StoryEditorOCM
ŠibenikŠubićevac

Ne bojte se, nije u pitanju nikakva neplanska devastacija: Idući tjedan počinje uklanjanje suhih, bolesnih i oštećenih stabala

Piše šibenski.hr
30. rujna 2019. - 18:17

Ako idućih dana na Šubićevcu naiđete na posječena stabla - ne bojte se, nije u pitanju nikakva neplanska devastacija!
Naime, iz Hrvatskih šuma su najavili za idući tjedan početak radova na sanaciji šume, odnosno, uklanjanje suhih, bolesnih i oštećenih stabala.

Svi radovi odvijat će se u suradnji i pod nadzorom djelatnika šumarije Šibenik, a sve s ciljem održavanja što boljeg zdravstvenog stanja šume, poboljšanja sigurnosti za posjetitelje navedenih površina, kao i sprečavanje pojave i širenja potkornjaka.

Na predjelu Šubićevac - Gospodarska jedinica Jamina, tijekom sljedećeg tjedna započinju radovi sanacije površine od elementarne nepogode, odnosno, uklanjanje svih sušaca, vjetroizvala, bolesnih i oštećenih stabala. Riječ je o šumi alepskog bora prosječne starosti 100 godina.

Sva stabla koja su predviđena za sječu doznačena su proljetos, izrađen je elaborat te je javnim natječajem odabran izvođač radova. Radovi trebaju biti završeni do 17. studenog. Radovi sječe odvijat će se tako da će se najprije doznačena stabla posjeći, prepiliti i uredno složiti i ostaviti u šumi, 20 metara od asfaltne i 10 metara od šumske ceste.

Ovim radovima nastojimo, načelom održivog gospodarenja i uz primjenu stručnih smjernica, postići i održati bioraznolikost, produktivnost, kapacitet za regeneraciju, vitalnost i potencijal šume da i ubuduće ispuni svoje ekološke, općekorisne i gospodarske funkcije, poručuje Darija Kekelić iz šibenske Šumarije, odnosno, Hrvatskih šuma.

20. travanj 2024 01:44