StoryEditorOCM
ŠibenikSve na jednom mjestu

Ne tražite po internetu, ovdje pročitajte najvažnije informacije iz grada Šibenika

Piše Promo
14. studenog 2019. - 11:19

Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta te gradonačelnik i župan obišli gradilište

Na mjestu bivše vojarne niče studentski dom

Na prostoru bivše vojarne Palacin u Šibeniku započeli su građevinski i obrtnički radovi na izgradnji Studentskog doma vrijedni 85.356.107 kuna. Početak radova obišli su novi dekan Veleučilišta u Šibeniku Ljubo Runjić, gradonačelnik Željko Burić te župan Goran Pauk. Radove izvodi zajednica ponuditelja Lavčević d.d i Lavčević inženjering iz Splita.

- Jačanje studentske infrastrukture dio je naše politike razvoja visokog obrazovanja u Šibeniku, a ujedno i jedna od tri karike za formiranje vlastitog sveučilišta od kojeg ne odustajemo. Mi smo jedini veliki grad na obali Jadrana koji nema vlastito Sveučilište, a jačanje studentske infrastrukture dio je naše politike kojom želimo napraviti kompletnu organizaciju visokoobrazovnog sustava u Šibeniku, kazao je gradonačelnik Željko Burić. Projekt Palacin će, dodao je, zajedno s projektom Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut i jačanjem sveučilišnog Studija obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti, biti jezgra šibenskog kampusa.

Novi dekan VUŠ-a Ljubo Runjić istaknuo je kako će po završetku radova Šibenik dobiti najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj, a možda i u Europi.

Prema idejnom projektu arhitekta Zorana Popovića na postojećoj lokaciji napuštene vojarne u tri dilatacije ukupne površine 7.863,38 kvadrata izgradit će se studentski dom kapaciteta 322 kreveta raspoređenih u 158 dvokrevetnih i 16 jednokrevetnih soba. Projektom je unutar Studentskog doma predviđeno uređenje restorana studentske prehrane sa sto sjedećih mjesta.

Izgradnjom novog studentskog doma smanji će se troškove smještaja i omogućiti veću kvalitetu studiranja za studente smještene u studentskom domu. Projektom se želi osigurati odgovarajući studentski standard za nedomicilne studente kroz organizirani smještaj s naglaskom na studente u nepovoljnijem položaju, što je jedan od preduvjeta ostvarivanja jednakih prava na obrazovanje svim studentima, bez obzira na njihov zdravstveni i socijalni status.

Ukupna vrijednost projekta kojeg je nositelj Veleučilište u Šibeniku iznosi 85.356.107 kuna, a iznos od 79.680.000 kuna je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Konkurentnost i kohezija.

Sukladno ugovoru, radovi se trebaju izvršiti u roku od 18 kalendarskih mjeseci stoga se useljenje studenata očekuje u akademskoj godini 2021./2022. 

 

Rast turističkog prometa

Šibenik u listopadu posjetilo čak 13 posto više gostiju

Prema najnovijim podacima eVisitora o broju turističkih dolazaka i noćenja u listopadu, rekordan broj gostiju upravo su Šibenik odabrali za svoj odmor u posezoni. U Šibenik je stiglo 13 posto više nego u istom mjesecu lani, a značajno povećanje zabilježeno je i u noćenjima pa je u Krešimirovu gradu u listopadu noćilo 64.058 gostiju, odnosno osam posto više u odnosu na lanjski listopad.

Najveći broj noćenja (50.197 noćenja) ostvarili su strani gosti kojih je u Šibeniku bilo 19.257, a od čega najviše državljana Njemačke (19.327 noćenja), Švicarske (3.810 noćenja) te Velike Britanije (3.609 noćenja). Zanimljivost je kako je značajno veći broj gostiju stigao i s Dalekog istoka, Kine i Tajvana, koji su zajedno ostvarili 4.160 noćenja u odnosu na lanjskih 2.887 noćenja, što predstavlja povećanje od čak 44 posto. Domaćih gostiju u listopadu je bilo 6.350 te su ostvarili 13.861 noćenje.

