost ovogodišnjeg MDF-a je i to što predstava neće biti u kazalištu, jer će izvan funkcije zbog početka radova na energetskog obnovi zgrade. Zato će bujati program po ulicama i trgovima u kojima će Poljana i gradski Perivoj Roberta Visianija biti glavne festivalske pozornice. Uz ljetnu pozornicu, naravno, za koju će se jedino naplaćivati ulaz, dok je na svim ostalim događanjima ulaz slobodan! U skladu s tradicijom na ljetnoj pozornici bit će i svečano otvorenje, a ove godine bit će to "lutakrski" Ero s onoga svijeta u režiji hrvatskog majstora za opere - Krešimira Dolenčića.

image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Za otvaranje 22. lipnja dolazi nam Zagrebačko kazalište lutaka s predstavom Ero s onoga svijeta. Prijenos će biti na HRT-u u standardnom teriminu oko 21.15 sati. Ta je predstava prije mjesec dana na Festivalu glumca u Vinkovicima dobila nagradu za najbolju predstavu u cjelini za djecu i mlade, a i glumac koji igra Eru dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu u predstavama za djecu i mlade. "Ero" je kulturna baština naše zemlje, Dolenčićev "Ero" neprestano igra već 30 godina na sceni zagrebačkog HNK, a ova produkcija zagrebačkih lutkara koketira s operom i mjuziklom i drago nam je da tu baštinu imamo priliku približiti i našoj djeci. Mladen Tarbuk radio je aranžamane, a kada su lutke u igri to daje posebnu dimenziju predstavi koja će dobro sjesti na ljetnu pozornicu – kazao je ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić, ističući kako će i posljednjeg dana, na zatvaranju 64. MDF-a, biti izvedena posebna predstava.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

- Festival zatvaramo predstavom Pepeljuga u produkciji Zorin doma iz Karlovca. Glazbu i orkestraciju radio je Ante Gelo. I to će biti isto tako veselo i vedro i šareno. Nekoliko dana prije na Festivalu ćemo imati također Pepeljugu, ali u izvedbi Nacionalnog kazališta iz Makedonije, i to kao balet. Dakle, nešto posve drugačije što je nama važno da djeci pokažemo kako se jedan tekst može staviti u različite umjetničke kontekste i da je to na jednoj iznimnoj kvaliteti – otkrio je Bilić, a otkrio je i "target" ovogodišnejg MDF. Bit će to svjetski spektakl, predstava Meraviglia (Čudo) akrobatskog i plesnog ansambla Sonics iz Torina koji će 29. lipnja nastupiti na Poljani. Nedavno je njihova Meraviglia oduševila München, a prije toga publiku u Rijadu. Ni šibensku publiku neće ostaviti ravnodušnom ova predstava pažljivo kreiranih kostima i svjetla te zavidne akrobacije, vjeruje Bilić, a valja istaknuti kako je predstava za gledatelje besplatna!

MDF ove godine ima i bogat inozemni program. Šibenska djeca i odrasli poklonici Festivala imat će priliku vidjeti 16 inozemnih dramskih predstava, a stižu iz Brazila, Japana, Španjolske, Italije, Austrije, Njemačke, Poljske, Velike Britanije, Makedonije, Bugarske, Rumunjske...

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

Šibenski Festival ove će godine, više nego lani, gostovati i diljem županije, pa će glumci i izvođači nastupati od istoka do zapada, odnosno od otoka do Zagore!

U suradnji s Gradskom knjižnicom Juraj Šižgorić, 64. MDF pokrenuo je i književni natječaj KuŠInić namijenjen ossnovnicima i srednjoškolcima cijele Hrvatske, a pobjednike će, kao nagradu, na nekoliko dana ugostiti Festivala.

Uvodni tekst za programsku knjižnicu ove je godine napisao plesač i koreograf Dan Luebke, koji je zajedno s lani preminulim Robertom Bobom Greenwoodom osnovao plesni teatar Sun Ergos koji je godinama gostovao na šibenskom MDF-u, osobito tijekom Domovinskog rata zbog čega su nagrađeni i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića!

Prodaja ulaznica za predstave 64. MDF na ljetnoj pozronici počet će 12. lipnja.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

 

24. lipanj 2024 01:36