StoryEditorOCM
ŠibenikZa odstrel vuka

Nediljko Dujić: Zakoni koji štite vuka donošeni su po zagrebačkim uredima, površno i birokratski

Piše Izvor: HINA
25. veljače 2017. - 19:24


 Zbog učestalih napada vukova na stoku i njihova približavanja kućama u Dalmatinskoj zagori, u Lovačkom savezu Šibensko-kninske županije apeliraju na hitne zakonske izmjene kojima bi se legalizirao odstrel vukova, kaže njihov predsjednik i član izvršnog odbora Hrvatskog lovačkog saveza Nediljko Dujić.
- Kad je zbog počinjene štete situacija početkom ove godine postala alarmantna, tražili smo od Povjerenstva za praćenje populacije velikih zvijeri da nam dopuste odstrel vuka, ali nisu dozvolili. U proljeće, kada na svijet dolazi mladunčad, očekujemo zbog pojačanog nagona za hranjenjem još veće štete i krajnje je vrijeme da nešto poduzmemo, kaže Dujić.
Smatra da je jedino rješenje zaštititi vuka u njegovom prirodnom staništu unutar velebitsko-dinarskog masiva, a drugdje da bude lovna divljač koja se lovi po lovačkom kalendaru. U zaštićenom staništu vuk će imati dovoljno prostora da opstane bez opasnosti od sukoba s ljudima, a država bi mu u tom prirodnom rezervatu trebala osigurati pogodnosti oko hranjenja, pojačavanjem broja muflonske divljači koja tamo obitava kao autohtona vrsta, predlaže predsjednik županijskog lovačkog saveza.



- U velikom smo problemu ako mislimo štititi vuka na način da su mu hrana ovce i koze. Imamo zakon koji je najštetniji za vuka jer ta životinja sadašnjim pristupom problemu postaje čovjekov neprijatelj, a životinje koje postanu prijetnja ljudima nemaju budućnost. Mi lovci poštujemo zakon i nećemo ga loviti bez dozvole, ali vuk koji dolazi do kuća postaje podložan 'zamkarenju', trovanju i svemu onome što mu čovjek braneći sebe i imovinu može napraviti. Nažalost, vuk je doveden u situaciju da je postao neprijatelj urbanom čovjeku 21. stoljeća, kaže Dujić te ističe da su zakoni koji štite vuka donošeni po zagrebačkim uredima, površno i birokratski, bez stvarne spoznaje o onome što se događa na terenu. Prije dva mjeseca jednom je stočaru u Laškovici vuk tijekom samo jedne noći zaklao 24 od ukupno 35 ovaca koje je imao i kako očekivati da će ijedan zakon zaštititi tog predatora od revolta čovjeka kojemu je ugrožena egzistencija, pita se prvi šibensko-kninski lovac koji će u proljeće dobiti priliku inicirati svoje ideje u parlamentu jer mu počinje mandat saborskog zastupnika HDZ-a.
- Inicijativa mora doći od županijskih saveza te stočarskih i sličnih udruga na područjima gdje vukovi rade štetu, a onda ćemo argumentirano moći pristupiti izmjenama zakona i ispregovarati s Europskom komisijom zaštitu te životinje na određenom prostoru izvan kojeg će moći biti odstrijeljen. Tako bi smirili negativan naboj čovjeka prema vuku i bilo bi manje štete za tu divljač i za čovjeka. Puna su nam usta ruralnog razvoja farmi na otvorenom, a vuk nam je prvi put nakon 200 godina došao do mora. Radi birokrata smo u poziciji da je austro-ugarsko zakonodavstvo u odnosu na vuka bilo odlično prema ovom hrvatskom, poručuje lovac.

25. travanj 2024 03:25