- Brojke ostvarene u turizmu za listopad za nas su pravi pokazatelj da idemo u dobrom smjeru kad je riječ o kreiranju raznolike turističke ponude. Naš se grad pozicionirao kao nezaobilazna destinacija za sve veći broj domaćih i stranih gostiju. S obzirom na to da vrlo pomno pristupamo razvoju različitih segmenata turizma te ne podliježemo utjecaju masovnog turizma, raduje nas da su naš cilj prepoznali i sami posjetitelji, komentirao je nove pokazatelje turističke sezone šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Vodeći pružatelji smještajnih kapaciteta i dalje su šibenski hoteli koji su u listopadu ostvarili 48.831 noćenje što je porast od sedam posto u odnosu na lani. Zahvaljujući brojnim održanim kongresima te različitim stručnim okupljanjima u Šibeniku, kongresni turizam postao je jedan od važnijih segmenata šibenske turističke ponude. Za čak 12 posto veći je i broj noćenja u kampovima na području grada Šibenika u kojima je samo u listopadu noćilo 8.034 gostiju, dok je u segmentu privatnog, obiteljskog smještaja ostvareno 7.631 noćenje, odnosno čak 13 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Zanimljiv je podatak kako je u užem centru Šibenika ostvareno 5.101 noćenje što čini povećanje od 24 posto u odnosu na lanjski listopad.

Na razini godine, u prvih deset mjeseci ove godine Šibenik je kao turističku destinaciju biralo 310.194 gostiju, čak osam posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

 

Spas za otočane

Kapirjani i dobili vlastitu uljaru

Gradonačelnik Željko Burić sa zamjenicima, u pratnji predsjednika Mjesnog odbora Dinka Jelovčića i predsjednika Udruge maslinara i magunjara Kristijana Radovčića, obišao je prostorije novoopremljene uljare na otoku Kapriju u šibenskom arhipelagu. Kaprijsku uljaru koriste tamošnji maslinari okupljeni u Udrugu maslinara i magunjara, a u pogon je puštena krajem listopada.

-Ovaj financijski relativno mali projekt izvrstan je primjer sjajne suradnje mjesnog odbora, Grada i resornog ministarstva. Opremanje uljare znači daljnju revitalizaciju i opstojnost otoka Kaprija i njegovih stanovnika te me veseli vidjeti da se ovdje radi punom parom. Sretan smo što smo pripomogli Kaprijanima da ostvare svoj dugogodišnji san, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Grad Šibenik zgradu u kojoj se nalazi uljara i zavičajni muzej za maslinarstvo i ribarstvo dao je na korištenje Udruzi maslinara bez naknade na rok od tri godine.

- Ovo je prije sedam godina bila velika želja mjesnog odbora i konačno smo došli do cilja. Bili smo strpljivi, ali i uporni. Uljara nam znači puno, olakšava život na otoku. Ovo nije biznis već socijalni program budući da na Kapriju živi većinom starije stanovništvo koje više nije u mogućnosti nositi i prevoziti masline na preradu u Šibenik, istaknuo je predsjednik Mjesnog odbora Kaprije Dinko Jelovčić.

Krajem prošle godine Grad Šibenik i Ministarstvo poljoprivrede sklopili su Sporazum o financiranju programa obnove uljare i zavičajnog muzeja na otoku Kapriju. Temeljem potpisanog Sporazuma, Ministarstvo poljoprivrede iznosom od 500.000 kuna financiralo je uređenje prostora i obnovu uljare, opremanje postrojenja za preradu masline te uređenje zavičajnog muzeja na otoku Kapriju koji se nalazi u sklopu iste zgrade. Grad Šibenik sufinancirao je projekt s 200.000 kuna.

 

Prijenosno dizalo na bazenu u Crnici

Olakšan ulazak osobama s invaliditetom

Prijenosno dizalo prilagođeno osobama s invaliditetom i osobama sa smanjenom pokretljivošću stavljeno je u funkciju na gradskom bazenu u Crnici. Ukupna vrijednost uređaja iznosi 56 tisuća kuna, od čega je Grad Šibenik osigurao 25 tisuća kuna uspješnom prijavom na javni poziv Ministarstva hrvatskih branitelja.

