StoryEditorOCM
ŠibenikPRIČA O USPJEHU

Nije lako biti žena u poduzetništvu: Katja Ercegović, nagrađena vlasnica šibenskog dječjeg vrtića 'Osmijeh' otkriva kako se uopće odlučila na privatni biznis

Piše Katarina Rudan
14. lipnja 2019. - 13:42

Kad je Katji Ercegović, vlasnici šibenskog privatnog Dječjeg vrtića "Osmijeh", iz Hrvatske udruge poslovnih žena "Krug" stigao poziv da u roku dva dana dostavi svoj životopis, pošto se našla u konkurenciji za priznanje najbolje poduzetnice u kategoriji socijalnog poduzetništva u 2018. godini, uhvatila ju je panika.

– U dva dana? Kako? Što napisati, tko će to napraviti? To su bila pitanja koja su mi prostrujala glavom i shvatila sam da imam problem. Pitala sam se što ću napisati, što "izvući" iz četrdeset godina rada koliko sam u ovom poslu... Halo! Nije to malo, i na što staviti naglasak. Pa radila sam ja 25 godina u šibenskom Gradskim vrtićima kao odgojiteljica, bila tu 20 godina mentor i 15 godina voditeljica vrtića i onda otišla u privatnike. Petnaest godina u poduzetništvu, a krenula sam od nule, od ničega, i došla do ovoga što "Osmijeh" danas ima... Stala sam na loptu, promislila i shvatila da sve to vrijedi napisati u životopisu. Uz nesebičnu pomoć mog stručnog tima, kao u svakoj, tako smo i u ovoj situaciji odradili posao. Vjerujte mi, iako to u šali kažem, to je doslovno istina: teže mi je bilo pripremiti dokumentaciju o sebi, nego da radimo papire za neki milijunski kredit – objasnila je na početku našeg razgovora, najbolja socijalna poduzetnica u Hrvatskoj.

Odluku o tomu donijelo je posebno povjerenstvo Hrvatske udruge poslovnih žena "Krug", a priznanje je primila 21. svibnja, zajedno s ostalim hrvatskim naj-poduzetnicama, na svečanosti u Splitu, u povodu Svjetskog dana poduzetnica. Koliko je čestitki primila ni sama ne zna, da je bila uzbuđena, ali i sretna te da joj priznanje godi, ne poriče.

Kako sam shvatila - da ništa ne znam

– Jesam. Ponosna sam i sretna i još jednom velika hvala svima, a posebno mojim ženama poduzetnicama. Znate, nama ženama je u tom svijetu poduzetništva puno, puno teže nego muškarcima. Oni su u većini, no škrti su s informacijama ako ih upitate za pomoć ili savjet. Mi žene smo tu otvorenije, ali vjerujte mi "lipa rič otvara sva vrata", pa tako i "muška". Zato su ove nagrade veliko priznanje ženama poduzetnicama za njihovu hrabrost i sve što su postigle u okruženju u kojem radimo. Da, to su hrabre žene i zaista nije lako biti žena u poduzetništvu. I ja sam hrabra, još od te 2004. godine, kad sam odlučila okrenuti novu stranicu i krenuti u poduzetnike. Mislila sam tada da sve znam, a zapravo pojma nisam imala što to uopće znači biti poduzetnik. I kad sam ušla u poduzetničke vode, shvatila sam da sam tako "mala" i da ništa ne znam. Zato stalno treba propitivati onoga tko zna i tko ti može pomoći. To je moć uspjeha – kaže Katja i dodaje da mjesta taštini nema. Ističe da se u poslu ne smije "uljuljati" i ove godine raditi jednako kao prošle, već treba uvijek učiti, ulagati u ljude i ići naprijed.

Privatna predškolska ustanova Dječji vrtić "Osmijeh" obiteljski je posao, a sve je počelo kad je njezina kći Franka, danas ravnateljica vrtića, 2003. godine diplomirala na Pedagoškoj akademiji, stekla zvanje odgojiteljice i nikako nije mogla dobiti stažiranje u Gradskim vrtićima Šibenik. Tada je Katji "prekipjelo" i odluka je pala.

– Franka me podržala i odlučile smo otvoriti privatni vrtić. Našu viziju vrtića po mjeri djeteta i roditelja te smjenski rad prepoznali su u resornom ministarstvu te smo dobile "zeleno svjetlo". Bilo je to nepovoljno vrijeme za dizanje komercijalnih kredita, ali je HBOR davao kredite ženama, mladim osobama, uz povoljnu kamatu od dva posto, i Franka se kreditno zadužila – kaže Katja.

Od Meteriza do Šubićevca

U gradskoj četvrti Meterize našle su prostor, od Grada Šibenika dobile suglasnost za otvaranje vrtića jer u toj četvrti nije bilo gradskog vrtića i dosta je djece ostalo neupisano. Počeli su s radom 3. svibnja 2004. i premda se bližio kraj pedagoške godine oni su imali pun vrtić u startu, 65 djece jasličke i vrtićke dobi.

Radili su cijelo ljeto, a na sljedećem upisu pojavila se potreba za još jednim objektom za djecu jasličke dobi. Nakon suglasnosti Grada, u najam uzimaju još jedan objekt na Meterizama za potrebe jaslica. U "Osmijehu" je tako rastao i broj djece i broj zaposlenih. Međutim, potrebe roditelja bile su sve veće i kad je 2007. godine "Zagreb Montaža" najavila izgradnju stanova na Šubićevcu, Katja je odlučila ići korak dalje.

