StoryEditorOCM
ŠibenikŽELJA GRADA

Nije dovoljno samo trčati, treba i čitati: trim staza na Šubićevcu postaje poučna staza, evo koliko će nas to koštati

Piše Marija Lončar
11. siječnja 2021. - 17:06

Trim staza u šumi Šubićevac u blizini dvaju dječjih igrališta već je godinama jedno od omiljenih mjesta brojnih šibenskih rekreativaca i zaljubljenika u trčanje, no ona će uskoro dobiti novi sadržaj i značaj. Umjesto da bude "obična" staza za trčanje, postat će poučna!

Naime, svi koji tu ubuduće budu trčali ili se budu samo šetali, imat će priliku odmarati se na klupama ili na edukativnim tablama pročitati vrijedne informacije o mediteranskim šumama ili značajnom krajobrazu Gvozdenovo-Kamenar u kojem se nalazi taj dio Šubićevca, pa tako i navedena staza. Odlučio je tako Grad Šibenik kao i to da će u taj pothvat uložiti, ni manje ni više, nego čak 716.050 kuna!

Zašto je upravo pretvaranje trim staze u poučnu takav prioritet i zašto se, primjerice, nisu uredili neki drugi dijelovi šetnice koja vodi do vidikovca iznad Gimnazije Antuna Vrančića i dalje prema vrhu Kamenara ili izgradilo neko novo dječje igralište u tom dijelu grada, pitanje je koje za sada ostaje bez odgovora.

U Gradu Šibeniku, međutim, vrlo su ponosni zbog toga što su novac za preobrazbu sadašnje trim staze u cijelosti dobili iz Europske unije. Projekt je, naime, ostvaren u sklopu programa ruralnog razvoja Hrvatske financiranog novcem Europskog poljoprivrednog fonda.

Stoga je Grad, nakon što je od Hrvatskih šuma dobio pravo služnosti, budući da se staza nalazi na njihovom terenu, samo nekoliko dana prije kraja prošle godine raspisao natječaj za izvođača radova za uređenje poučne staze, a rok do kada su se prijave primale istekao je u petak, 8. siječnja.

Prema riječima Ane Katarine Rajčić, više stručne suradnica za razvoj u šibenskom Upravnom odjelu za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, na natječaj su pristigle tri ponude.

- Projektom će se adaptirati postojeća staza dužine oko 630 metara, koja će se nakon postavljanja edukacijskih tabli i četiriju multifunkcionalnih klupa za odmor s edukativnim pločama pretvoriti u poučnu stazu duž koje će građani biti informirani o mediteranskim šumama, kao i o važnosti očuvanja šuma i zaštite okoliša. Ulaganje se sastoji od uređenja postojeće trase staze koja se nadovezuje na sadašnje šetnice i staze unutar značajnog krajobraza Gvozdenovo-Kamenar.

Poučna staza uređena ovim projektom, pratit će postojeću konfiguraciju tla. Nakon uređenja znatno će se unaprijediti njezina funkcionalnost i osigurati maksimalna sigurnost korištenja. Očekuje nas još nabava edukativnih klupa za odmor i rekreaciju te nabava edukacijskih ploča na koje će se u dogovoru s JU Priroda i Hrvatskim šumama dogovoriti sadržaj koji će pružati više informacija o mediteranskim šumama i važnosti očuvanja okoliša – kazala je Rajčić najavljujući kako će odluka o najpovoljnijoj ponudi biti poznata već u utorak, 12. siječnja.

Pretvaranje trim staze u poučnu stazu trajat će 60 dana, a taj rok počinje teći nakon što gradonačelnik Željko Burić potpiše ugovor s izabranim izvođačem. Nakon toga u novoj, ali podjednako uskoj stazi, jer se neće širiti, podjednako će moći uživati trkači i šetači. Pod uvjetom da se ne sudare!

26. travanj 2024 22:36