StoryEditorOCM
Šibenikni kriv ni dužan

Ubijeni Toni Šparada Matkolovu je halu kupio iz druge ruke, od zagrebačkog poduzetnika Pere Kordića

Piše Zdravko Pilić
31. siječnja 2021. - 13:54

Informacije kako su pokojni Toni Šparada iz 'Sabirača' i Branko Koloper Matkol otprije bili u 'poslovnim odnosima' s novim detaljima priče koji cure iz pozadine šibenskog masakra, pokazuju se kao netočne. Dapače, izgleda da se Šparada i Matkol uopće nisu poznavali, a prvi put su se vidjeli prije dvadesetak dana!

Naime, izgleda da pokojni Šparada, koji je vodio tvrtku za prikupljanje otpada 'Sabirač' na šibenskim Ražinama, Koloperovu halu nije kupio u stečaju, na dražbi Trgovačkog suda, kako su govorile prvo informacije, nego iz 'druge ruke', od zagrebačke tvrtke u vlasništvu čpoduzetnika Pere Kordića, najpoznatijeg po tvrtki Frigo-kor. On je prvi kupac Matkolove hale, koji ju je navodno potom preprodao Šparadi. Izvori bliski pokojnom Šparadi govore kako je on u toj hali koju je trebalo dovršiti i uložiti u nju dosta novaca, namjeravao urediti poslovne prostore koje bi davao u podnajam.

Shodno tome, u vodu padaju i špekulacije kako je svoje žrtve Koloper namamio na subotnji sastanak. Logičnijim se čini pretpostavka kako je sastanak inicirao on ili stečajna upraviteljica, kako bi kupac i novi vlasnik ušao u posjed svoje nekretnine. Problem je u tome bio što je u njemu još bila raznorazna pekarska oprema, strojevi i njihovi djelovi, te kompjutori, stolovi, koji su bili dio stečajne mase propalog 'Matkola' u stečaju. Koloper je izgleda smatrao da oni vrijede puno više nego što ih je procijenila stečajna upraviteljica, i da njihova stvarna upotrebna vrijednost nadilazi 40 tisuća kuna, koliko je za njih ponudio Toni Šparada, koji bi ih potom sa svojim djelatnicima odvezao u otpad, odnosno 'staro željezo'.

Stupili smo u kontakt i sa spomenutim Kordićem, kod kojeg smo pokušali saznati više detalja. No, čim smo se predstavili kao novinari, razgovor je bio završen. - 'Nazvali ste u nezgodno vrijeme. Pustite sad to, to je sad nebitno' – kazao je Kordić, kada smo mu kazali kako nas interesira transakacija između njega i pokojnog Šparade.

26. travanj 2024 02:59