– Nakon što sam dobila suglasnost Grada, otišla sam kod gospodina Vlade Čovića sa svojom pričom o potrebi dječjeg vrtića u novom stambenom naselju, te mu predložila da se u jednoj zgradi planira prostor za vrtić. Zahvalna sam što je moju ideju prihvatio, pa smo tako 2008. godine otvorili prvi vrtić u Šibeniku po novim pedagoškim standardima za stotinjak djece jasličke i vrtićke dobi, u smjenskom programu koji radi cijelu godinu. Dakle, roditelji naše djece nemaju problema tijekom ljeta i naš centralni vrtić na Šubićevcu cijelo je ljeto pun – govori Katja.

Godine 2011. u sustav vrtića "ulazi" i njezin sin Antun, tajnik vrtića, čime cjelokupni posao postaje doista obiteljski. Iako je završio Pomorski fakultet, majka i sestra su ga privoljele da im se pridruži jer je posla bilo sve više, te je on pristao.

Za sve to vrijeme Katja i Franka sa stručnim timom obogaćuju vrtićke programe, od početka djeluju kao ekološki vrtić i prvi su vrtić u županiji koji je uključen u Međunarodni program eko-škola. Nedavno im je kao potvrda, za deset godina vrijednog rada na razvijanju ekološke svijesti kod djece, uručen certifikat "Srebrni status eko-škole". Jedini su vrtić u županiji koji već sedam godina provodi program za darovitu djecu, a vrtić pohađaju i djeca s posebnim potrebama. Stručni kadar i odgojiteljice kontinuirano dopunjavaju svoje znanje, odlaze na edukacije u razvojne centre u Zagreb i nakon godinu dana dobiju certifikat za određeni program.

Povlačenje sredstava iz EU-a

– U našem poslu ne može se stati i reći – ja znam. Druga su vremena, sve treba pratiti i s tim se nositi. Zbog toga od 2008. godine jako puno ulažemo u edukaciju ljudi – kaže Katja. U međuvremenu, točnije 2015., odlučili su se na izgradnju vrtićkog objekta u Jurasima, koji je svoja vrata otvorio u studenom prošle godine. Naravno, opet kreditom HBOR-a. U konačnici "Osmijeh" danas ima 200 djece i 30 zaposlenih u trima objektima; jaslice na Meterizama, vrtić i jaslice na Šubićevcu i vrtić u Jurasima. Sve to je razlogom što je prepoznat i na široj, bolje reći nacionalnoj razini. Naime, u travnju ove godine "Osmijeh" je dobio 4,1 milijun kuna nepovratnih sredstva iz Europskog socijalnog fonda za projekt "I ti imaš razloga za osmijeh".

– Prvi put su se na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za povlačenje nepovratnih sredstava kroz projekt "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja" mogli javiti privatni dječji vrtići te smo presretni što smo prošli. Projekt traje dvije godine, a partner na projektu nam je Općina Bilice. Jako dobro i pametno ćemo uložiti novac te značajno obogatiti i proširiti sadržaje namijenjene odgoju djece. Uvodimo sportski i dramsko-scenski program, nastavljamo s programom za darovitu djecu i programom za integrirano učenje engleskog jezika. Zaposlili smo jednog kineziologa, a znatna sredstva ćemo uložiti u opremu te edukaciju odgojitelja za te programe. Radimo i radit ćemo puno, razvijati se i s ljubavlju i znanjem odgajati našu djecu – na kraju će Katja.

Nešto novo u Jurasima: vrtić otvorenih vrata

Objekt u Jurasima je nešto novo u Šibeniku. Vrtić je to otvorenih vrata, što znači da nema klasičnih soba u kojima je smještena grupa djece sa "svojom" tetom. Djecu vodi materijalno okruženje do određenog centra: obiteljskog, matematičkog ili nekog drugog i ono bira u kojem će biti. Iste su tete i tetak, i djeca tijekom dana prolaze kroz sve centre – kaže Katja.

Za jednake subvencije: roditelji imaju pravo birati

Vlasnici šibenskih privatnih vrtića, pa tako i Katja, već godinama "vode bitku" s gradskim vlastima oko izjednačavanja sufinanciranja ekonomske cijene privatnih s gradskim vrtićima. Rezultat te bitke je odluka Gradskog vijeća da će se od 1. rujna ove godine sufinanciranje u privatnom vrtiću po djetetu povećati sa 700 na 900 kuna, s tendencijom da se u što skorije vrijeme to izjednačavanje i dogodi. Kojom će se dinamikom odvijati, tek se treba dogovoriti.
– Moja osobina je optimizam i smatram da je svaki problem rješiv, pa tako i ovaj. Vjerujem da je konačno došlo vrijeme u kojem je kvaliteta rada privatnih vrtića prepoznata i da je pravo roditelja slobodan izbor vrtića u koji žele svoje dijete upisati. Svako je dijete, dijete grada Šibenika i roditelj ima pravo izabrati ustanovu, vrtić i program, i to mu pravo nitko ne može oduzeti – smatra Katja.

19. travanj 2024 13:19