StoryEditorOCM
ŠibenikŠto se ukazalo ispod žlice bagera na Poljani

Nema senzacije, to je trasa kanalizacije

Piše Branimir Periša
Foto: B.Periša, Facebook
6. listopada 2018. - 12:27

Facebook se jučer ujutro skoro pa užario nakon objave jednog Šibenčanina "da nečeg ispod Poljane ima". A to nešto, jasno se vidi na fotografiji, ciglom je izveden lučni nadvoj i lako bi moglo biti da pripada ostatku kakve drevne građevine.

Ako jest, onda zbogom predviđenim rokovima za dovršetak uređenja glavnog gradskog trga i izgradnju podzemnog parkirališta dok se ne obave istraživanja, pa bi gradilište na Poljani moglo utihnuti na tko zna koji rok dok arheolozi ne obave svoj posao.
Taman je o tim strahovanjima govorila jedna građanka, zavirujući zajedno s ovim reporterom kroz žičanu ogradu gradilišta u pravcu volta koji se jutros ukazao ispod žlice bagera, kada su se s druge strane pojavili Angela Bujas, pročelnica šibenskog Konzervatorskog odjela i Željko Krnčević, ravnatelj gradskog Muzeja, od gradske uprave zadužen za arheološki nadzor tijekom radova na Poljani.

 

 

- Eto, "Fejs" bruji o nalazu, građani se okupljaju, a konzervatori ništa ne rade! - našalila se Bujas i odmah dodala da je riječ o ostacima stare talijanske kanalizacije, očekivanom nalazu na koji su uputila nedavna geodetska istraživanja. Ukratko, ništa nepredviđeno što bi odgodilo radove na Poljani. Kanalizacija o kojoj je riječ, izgrađena je inače, četrdesetih godina, za vrijeme talijanske okupacije Šibenika, i već desetljećima nije u uporabi. Izbija na prometnicu nasuprot nekadašnjeg kina "Tesla" i dobrim dijelom je porušena komunalnim intervencijama u međuvremenu, dopunio je Željko Krnčević. Taj dio trase stare kanalizacije koja se pružala prema obali bit će odgrnut, istražen i stručno dokumentiran u hodu, bez imalo utjecaja na radove, izjavio je Krnčević.

Arheolozi: Nema se što otkriti

Arheolozi i konzervatori s punom sigurnošću ne očekuju da će opsežna iskapanja na Poljani otkriti išta što bi ih moglo zateći.
- Moramo jedino pripaziti kada se građevinski strojevi približe rubovima gradilišta, gdje leže ostaci starih gradskih bedema, točno locirani tijekom georadarskih istraživanja dok se pripremala dokumentacija nužna za početak radova na Poljani.
A svima koji su još uvijek uvjereni u postojanje podzemnog tunela od Poljane do tvrđave Barone, Krnčević poručuje da se nakon svih preciznih saznanja tome jedino mogu od srca smijati, jer su nasjeli na štos starog šaljivčine Igora Katalinića, fotografa i kolekcionara. On je svojedobno svjesno pustio "buvu" o tajnim prolazima i zabavljao se reakcijama sugrađana uhvaćenih na baketinu!

20. travanj 2024 09:22