StoryEditorOCM
ŠibenikPOVRATAK U IGRU

Nema dvojbe, turistička sezona bit će kao iz snova, nadmašit će predpandemijsku 2019., travanj je srušio sve rekorde

Piše Zdravko Pilić
7. svibnja 2023. - 21:08

Ako se po jutru dan poznaje, ovaj će biti – blagdan. Jer turističko jutro počelo je na području grada Šibenika a da nije moglo bolje. Udarnički! Rekordi su padali jedan za drugim. Evo kojim je friškim brojkama mahao Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

– Na Praznik rada, Prvi svibnja, bilo je 2300 ljudi na području koje pokriva Turistička zajednica grada Šibenika. I još sigurno pet-šest stotina na području koje pokrivaju turističke zajednice Grebaštica i Krapanj-Brodarica, što znači da je na području grada Šibenika za praznik bilo tri tisuće turista. Ako gledamo cijeli travanj, u njemu je bilo 12.708 dolazaka, što je u odnosu na isti mjesec lani, u kojem ih je bilo 8200, povećanje od 55 posto. A noćenja je bilo 30.242 u ovogodišnjem travnju, u odnosu na 23.586 istog mjeseca lani, što je povećanje od gotovo 30 posto – kazao nam je Karađole.

Najviše je Nijemaca

Kada je o dolascima riječ, na domaće goste otpada 7250, a stranih je 5460. Od stranaca najviše je bilo Nijemaca, pa Slovenaca, Francuza, Austrijanaca, Poljaka, Nizozemaca.

image

Uskrsna atrakcija na šibenskoj rivi

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

image

Uskrs je unio dodatni optimizam

 

Nikša Stipaničev/Cropix

– Najveći porast bilježe domaći gosti, kojih je osamdeset posto više, što je najviše uzrokovano kongresima u Solarisu, u AM Adria Park hotelima. Lani u ovo doba godine ti su se kongresi, i međunarodni i domaći, tek počeli vraćati, a sada kad su ukinute sve restrikcije, naprosto su buknuli.

Solaris je postao bitna destinacija za kongresni turizam u Hrvatskoj, zahvaljujući kojem Šibenik uz Dubrovnik i Opatiju spada u prva tri odredišta i najjača centra kongresnog turizma na hrvatskoj obali Jadrana – navodi direktor Karađole, koji dodaje da su, kada je o stranim turistima riječ, najveći porast posjeta imali Francuzi, kojih je u travnju u Šibeniku 70 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

image

Vratili su se turisti s Dalekog istoka

Nikša Stipaničev/Cropix

image

U obilasku stare gradske jezgre

 

Nikša Stipaničev/Cropix

– Bitno je napomenuti kada je riječ o ovogodišnjih 30 tisuća noćenja u travnju, da je 19 tisuća njih ostvareno u hotelima, u objektima u domaćinstvu 4800 i u kampovima 4100 noćenja. U predsezonskom je razdoblju, dakle, najviše noćenja u hotelima, a onda se kroz sezonu aktiviraju privatni iznajmljivači i kampovi, koji praktički nisu još ni otvoreni.

U dobrom pravcu

Ako gledamo prva četiri mjeseca ove godine, ostvarili smo čak 74 posto više dolazaka, dok je u noćenjima ta brojka za 45 posto veća. To nam govori da sezona ide u dobrom pravcu i da smo na tragu rekordne 2019. godine, godine prije pandemije. S ovim podacima smo što se predsezone tiče na 80 posto od nje, ali bi zato posezona mogla biti bolja nego što je onda bila.

Iako mi nemamo podatke za nautički turizam, vidi se već i šetnjom po obali da jedrilica ima jako puno, da ima jako puno turističkih grupa koje su u prolazu, na ruti, stanu na ručak, obiđu grad.

Dolaze nam i kruzeri, vratila su nam se i tržišta Dalekog istoka, što je jako bitno; imali smo jednu grupu s Tajvana, pa iz Južne Koreje. Otamo su ponovno uspostavljeni zrakoplovni letovi, a to su nam najinteresantniji gosti jer nam oni dolaze u predsezoni i posezoni, njih ne zanimaju more i sunce, dapače oni od njega bježe. Oni skupo plaćaju smještaj i odlični su potrošači, što bi nam svima pomoglo da zaliječimo rane koje smo zadobili od COVID-a – poetičan je pomalo Karađole, koji je sve naviknuo na svoj novi, bradati imidž.

image

Dino Karađole - vrijeme je za brijanje

Nikša Stipaničev/Cropix

Gotovo da smo svi zaboravili kako je Karađole izgledao bez brade, prije nego se javno zarekao kako se neće brijati dok pandemija ne prođe, pa bi sad bio red da ga na to i podsjetimo. I upriličimo mu svi skupa – javno brijanje. Pred kamerama i fotoaparatima! I to nakon – Bože daj – rekordne sezone. Najbolje dosad. Čemu se svi skupa usrdno nadamo.

26. travanj 2024 08:06