StoryEditorOCM
ŠibenikZORAN POPOVIĆ O PUMPI NA RIVI

Nije u pitanju ispravak greške, nego namjera – nelegalna izmjena i dopuna GUP-a.

16. siječnja 2017. - 14:41

'Nakon nelegalne odluke GV i donošenja zaključka GV o utvrđivanju tehničke greške u GUP-u za koje ne piše ne temelju kojeg su zakona doneseni, dan kasnije je donesena odluka o dodjeli koncesije za benzinsku postaju koja je također nelegalna i kojom se krši niz zakona RH i odluke županijskih Poglavarstava iz 2000. i 2004.' – kazao je već u uvodu konferencije za tisak Zoran Popović, šibenski arhitekt i jedan od suvlasnika tvrtke 'Riva Sunca' d.o.o. koja gradi hotel u pogonu stare 'Revije', točno preko puta sporne INA-ine crpke.
Opet fali grafika
'U samom natječaju nije navedena parcela benzinske postaje pa se postavlja pitanje za koji to dio lučkog područja odnosno pomorskog dobra raspisan natječaj? U skladu sa zakonom je trebalo u raspis samog natječaja, u odluci i obavijesti navesti površinu morskog i kopnenog dijela, trebalo je opisati to pomorsko dobro i lučko područje i navesti sve KČ koje su predmet same koncesije što u ovom slučaju nije,jer ako pogledate nećete nigdje pronaći parcelu 3297/8. To je parcela današnje benzinske postaje ili barem objekta benzinske postaje, ili objekt koji je napravljen 70-i neke godine.' – pojašnjavao je Popović, retorički se zapitavši – 'Dakle, pitanje je da li je to uopće koncesija za to lučko područje, s benzinskom postajom ili je to koncesija za neko drugo područje, jer u raspisu natječaja piše da je to 1010 metara četvornih kopnenog dijela, ili KČ 3297/16. O njoj se pak govori o javnom raspisu. Ako se tumači da je to ipak natječaj za tu benzinsku postaju, onda je u istom tom raspisu natječaja i odluci koja je donesena i obavijesti koja je javno objavljena, temeljem koje su se ponuđači i javljali, morao biti sastavni dio i grafički prilog, što znamo da nije. Naime, natječaj koji je raspisan, on se ne odnosi na KČ 3297/8 jer u niti jednom dokumentu se ne spominje, niti u grafičkom prilogu. Ta sama parcela nije ni u odluci o određivanju granica lučkog područja iz 2000. i 2004. godine. Iz priloženog materijala vidite da se ta parcela ne navodi u tekstualnom dijelu tih odluka. Ako se stvarno tvrdi da je benzinska postaja išla na koncesiju, onda znači da je morala ta parcela biti navedena u odlukama županije o određivanju granica pomorskog dobra iz 2000. godine i Odluci o izmjeni odluke o određivanju granica lučkog područja iz 2004. godine.' – poručio je Popović., rezimirajući kako te parcele nema niti u raspisu natječaja, niti u obavijesti koja je javno izašla.
Nije greška već namjera
Stoga je javno pozvao Željka Dulibića, ravnatelja ŽLU da pokaže kartografske prikaze, tj. grafički dio odluka o određivanju granica lučkog područja iz 2000. i 2004. Godine, originalne priloge tih odluka, 'pa da utvrdimo gdje bila granica lučkog područja, gdje je danas. Jer danas je moguće imati granicu samo temeljem tih odluka, a ne temeljem prikaza koje je mogao napraviti bilo tko. Prema tome neka se pokaže originalni grafički prilog odluka Županijskog poglavarstva iz 2000. i 2004. Godine.' – kazao je Popović, dodavši kako čitava procedura oko koncesije na rivi još nije gotova. ' Najprije moramo dobiti odgovor od ministarstva uprave i ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja o legalnosti samog zaključka koji je donesen na GV-u, mi sada idemo na ukidanje te odluke da se benzinska pumpa kao ispravak greške uvrsti u GUP, te obustavu toga dijela izmjene i dopune GUP-a grada Šibenika. Ta nelegalno donesena odluka nije ispravak tehničke greške u GUP-u, nego je nelegalna izmjena i dopuna GUP-a' – tvrdi Popović.

25. travanj 2024 12:41