StoryEditorOCM
Šibenikobilježili 50 godina mature

Nekadašnji gimnazijalci: Šibenski "šezdeset osmaši" prva su generacija koja je maturalac provela bez roditelja, uz svirku mega popularnih "Miovaca!"

22. rujna 2018. - 14:58

Te 1968. u Šibeniku među buntovnim gimnazijalcima nije bilo ni blizu kao u Parizu gdje su se studenti na uličnim barikadama potezali granitnim kockama na policiju i rušili sustav. Ipak, uoči maturalnog plesa i ovdje se jurišalo na autoritete uz „klekni, lezi“, prisjećaju se Alemka Jurić Vučić i Dragan Zrnčević iz organizacijskog odbora za obilježavanje 50. obljetnice mature gimnazijalaca naraštaja 1968. Njih 60-ero u subotu su obnovili sjećanja na školske dane za cjelodnevnog druženja u Šibeniku i na Brodarici.

- I mi smo bili „realni i tražili nemoguće“. Prva smo generacija u Šibeniku kojoj su na maturalcu svirali rokeri i izborili se da s nama ne idu roditelji! Bez njih smo se zabavljali uz tada mega popularne „Miovce“ i to smo postigli žučnim raspravama nakon prijetnja školskoj upravi, ćaćama i materama da ćemo bojkotirati maturalni ples, opisuju nasmijani Jurić Vučić i Zrnčević s čime su to zadužili kasnije naraštaje uoči svoga otiskivinja u svijet.

Maturiralo ih je 130 i malo tko nije završio fakultet, a danas je među njima pet doktora znanosti. Građanima Šibenika ovaj je naraštaj gimnazijalaca prepoznatljiv i po tome što su iz njihovih redova dvojica gradonačelnika u demokratskoj Hrvatskoj. To su Milan Arnautović i Ante Županović, a ističu i nezaobilaznog Josipa-Joška Simsiga, nažalost prerano preminulog dugogodišnjeg šefa marketinga Radio-Šibenika, velikog kozera i živu enciklopediju šibenskih obitelji i anegdota iz života svojih sugrađana.

Nakon mise u katedrali sv. Jakova i zajedničke fotografije pred portalom šibenske prvostolnice odvezli su se na ručak u Brodaricu i družili se u poslijepodnevnim satima.

04. svibanj 2024 04:51