StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik više nitko ne zaobilazi

Ne brine nas lipanjska 'rupa', sezona i posezona će biti odlične, kaže Dino Karađole, direktor TZ Šibenik

Piše Katarina Rudan
25. lipnja 2018. - 11:15

Doduše, gradom se čuju različiti strani jezici, jer ima turista koji se nisu odrekli godišnjeg odmora i kod svojih domova ostali zbog utakmica, a valja navesti i činjenicu da je u tijeku održavanje 58. međunarodnog dječjeg festivala na kojem sudjeluje oko 700 izvođača i umjetnika iz 18 država svijeta.
- Ne zabrinjava nas lipanjska "rupa", jer – mogu slobodno reći – već tradicionalno, u godinama kad se održavaju svjetska i europska prvenstva u nogometu, uvijek su oscilacije u turizmu. Tako je ne samo u Šibeniku, već i u drugim hrvatskim turističkim gradovima. Baš sam provjeravao, zbog nogometa je trenutno s njemačkog i austrijskog tržišta duplo manje gostiju nego što je to uobičajeno za ovo doba godine. Inače, u prvih pet mjeseci ostvarili smo odlične rezultate i već sada mogu reći da će i posezona biti super. Rujan je bukiran, a i s listopadom stojimo dobro. Sezona se i inače zadnjih godina produžila na rujan. Istina, tada na odmor dolazi jedna druga kategorija turista, ona dubljeg džepa koja i više troši.

Brojke rastu

- Također treba naglasiti da je Šibenik postao nezaobilazna destinacija i za školske ekskurzije i grupe općenito. Praktički, Šibenik nitko više ne zaobilazi i sretan sam kad odem do Trogira ili Splita i vodim da se u tamošnjim turističkim agencijama prodaju izleti za Šibenik - kaže direktor šibenskog TZ-a Dino Karađole.
Brojke o dolascima i noćenjima domaćih i stranih turista u prvih pet mjeseci ove godine, na području koje pokriva šibenska Turistička zajednica, odličan su pokazatelj špice turističke sezone. Naime, od siječnja do kraja svibnja ostvareno je 174.472 noćenja, što je 23 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Najveći broj noćenja, 40.562 ostvarili su domaći turisti, kojih je u dolascima bilo za 13 posto više nego u istom razdoblju lani. Najveći porast noćenja, pak, bilježe turisti iz Njemačke koji su s 35.423 noćenja ostvarili rast od čak 81 posto u odnosu na 2017. godinu. Što se dolazaka tiče u tom je razdoblju u Šibeniku i okolnim turističkim mjestima koja su pod "okriljem" TZ-a Šibenik, boravilo gotovo 60.000 tisuća turista, što je 14 posto više u odnosu na 2017. godinu.
- Za ove rezultate najzaslužniji je upravo mjesec svibanj u kojem je ostvareno više od sto tisuća noćenja, odnosno 30 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, što se do sada nikad nije dogodilo. Glavni razlog rasta broja noćenja je kongresni turizam u kojem je predvodnik Konvencijski centar Šibenik u Solarisu. Također treba navesti i doprinos nautike i regate svjetske klase tp 52, kad je u Šibeniku u D-resortu petnaestak dana boravilo oko 600 gostiju, kao i ostalih subjekata koji su pridonijeli rastu turističkog prometa u predsezoni. Naime, u samoj špici sezone malo je prostora za rast jer su svi smještajni kapaciteti, uključujući i obiteljski, odnosno privatni smještaj već tradicionalno puni - rekao je Karađole i dodao da se i kvaliteta smještaja kontinuirano podiže.



Nadalje, osim čistog mora, prekrasnih plaža, kulturne i povijesne baštine te prirodnih ljepota, Šibenik i ove godine svojim gostima nudi ljeto ispunjeno brojnim događanjima i manifestacijama. Koncerti i drugi kulturno-zabavni sadržaji na šibenskim tvrđavama sv. Mihovil i Barone već su počeli, na ljetnu pozornicu stižu svjetski poznata imena, a već ima i bit će događanja i na drugim lokacijama. U samom gradu i okolnim mjestima, koje Turistička zajednica grada financijski podržava, pojavljuje se kao organizator, suorganizator ili partner bit će za svaki ukus i dob ponešto.

Više novaca dijelimo

- Osim velikih manifestacija, puno je i manjih koje organiziraju naši ugostitelji, udruge i mjesni odbori. Naša Turistička zajednica pokriva široko područje, nastojimo pomoći svakomu i što je više prihoda od turističke pristojbe, više novaca dijelimo. Ove smo godine za tu namjenu osigurali gotovo milijun kuna. Oko 650.000 podijeljeno je po javnim pozivima, a ostalo se raspoređuje na zahtjev mjesnih odbora za potrebe sportskih, kulturnih i drugih događanja u sezoni - na kraju će Karađole.


Šibenik je postao nezaobilazna destinacija i za školske ekskurzije i grupe. Sretan sam kad odem do Trogira ili Splita i vidim da se u tamošnjim turističkim agencijama prodaju izleti za Šibenik


Najveći porast noćenja bilježe turisti iz Njemačke koji su sa 35.423 noćenja ostvarili rast od čak 81 posto u odnosu na 2017. godinu


U samoj špici sezone malo je prostora za rast jer su svi smještajni kapaciteti, uključujući i obiteljski, odnosno privatni smještaj već tradicionalno puni


STRANCI PUNE BLAGAJNU
Odličan svibanj
Najveći broj noćenja u svibnju, čak 23.987 ostvarili su državljani Njemačke, što je 80 posto više u odnosu na lanjskih 13.370. Značajan porast zabilježili su i turisti iz Francuske koji su ostvarili 5789 noćenja što je porast od 22 posto te Nizozemske 6340 noćenja ili porast od 19 posto u odnosu na lanjski svibanj. U tom mjesecu na području TZ-a Grada Šibenika boravilo je 31.239 turista, odnosno 19 posto više nego u svibnju 2017. godine, a ostvareno je 30 posto više noćenja.

24. lipanj 2024 15:47