StoryEditorOCM
ŠibenikHAJDEMO U PLANINE

Nema odustajanja, unatoč rastu cijena - Šibenčani na skijanje rado idu u Austriju, Sloveniju, BiH...

Piše Ana Petrić
1. veljače 2024. - 11:42

Inflacija, odnosno, porast cijena vidljiv je u svim segmentima pa se tako osjetno povećanje cijena smještaja i turističkih aranžmana bilježi i u odlascima na skijanje. Ove skijaške sezone cijene su porasle u prosjeku od sedam pa do značajnih 20 posto u odnosu na prošlu godinu, no to ne sprječava velik broj Hrvata, njih oko čak 200 tisuća koliko se procjenjuje da će ih se uputiti na skijanje, da uživaju u snijegu i zimskim radostima.

Poznato je da se svake godine sve više i više Hrvata odlučuje na put bijelih padina u udarnim terminima za vrijeme školskih praznika, odnosno u prvom terminu od 30. prosinca do 6. siječnja, a potom od 17. do 24. veljače. Neki su zbog nižih cijena "izvukli" djecu iz škole u drugom tjednu siječnja, takozvanom "hrvatskom skijaškom tjednu", a već tradicionalno, Hrvati za odlazak na skijanje najčešće biraju destinacije u Italiji, Francuskoj, Austriji, Sloveniji te Bosni i Hercegovini.

Kupres, Vlašić...

Ni Šibenčanima odlasci na zimovanje nisu strani, dapače. Kako nam kažu iz šibenske putničke agencije "Nik", najpopularnije skijaške destinacije među Šibenčanima su austrijska skijališta Nassfeld i Katschberg, zatim Val Thorens u Francuskoj, slovenska skijališta Kranjska gora, Rogla i Pohorje te Kupres, Vlašić i Jahorina u BiH.

- Kao i prethodnih godina, osim svih ostalih putovanja, u našoj turističkoj agenciji klijentima nudimo i odlaske na skijanje. S obzirom na potražnju koju imamo za ski aranžmane, dalo bi se zaključiti da ove godine, iako bilježimo porast cijena, i dalje imamo jednak broj zainteresiranih.

Većinom radimo sa stalnim partnerima i klijentima koji već godinama preko nas idu na skijanja, premda se svake godine pojavi i par novih klijenata koji prepoznaju prednosti putovanja s agencijom iz praktičnih razloga, lakše organizacije, bezbrige i upoznavanja novih ljudi.

Cijene za skijanje variraju, a ovise o destinaciji, trajanju boravka, vrsti smještaja te različitim paketima koji mogu i ne moraju uključivati ski karte, najam opreme i slično. Stoga prema željama i potrebama putnika kreiramo različite paket aranžmane - vele iz turističke agencije "Nik".

Može i bez agencije

Također, mnogi se odlučuju za odlazak na skijanje u vlastitom aranžmanu, bez posredstva agencija, pa ćete u tom slučaju na, primjerice, talijanskom Kronplatzu za apartman ili hotelsku sobu za dvoje za tjedan dana u veljači morati odvojiti u prosjeku od 1500 do 2000 eura, dok u Kranjskoj gori ili austrijskom Nassfeldu smještaj u istom periodu možete pronaći i za manje od tisuću eura.
Pribrojimo li tome prijevoz do neke od ovih europskih destinacija, ski-karte čije se cijene kreću od 70 pa do 200 eura dnevno, najam opreme, ukoliko vam je još potrebna i škola skijanja od oko 180 eura po osobi, hranu i piće, skijanje ispada - luksuz. No, oni koji taj luksuz preferiraju, svakako će ga sebi priuštiti pa makar se i odrekli nekih drugih stvari nauštrb odlaska na snijeg. Ne kaže se uzalud - "tko voli, nek‘ izvoli!"

27. travanj 2024 15:12