StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Ne jednom mjestu pročitajte sve najvažnije što se događalo u vašem gradu

Piše Šibenski.hr
28. rujna 2018. - 13:19

Šibenik i njegova Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture obilježili su Europski dan tvrđava, koji je pokrenula Europska mreža utvrđenih gradova i obrambenih fortifikacija (EFFORTS), kojeg je članica i ta gradska ustanova. Pokrenuta povodom Europske godine kulturne baštine, inicijativa o Europskom danu tvrđava u svom prvom izdanju za cilj ima predstaviti široj javnosti utvrđenja diljem Europe kao mjesta promoviranja raznolikosti kulturnog nasljeđa.

Europski dan tvrđava prvi se put održao ove godine, a obilježen je u devet zemalja na ukupno 69 lokacija. Dvije od njih se nalaze upravo u Šibeniku – tvrđave sv. Mihovila i Barone.

U organizaciji Tvrđave kulture Šibenik, od 20. do 22. rujna, na obnovljenim šibenskim tvrđavama pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, održan je program obilježavanja Europskog dana tvrđava koji je namijenjen kako stručnoj, tako i široj javnosti.

Predstavljen vodič

Uvod u program dogodio se u četvrtak, 20. rujna na Tvrđavi Barone, kada je predstavljena publikacija "Šibenik: grad tvrđava" u izdanju Tvrđave kulture. Riječ je o vodiču namijenjenom široj publici u kojem su predstavljena dosadašnja saznanja o šibenskim tvrđavama te fortifikacijama u okolici grada iz kasnoga srednjeg i ranoga novog vijeka.

Središnji dio programa bila je jednodnevna međunarodna konferencija "Razvoj publike i upravljanje u kulturi: novi koncepti za nove modele", koja je održana u petak, 21. rujna na Tvrđavi sv. Mihovila. Stručnjaci iz područja kulturnog menadžmenta, muzeologije i komunikologije predstavit će suvremene trendove u razvoju publike i najbolje prakse uključivanja spomeničke baštine u svakodnevan život lokalnih sredina.

– Šibenske su tvrđave neizostavan dio povijesnog nasljeđa našeg grada koje svima služe na ponos. Šibenik je među prvim gradovima u Hrvatskoj prepoznao važnost revitalizacije kulturne baštine i ulaganja u kulturno-turističku ponudu upravo na svojim tvrđavama, a obilježavanjem Europskog dana tvrđava dodatno promoviramo prepoznatljiv simbol našega grada. Bogati trodnevni program izvor je novih znanja i ideja koje će nam pomoći u daljnjem brendiranju Šibenika kao mjesta gdje se susreću prošlost i budućnost – rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Na otvorenju konferencije govorila je i pročelnica šibenskog Konzervatorskog odjela Angela Bujas, dok je o povezivanju i suradnji na projektima europske baštine govorio Andrea Bonifacio, član upravnog odbora EFFORTS-a.

Mletački arhitekti

Trodnevni program obilježavanja Europskog dana tvrđava završio je u subotu, 22. rujna kada je na Tvrđavi sv. Mihovila otvorena izložba "Arhitekti obrane: profili autora šibenskih utvrđenja iz 16. i 17. stoljeća", a koja govori o životu 16 vojnih arhitekata iz Mletačke Republike koji su pridonijeli izgradnji fortifikacijskog sustava grada. Istodobno, na Tvrđavi Barone bio je organiziran edukativan program na kojem su najmlađi ljubitelji kulturne baštine mogli sudjelovati u interaktivnim radionicama, tema kojih je bila prošlost tvrđava. Inače, posjet objema tvrđavama tog je dana bio slobodan za sve posjetitelje.

– Sustavno radimo na uspostavljanju međunarodnih suradnji i umrežavanju, te na praćenju svjetskih trendova u istraživanju i upravljanju kulturnom baštinom. Zbog toga nam je bilo vrlo važno aktivno se uključiti u mrežu EFFORTS, kao i prvo obilježavanje Europskog dana tvrđava. Posebno nam je zadovoljstvo pokrenuti raspravu o razvoju publike, jednoj od najvažnijih tema kojom se naša ustanova želi dugoročno baviti – zaključila je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture.

