StoryEditorOCM
ŠibenikBesplatno za sve građane

Ne propustite manifestaciju Taste Extra Vergine idući utorak u ABC-u Šibenik

Piše Šibenski.hr
9. prosinca 2022. - 12:26

Taste Extra Vergine u organizaciji Šibensko-kninske županije održat će se u utorak, 13.12.2022., od 16:00-20:00 sati u Adriatic Business Centre – ABC Šibenik, a na događanju će se predstaviti lokalni uljari koji su svojim ekstra djevičanskim maslinovim uljima nagrađivani medaljama na prestižnom ocjenjivanju u New Yorku – „NYIOOC“ 2021. i 2022. godine. Osim degustacije maslinovih ulja, imat ćete priliku kušati kako se „tekuće zlato“ sljubljuje s pojedinim namirnicama, a uz to vam pripremaju i zanimljive edukacije koje će održati vrsni znalci iz struke.

Maslina je odigravala važnu ulogu u životu naših predaka. Bila je zastupljena kao hrana, ali je njezina uloga vrlo značajna i u brojnim ljudskim kulturama. Najvažniji proizvod masline, maslinovo ulje, koristilo se od davnina za pripremu jela, svete obrede, kao gorivo za svjetiljke, ulje za masažu imućnih, novac ili pak ulje za mazanje beba.

Uvijek je hrana uz kap maslinovog ulja bila ukusnija, krepnija. Mnogi od vas odrasli su na maslinovom ulju, a možda ne znate odgovore na pitanja: Je li svako domaće ulje ekstra djevičansko? Zašto je uopće važno da maslinovo ulje bude ekstra djevičansko? Jesu li ekstra djevičanska ulja pomodni hit ili zaista imaju neka posebna svojstva? Zašto uvozna maslinova ulja koštaju dva do tri puta manje od domaćih? Je li svako ekstra djevičansko ulje gorko i pikantno? Je li bolje pržiti hranu na maslinovom ili suncokretovom ulju? Je li istarsko maslinovo ulje bolje od dalmatinskog?

Odovore na ova pitanja saznat ćete u utorak, u ABC-u Šibenik, a uz to ćete imati priliku i kušati mlada ulja naših nagrađivanih uljara čak prije profesionalnih ocjenjivača u New Yorku i Dubaiu. Moći ćete vlastitim nepcem osjetiti njihovu pikantnost, gorčinu ili blagost, ovisno o sorti ili kombinaciji sorti. Saznat ćete može li se maslinovo ulje dobro sljubiti s kolačima ili je bolja neka klasična kombinacija.

Svakako odvojite 30-ak minuta za jednu od edukacija koje su vam pripremili vrsni znalci i sigurno ćete saznati nešto novo i korisno.

RASPORED DOGAĐANJA:

16.00-20.00 Izložba i kušanje 15-ak ekstra djevičanskih maslinovih ulja lokalnih uljara

Besplatne edukacije za građane:

• 16:30 – 17:00 dr. Ivica Vlatković, liječnik i uljar: „Utjecaj ekstra djevičanskog maslinovog ulja na zdravlje“

• 17:30-18:00 Nina Vuletin, biokemičarka i senzorska analitičarka: „Kako profesionalni ocjenjivači kušaju i ocjenjuju maslinova ulja?“

• 18:30-19:00 Ante Rupić, agronom i maslinar: „Što bi sve trebalo znati o maslinovom ulju?“

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane građane.

25. ožujak 2023 17:58