StoryEditorOCM
ŠibenikGlava Šotobraco

Neka Meloni i njeni frateli i sorele okupiraju i vrate Italiji zgradu bivšega Kotara u Šibeniku!

Piše Branimir Periša
2. listopada 2022. - 16:48

Ona mala, nova u Italiji... Kako ono... cate, čentruni, meluni... – sve pucketa prstiman Dobra Parona ne bi li se sitila kako se zove nova taljanska premijerka. Pridala se na kraju, molećivo pogledavajući za pomoć u svoje najmilije goste, koji su je zlurado ostavili neka se na koji trenutak peče na vatri svoga zaborava.

– Đorđa Meloni!? Na nju mislite!? – reka je El Tigre, pari da nije njegov posal. I, šta s njome, osin šta ste dobro počeli? Jerbo jon prezime na taljanskome znači uprav’ to, cata. Uostalomen, u jednoj se predizbornoj kampanji snimila su dvi cate prislonjene na prsi, neka se znade šta su atributi prave žene.

– Ma ke meloni! – doda je Bili Smo Uskoro glumeći doktora Luiđija iz Maloga mista. Još je učinija i oni mot pomalo mašući sa skupljenin prstiman ruke, ka pravi Taljanac.

– Pa, ne bi ja ništa posebno – otpovrnila je dobra i poštena gazdarica sa olakšanjen jerbo je konačno odgonetnuto ono šta jon je bilo na vr’ jezika.

Neka prođe Zlarin

– Jedino bi maloj poručila – nastavlja – da bi jon rado vratila Šibenik i sve ostalo šta od Rvaske traži pod uvjeton da ona i nježini frateli i sorele prvo prođu logor na Zlarinu koji su za Rvate držali njiovi fašisti u Drugomen ratu.

Pa ako ga preživu, onda bi za nagradu ošli na Molat, na još malo logoraškoga fraja. Pod istin uvjetiman ka i naš narod tada, pa da vidimo do čega bi jon bilo poslin toga.

– E, pa ako bi Meloni ostala živa, a i dalje odlučna u namjeri da nas se pripoji Italiji, tada bi se primopredaja Šibenika mogla obaviti u zgradi bivšega Kotara – sinilo je El Tigreu. Znate, tamo di je Pučko učilište i Matični ured... E, tamo je bila zloglasna okupacijska taljanska komanda, zajedno sa zatvoron-mučilišton.

– Ja joj ne bi da više od toga, od ote zgrade koja ionako pari da je okupacijska komanda još uvik tute. Urbana legenda kaživa da na šufitu, zajedno sa goluboviman, još uvik živi taljanski ćato i pedantno vodi knjige, ne znajući kako je Drugi rat odavno završija. Pa neka se on i Meloni do sita napričaju, a kako je ona prava “žena, majka, Taljanka i kršćanka”, tada će otu zgradu urediti ka crkvicu. Nema boje osobe za to – uvjeren je El Tigre.

Muzli nas i tlačili

– Ne bi to baš bilo zgodno, a ni politički oportuno! – počeša se po glavi B.S. Uskoro. Jerbo, Meloni vaik more reći da su oni ostali, kako bi ota zgrada bila cakum pakum, pa jon oto more biti samo još jedan iracijonalni dokaz kako nas triba dovesti pod Italiju.

– Ma kakvi – odmanila je rukon Dobra Parona. Mi vaik imamo argumenat da je to jedino zato šta su nas muzli i tlačili kroz povist. Jerbo, da nisu, zajedno sa ostaliman, di bi nan bija kraj? Da nije bilo tako, ne bi ni nekin Škugoriman danas padalo na pamet tramakavati sa plinon...

– Vidin, ošlo se priko mire široko u zaključcima – reka je na to El Tigre. Traži da se držu teme: šta će Meloni i navodni ćato iz Drugoga rata tamo raditi?

– Neka izradu evropski projekt za uređenje ote zgrade na račun Italije i to šta brže, jerbo su taljanski premijeri po tradiciji kratkoga roka trajanja. I onda mogu di oće iz Šibenika i Rvaske; Evropa ionako triba i njima i nama – rekla je Dobra Parona i zavrtila turu.

20. travanj 2024 15:18