Spomen na 269 poginulih, nestalih i umrlih branitelja

Brojna izaslanstva odala su počast poginulima: gradonačelnik Šibenika Željko Burić sa zamjenicima Danijelom Miletom i Paškom Rakićem, župan Goran Pauk sa suradnicima, državni tajnik Ministarstva branitelja Ivan Vukić, predstojnica Ureda državne uprave Edita Grubišić, predstavnici gradova, općina i političkih stranaka, te načelnik Policijske uprave Ivica Kostanić, kao i predstavnici Hrvatske vojske i udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

Vijence su također položili Gradska straža te stradalnici Domovinskog rata.

Na komemoraciji su pročitana i imena svih 269 poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Šibensko-kninske županije.

Vijenci i svijeće položeni su i kod središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, a zatim je odana počast hrvatskim braniteljima duž crte bojišnice u Unešiću, Pakovu Selu i u Dragišićima.

Grad pročistio liste za stanove POS-a

Grad Šibenik je ovih je dana objavio pročišćene liste kandidata za stanove iz Programa poticane stanogradnje – konačnu listu reda prvenstva iz 2016. te konačnu dopunsku listu reda prvenstva iz 2017. godine.

Na pročišćenim listama, koje su objavljene na službenim web-stranicama Grada Šibenika, nalaze se kandidati koji u ranijoj provedbi ovog programa nisu riješili svoje stambeno pitanje, to jest i dalje su kandidati za POS-ove stanove.

Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama uskoro bi trebala raspisati natječaj za iskaz interesa investitora, a time će se stvoriti uvjeti za gradnju novih stanova.

Namjera šibenske gradske uprave je omogućiti što većem broju šibenskih obitelji rješenje stambenog pitanja po povoljnim uvjetima.

Za bebe milijun kuna, za vrtiće 30 milijuna

:Šibenik je, zajedno s Čakovcem, Kaštelama, Požegom i Velikom Goricom, uvršten u finale izbora najboljih, u kategoriji velikih gradova, po izdvajanju za demografiju i obrazovanje.

Temeljem proračunskih pokazatelja i ostalih javno dostupnih službenih podataka od 2015. do 2017. godine istražio je to portal gradonačelnik.hr, a zanimalo ga je koliko gradovi iz svojih proračuna izdvajaju za obrazovanje, koliko za obitelji i djecu, naknade i opremu za novorođenčad, stipendije i školarine, kakvi su standardi u vrtićima i školama kada je u pitanju broj djece po odgojitelju/profesoru te koliko ukupno imaju visoko obrazovanih građana u svojoj populaciji.

Pomoć roditeljima

U kategoriji malih gradova najbolji su se, tako, pokazali Bakar, Novigrad, Pag, Pazin i Vis. Među srednjim gradovima za obrazovanje i obitelj najviše ulažu Kastav, Novi Marof, Poreč, Umag i Vrbovec, dok su finalisti u kategoriji velikih gradova Čakovec, Kaštela, Požega, Velika Gorica i Šibenik.

Puno je razloga zbog kojih se Šibenik našao u društvu najboljih.

Za razliku od većine gradova koji tek sad prijavljuju projekte za EU sredstva za uvođenje dvosmjenskog rada vrtića, u Šibeniku vrtići već rade do 21 sat, a jedan je od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je roditeljima pojednostavio život e-upisima u vrtić. Također, gradska uprava pomaže roditeljima i tako što sufinancira smještaj djece i u privatnim vrtićima, a ukupno će ove godine za vrtiće izdvojiti gotovo 30 milijuna kuna. Također Šibenik planira i izgradnju novog vrtića za što je u ovogodišnjem proračunu osigurao 450 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije.

Za naknade za bebe Šibenik godišnje izdvaja više od milijun kuna, a za treće dijete roditeljima isplaćuju 21 tisuću kuna tijekom sedam godina, tri tisuće kuna godišnje koje isplaćuju u mjesecu rođenja djeteta. Kako bi mlade zadržali u gradu, pokrenut je sveučilišni studij i projekt izgradnje studentskog doma s menzom vrijedan više od 80 milijuna kuna, a koji će se financirati EU sredstvima.

