StoryEditorOCM
Šibenik30. OBLJETNICA HDZ-a U ŠIBENSKOM KAZALIŠTU

Nediljko Dujić nazvao Plenkovića i Jandrokovića 'našim prijateljima', ali najduži pljesak dobio je ipak - Damir Krstičević (FOTO)

8. veljače 2020. - 20:28

-Hrvatska se danas nalazi u jednom specifičnom trenutku. Članica smo EU sedam godina, uživamo slobodu kretanja radnika, svaki naš građanin može otići raditi u bilo koju članicu Unije, i ta činjenica s negativnim prirodnim priraštajem stvara nam okvir u kojem gubimo jedan grad od 15 tisuća ljudi svake godine, što nam danas predstavlja ključni problem. Zato ćemo uz kombinaciju naših mjera i onih koje ćemo nametnuti na europskoj razini, stvoriti okvir politika koje će smanjiti taj problem – kazao je Andrej Plenković govoreći u Šibeniku na obilježavanju 30. godišnjice utemeljenja HDZ-a u Šibeniku i Šibensko – kninskoj županiji, ističuči kako je to tema o kojoj je razgovarao i s papom Franjom, te podsjetio kako je upravo Hrvatska, preko Dubravke Šuice temu demografije nametnula kao jednu od ključnih izazova s kojim se Europa sučeljava. Ruka partnerstva koju ova vlada ima sa Šibenikom i ostalim gradovima u županiji je čvrsta, kao i poštovanje koje uživa kazao je premijer i predsjednik HDZ-a, ističuči činjenicu kako osim ministra i čitavog niza državnih tajnika iz Šibenika dolazi i Ivana Maletić, 'jedna od tri ključne žene koje smo u protekle tri godine godine pozicionirali na najviše europske dužnosti. To govori o snazi HDZ-a u ovoj županiji, potencijalu koji imate, s kojim ćete i dalje biti predvodnička snaga i ovdje i u Hrvatskoj' - kazao je Plenković čestitajući obljetnicu svojim stranačkim kolegama u Šibeniku, ali i 150 godina postojanja dupkom pung Hrvatskog narodnog kazališta, u kojem je manifestacija i održana.
Gordan Jandroković pozvao je pak HDZ-ovce da u svim polemikama i javnim nastupima odbiju kritike da članovi zajednice nisu dovljno domoljubi, Hrvati, vjernici, da nedovoljno vode računa o nacionalnim interesima. Mi čuvamo temeljne vrijednosti HDZ-a, ali danas moramo znati i kako razvijati gospodarstvo, kako našim mladima dati kvalitetno obrazovanje, osigurati međunarodnu afirmaciju Hrvatske. To su danas izazovi koji su pred nama – nove tehnologije, terorizam, migrantska kriza. Za to nije dovoljno vikati i kritizirati, s tim se izazovima morate znati nosiiti, imati stručnosti i znanja. A to nitko izuzev HDZ-a u političkom životu Hrvatske nema, kazao je Jandroković koji se, kao glavni tajnik stranke, dotakao i unutarstranačkih izbora, ocjenjujući kako će biti najdemokratskiji u povijesti bilo koje političke stranke u Hrvatskoj. U iduća tri mjeseca imat ćemo izravne izbore za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednika HDZ-a, za županijske i gradske predsjednike, općinske predsjednike i njihove zamjenike. U tim izborima moramo pokazati snagu i demokratičnost, ali nikako ne bi bilo dobro da se ti izravni izbori pretvore u optuživanje, vrijeđanje i međusobno neuvažavanje, kazao je glavni tajnik, ističući kako je stoga na svima u stranci velika odgovornost i za HDZ i za Hrvatsku.
Na obljetnici su vodeći šibensko – kninski HDZ-ovci – Nediljko Dujić, predsjednik ŽO, Željko Burić, predsjednik GO-a šibenskog HDZ-a, te župan Goran Pauk još jednom prilično jasno istakli kako pred unutarstranačke izbore podržavaju i Plenkovića i Jandrokovića, koje je Dujić nazvao ne samo predsjednikom i tajnikom nego i – 'našim prijateljima'. Da je ta podrška obostrana, bilo je vidljivo i po vrlo brojnoj stranačkoj sviti koja je uveličala šibensku obljetnicu – Tomo Medved, Ivan Malenica, Ante Sanader, Branko Bačić, Blaženko Boban, Davor Božinović, Gordan Grlić Radman, te dakako Damir Krstičević, koji je pobrao posebno snažan i dugotrajan pljesak domaćih HDZ-ovaca, koji je nesumnjivo bio podrška ministru koji je zbog problema s imovinskom karticom u posljednje vrijeme proživljavao teške dane.

18. travanj 2024 23:33