- Drago nam je što od sada svi naši sugrađani, uključivo i najranjivija skupina društva, osobe s invaliditetom, mogu lakše koristiti bazen u rekreacijske i zdravstvene svrhe. Čitav projekt odradili smo u suradnji s udrugom Aurora koja skrbi o oboljelima od cerebralne i dječje paralize i ostalim tjelesnim invalidima. Također, hvala svim građanima koji su pripomogli sudjelovanjem u raznim humanitarnim akcijama pokrenutim u ovu svrhu, kazao je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić. Prijenosno dizalo isporučila je tvrtka Famax d.o.o. čiji je direktor Robert Jurić istaknuo kako je uređajem jednostavno upravljati, a specifičan je zbog svoje mobilnosti te ne predstavlja smetnju u prostoru. Predsjednica Udruge oboljelih od cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invalida „Aurora“  Marijana Rajić kazala je kako će sad osobe s invaliditetom znatno lakše nego do sada koristiti bazen svakog utorka, srijede i petka od 13 do 14,30 sati te provoditi terapiju plivanjem.

 

Nova lokacija

Adventura se širi na Malu ložu

Omiljena šibenska manifestacija - Adventura, započinje 6. prosinca 2019. godine, na blagdan sv. Nikole, a trajat će do 1. siječnja 2020. godine. Broj se ugostiteljskih kućica u perivoju Roberta Visianija neće mijenjati i ostaje 10 kućica za ugostiteljstvo i 4 manje kućice za „slano i slatko“.

Poznata je i druga lokacija ovogodišnje Adventure koja će s programom započeti tjedan dana nakon Đardina, točnije u petak, 13. prosinca. Nakon uspješnog prošlogodišnjeg  širenja adventskih lokacija na ulicu Jurja Barakovića, odnosno  – Adventurin Trgić, a sve s ciljem oživljavanja stare gradske jezgre kreativnim, adventskim sadržajima, ovogodišnja druga lokacija omiljene gradske manifestacije je Mala loža!

 

Traže se najbolji

Otvoren  natječaj „Nagrada za volontere i organizatore volontiranja“

Savjet mladih grada Šibenika organizira četvrtu godinu za redom u Šibeniku dodjelu Nagrade za volontere i organizatore volontiranja. Od ove godine organizaciji se pridružuje i Savjet mladih Šibensko-kninske županije, a obuhvaća se područje cijele Šibensko-kninske županije.

 Cilj ove akcije je poticanje volonterskog rada u lokalnoj zajednici kroz nagrađivanje volonterskog doprinosa pojedinaca i organizacija koje provode volontiranje.

 Savjet mladih Grada Šibenika i Savjet mladih Šibensko – kninske županije poziva sve zainteresirane za promicanje volonterstva da se prijave na natječaj koji je otvoren od 07. studenoga – 22. studenoga 2019. godine.

 Zainteresirane organizacije i pojedinci koji žele prijaviti sebe, drugu organizaciju i/ili pojedinca za volontersku nagradu trebaju ispuniti Obrazac za volontere/ Obrazac za organizatore volontiranja, a mogu ih preuzeti na službenim stranicama Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije,  Šibenske udruge mladih – Š.U.M., Udruge „Mladi u EU“ te na portalu Skvuš.hr.

 Na natječaj se mogu nominirati neprofitne organizacije (udruge, zaklade, javne ustanove, gradovi, mjesni odbori; prema čl.7 Zakona o volonterstvu) i volonteri/ke u neprofitnim organizacijama.

 O dobitnicima Nagrade odlučuje Povjerenstvo koje se sastoji od 3 člana, a organizacija dodjele Nagrade za volontere i organizatore volontiranja bit će održana 5. prosinca 2019. godine u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ s početkom u 18 sati.

„Pozivamo sve volontere da se prijave i daju svoj doprinos promicanju volonterstva i volonterskih aktivnosti u Šibensko-kninskoj županiji. Prijave možete slati na info@mladi-eu.hr ili putem pošte na adresu Udruga mladih ''Mladi u EU'', Prilaz tvornici 41, 22 000 Šibenik.“, poručio je predsjednik Savjeta mladih grada Šibenika Matej Matić.

 

 

 

24. travanj 2024 17:59