Izdvajanja sve veća

Nadalje, Grad Šibenik studentima isplaćuju stipendije, sufinancira produženi boravak u školama, te su osigurali besplatan obrok za djecu slabijeg imovinskog statusa, kao i pomoćnike u nastavi za 40 učenika s poteškoćama u razvoju.

Grad Šibenik ima status Grada prijatelja djece i svake godine, ističu, povećavaju izdvajanja za djecu i programe, a svakako treba istaknuti i Međunarodni dječji festival, po kojemu je poznat u čitavom svijetu, a u kojemu nastupajući ili volontirajući sudjeluje više od 1000 djece.

– Razvoj i ulaganje u obrazovanje mladih Šibenčana polazišna je točka naše vizije grada i jamstvo sjajne šibenske budućnosti. Nastavit ćemo raditi na osiguravanju kvalitetnih uvjeta za život naših mladih te ćemo i dalje pružati podršku za učenje, rad i stvaranje novih radnih mjesta kao i ostanak mladih sugrađana u Šibeniku – ističe gradonačelnik Željko Burić.

'Batižele' će privući ulagače

Na području TEF-a bit će ono što smo građanima i obećali, a to je jedinstvena urbanistički riješena zona mješovite namjene. Planira se gradnja hotela i sportskih objekata, produženje plaže, prometno povezivanje i svi ostali sadržaji koji će koristiti Šibenčanima i njihovim gostima – izjavio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić na zadnjoj radnoj sjednici šibenskoga Gradskog vijeća.

Odlukom šibenskih gradskih vijećnika prostor TEF-a konačno je dobio zeleno svjetlo za nova ulaganja i uključivanje u život grada. Potvrđeno je osnivanje tvrtke "Batižele" preko koje Grad Šibenik zajedno s Republikom Hrvatskom, ovladava prostorom bivše Tvornice elektroda i ferolegura. Ovim ta atraktivna lokacija od 28 hektara površine u zoni mješovite namjene, nakon više od 20 godina blokade, postaje prostor otvoren zainteresiranim investitorima.

Temeljni kapital

U novu tvrtku "Batižele" iz TEF-a je prebačeno zemljište u vrijednosti od 350 milijuna kuna, kao i najveći dio obveza TEF-a. Država će, na račun svojih potraživanja od TEF-a, dokapitalizirati novu tvrtku i skinuti hipoteke sa zemljišta. Temeljni kapital "Batižela" iznosi 148,5 milijuna kuna, dok vrijednost nekretnina u iznosu od 21 milijun kn ostaje u tvrtki TEF.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske je početkom kolovoza donijela odluku o prihvaćanju projekta "Batižele" kojim bi se vrijedno zemljišta TEF-a stavilo u funkciju i to u roku od godinu dana. U suradnji s Ministarstvom državne imovine, Grad Šibenik će nakon provedene podjele s osnivanjem novog društva i dokapitalizacijom omogućiti povrat ulaganja Grada Šibenika, kao i Republike Hrvatske.

Pitanje zemljišta TEF-a bio je dugogodišnji problem svih gradskih vlasti u Šibeniku jer se radi o vrijednom prostoru udaljenom samo 500 metara zračne linije od gradske jezgre i katedrale sv. Jakova. Prema GUP-u Šibenika na prostoru bivše tvornice predviđena je prenamjena u mješovitu zonu gdje bi se izgradilo novo naselje, stambeno-poslovni, kulturni i obrazovni te ugostiteljsko-turistički kapaciteti. Prometna povezanost i infrastrukturna opremljenost ovog prostora omogućuje razvoj i izgradnju visokokvalitetnih hotelskih, sportskih i nautičkih sadržaja, zbog kojih se očekuje da TEF ponovno bude nositelj poduzetničkog i turističkog potencijala, vjeruju u šibenskoj gradskoj upravi.

Bogat program za Dan grada i blagdan sv. Mihovila, 29. rujna

I ove godine Šibenčane očekuje bogat program kojim će se proslaviti 29. rujna – Dan grada Šibenika i blagdan svetog Mihovila, zaštitnika grada. Svečanu euharistiju na sam blagdan predvodit će vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a u večernjim satima na Trgu Republike Hrvatske Šibenčani i njihovi gosti će imati priliku uživati u koncertu popularnog Đanija Stipaničeva.

