StoryEditorOCM
ŠibenikIŽBENIKA

Ne spašavajte ništa više, dosta ste spašavali! Kako je Šibenska narodna glazba postala vruća politička tema

Piše Zdravko Pilić
9. srpnja 2022. - 17:44

Nevolja je kad si dugo na vlasti, deset godina, čak tri mandata. Onda zaboraviš što si radio u prvom. Eto, šibenski je gradonačelnik dr. Željko Burić promptno iskoristio lopticu koju mu je na volej ovih dana servirao njegov friški i neiskusni politički protivnik, odnosno suparnik.

Riječ je o odluci Šibensko-kninske županije da Šibenskoj narodnoj glazbi, umjesto 25 tisuća kuna koliko je dosad dobivala, iz proračuna dodijeli samo - šest tisuća kuna. U Glazbi, koja je osnovana 1848. godine i jedna je od najstarijih šibenskih kulturnih institucija, bili su, malo je reći, šokirani, a taj se šok, čim je objelodanjen, pretvorio i u vruću političku temu u Šibeniku.

Jer, na vlasti je u županiji Marko Jelić koji je iz Knina, nezavisni, pa se brzo oglasio i šibenski HDZ, odnosno gradonačelnik Željko Burić, pokušavajući poentirati na prvu loptu. I siguran zicer: “Evo kako Županija nastavlja sa zatiranjem svega šibenskoga.” Pa će on to nadoknaditi Glazbi, iz gradskog proračuna, tih 18 tisuća kuna. U stilu Hasanage: “Hodte amo, sirotice moje, kad se neće smilovati na vas, majka vaša srca kamenoga.” Nije beg cicija!

Ali, gle tko to govori?! Šibenski je poteštat zaboravio da je upravo on, i to 2015. godine, bio taj čija je administracija zakuhala baš ovakav skandal. Krojila proračun, ko i županijska, pa ga skrojila tako da je Šibenskoj narodnoj glazbi dala 40-ak posto manje novaca. Umjesto nekih 170, spalo je na nekih sto i nešto tisuća kuna. Ali, za razliku od neiskusnog župana Marka Jelića, koji nešto petlja, dr. Burić odmah se tada posuo pepelom po glavi.

Ne samo da je odmah drugi dan pozvao glazbare na pomiriteljski sastanak, da im je vratio svu lovu, nego je svemu tome još i dodao sto tisuća kuna pride, jednokratno, da se na zgradi najstarije šibenske kulturne institucije, u kojoj je svirao i Arsen Dedić, popravi krov! Ispalo je da je za nesporazum kriv “nepoznat netko”, u administraciji, činovnica je krivo prepisala broj, a on, odnosno nitko drugi nije išao zatim... I vidiš ti što se dogodi!

Pored Burića, lopticu je odlučila iskoristiti i dožupanica Iris Ukić Kotarac, s Nezavisne liste Stipe Petrine. Ona se, inače, ni u čemu ne slaže s Jelićem, kao ni Stipe, ali kada ga HDZ napada, onda je teško odoljeti napasti. Pa je Burića odlučila tući - statistikom. U podužem pismu koje mu je uputila, podsjetila je gradonačelnika kako je upravo “njegov HDZ” uspješno zatirao sve što je šibensko, bacivši županiju, koja je po indeksu razvijenosti najgora od sve četiri dalmatinske, na koljena, a financijski je i demografski osiromašila cijelu Hrvatsku.

- A u gradu Šibeniku, kojim upravlja HDZ barem u zadnja tri uzastopna mandata pod Vašim vodstvom, prema zadnjem popisu stanovništva živi 42.589 ljudi, što je za 3743 manje nego prema popisu iz 2011., kada su na području koje obuhvaća Grad Šibenik živjela 46.332 stanovnika (dakle, oni koji su otišli očito nisu zadovoljni Vašim radom) - kazala mu je Ukić Kotarac.

Sve bi to bilo lijepo da i u Primoštenu, u kojem već dvadeset godina upravljaju Stipe Petrina i Iris kao njegova desna ruka, demografska situacija nije jednaka kao u HDZ-ovu Šibeniku. I tamo je 2001., dok oni nisu došli, bilo više stanovnika - 2992. A sada ih je, nakon pustih godina njihove uspješne vladavine, nekih desetak posto manje. Po popisu iz 2021. samo ih je - 2634. Šta ćemo sad? 

25. travanj 2024 15:59