Tradicionalno, u proslavu Dana grada uključit će se i gradske kulturne ustanove, udruge te sportski klubovi.

Polaznici šibenskih vrtića na gradskim će ulicama i trgovima pjevati, plesati te izvoditi svoje igrokaze posvećene gradskom patronu – sv. Mihovilu.

Dva dana uoči Dana grada, 27. rujna, pozornost publike privući će klapa "Gimnazijalke" koja će nastupiti u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić", a dan poslije šibenska knjižica predstavit će svoje najnovije izdanje – "Novu logiku" znamenitog Fausta Vrančića.

Istoga dana, 28. rujna, u atriju Muzeja grada Šibenika bit će predstavljen zbornik radova "Šibenik od prvog spomena", a u 20 sati će biti otvorena izložba "Ante Vitez Šupuk i njegov grad", posvećena šibenskom gradonačelniku s kraja 19. stoljeća, jednom od najznačajnijih u šibenskoj povijesti.

U petak, 28. rujna bit će održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se zaslužnim pojedincima i udrugama dodijeliti nagrade i priznanja Grada Šibenika, a prethodit će joj i odavanje počasti braniteljima poginulim u Domovinskom ratu na gradskom groblju Kvanj.

Istoga dana na Tvrđavi sv. Mihovila s početkom u 20 sati tradicionalni koncert održat će Šibensko pjevačko društvo "Kolo" i Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske.

Na Dan grada, u subotu, 29. rujna u osam sati Šibenska narodna glazba prodefilirat će ulicama svirajući budnicu. Procesija i svečana sveta misa započet će u 10 sati ispred katedrale sv. Jakova, a u 11 sati održat će se Jedriličarska regata sv. Mihovil.

Tog dana svim posjetiteljima će biti besplatan ulaz na tvrđave sv. Mihovil i Barone.

Sutradan, 30. rujna proteći će u znaku 5. međunarodnog turnira sv. Mihovil koji će se održati u OŠ Petra Krešimira u organizaciji GK Dišpet, a istoga dana u Docu će tijekom jutra biti održana ekološka akcija "Zaroni u Dolac" u organizaciji Turističke zajednice Šibenik.

Niče 'Trokut', bit će posla

Počeli su radovi na izgradnji Centra za nove tehnologije i poduzetništvo "Trokut" u Šibeniku. Izvođač radova je tvrtka "MP Beton", koja je krajem kolovoza počela s pripremom i uređenjem terena u Mandalini gdje će se "Trokut" graditi.

Centar za nove tehnologije i poduzetništvo "Trokut" u svojem će se radu fokusirati na tri skupine ljudi: poduzetnike koji žele razvijati svoje startup projekte, djecu i mlade koji žele usvojiti najnovije informatičke vještine te poslovne timove koji posluju prema modelu "Holliwork", spajajući rad i odmor na odabranoj lokaciji. Svrha projekta je razvoj inovativne poduzetničko-poslovne infrastrukture za pružanje novih i kvalitetnijih usluga kako bi se ojačalo malo i srednje poduzetništvo te stvorila nova radna mjesta na području Šibensko-kninske županije, poručuju iz gradske uprave.

"Trokut" će se prostirati na dvije etaže ukupne površine 2084 metra četvorna. Imat će 28 funkcionalnih, suvremeno opremljenih jedinica, fleksibilne prostore, Fab-lab radionice, urede, kabine te ostale popratne sadržaje. Glavni projekt izradio je Arhitektonski biro "Prostor" iz Šibenika.

Projekt je vrijedan nešto više od 27,7 milijuna kuna, od čega je Grad Šibenik osigurao nepovratnih 20 milijuna kuna iz fondova Europske unije.

Partneri Grada Šibenika u ovom projektu su tvrtke "Podi Šibenik" i Poduzetnički inkubator ZIP sa sjedištem u Zagrebu, dok su suradnici Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe, Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, Sveučilište u Zagrebu-Šibenik, Veleučilište u Šibeniku, Tehnička škola Šibenik, Industrijsko-obrtnička škola Šibenik te Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19. travanj 2024 10:43