StoryEditorOCM
ŠibenikSlovenci griju šibenske gospodarske nade

 Novi vlasnik najavljuje preporod brodogradilišta: Iskra traži radnike za NCP

Piše Ivo Mikuličin
12. ožujka 2019. - 13:57

– Iznimno sam zadovoljan načinom na koji je slovenska tvrtka "Iskra-brodogradilište" preuzela bivši "Remont". Ne pretjerujem kad tvrdim kako će efekti njezina preuzimanja šibenske brodogradnje biti vrlo slični pozitivnim gospodarskim pomacima koje je izazvao "Impol-TLM" – rekao je Ivan Soža, predsjednik Županijske gospodarske komore.

– Vjerujem da su u tom smislu zadovoljni i gradski i županijski čelnici, koji su imali kontakte s vlasnicima slovenske tvrtke. Najavljeni tehnološki "zahvati" govore o zapošljavanju nekoliko desetaka novih radnika. Uostalom, potražnja za novim djelatnicima već je oglašena – pun je optimizma Ivan Soža.


Makar su ga preuzeli Slovenci, "Remont" je formalno (p)ostao hrvatska tvrtka. Objašnjenje je vrlo jednostavno.
– Slovenci su tvrtku bili prisiljeni upisati u registar hrvatskih poduzeća. Iz jednostavnog razloga što strana tvrtka ne može dobiti koncesiju na hrvatskom pomorskom dobru. To je, doduše, samo formalni detalj. Važnije je što nova tvrtka nastavlja sve prije započete poslove. Primjerice, isporuku brodova Norvežanima. U srpnju ćemo im isporučiti stoti katamaran. Osobno držim da je promjena vlasnika obavljena gotovo bezbolno, u rekordnom roku. Da to nisu osjetili djelatnici, kojima plaća nije kasnila. Suprotno velikim hrvatskim brodogradilištima, koji, za razliku od šibenskoga, nisu imali potporu države. Uostalom, i NCP je na svoj način preživio stečajni postupak – dodatno pojašnjava Soža.

 

 

Kao predsjednik Županijske gospodarske komore želi, međutim, istaknuti još neka pozitivna gospodarska kretanja na šibenskom području. Posebice kad je riječ o korištenju novca iz EU fondova.

Bolji smo od susjeda

– U Šibeniku je "tradicionalna" usporedba sa susjednim gradovima i županijama, uz neskriveni žal da "zaostajemo za Splitom i Zadrom". Kad je riječ o ugovorenim sredstvima EU fondova po stanovniku u županijama, onda vrijedi konstatirati da smo u zadnje dvije godine preskočili susjede. S ugovorenih gotovo 14 tisuća kuna po glavi stanovnika, Šibensko-kninska županija je šesta u Hrvatskoj, ispred Zadarske i Splitsko-dalmatinske. I u apsolutnom iznosu, s milijardu i 337 tisuća kuna, u gornjem smo domu hrvatskih županija – rado naš sugovornik ističe pozitivne brojke.

S jednakim optimizmom Ivan Soža ne gleda, međutim, na budućnost turizma od Pirovca do Rogoznice.
– Mi smo, istina, prošle godine ostvarili nominalni rast glede dolazaka i noćenja, no turistička stagnacija nam kuca na vrata. Iz jednostavnog razloga što privatni smještaj, unatoč nemaloj apartmanizaciji, ne može donijeti osjetnije pomake. A novih, velikih hotela u županiji nemamo. "Amadria park" (ili "Solaris") i vodička "Olympia" usamljeni su primjeri među hotelima s velikim kapacitetima. Zaostajemo za drugima ne samo u investicijama, nego u obnovi devastiranih visokokategornika. Pritom prvenstveno ciljam na Primošten i Murter. Nije bilo ugodno slušati ministra Gorana Marića kad je govorio "kako se ne poštuju odavno potpisani ugovori o obnovi hotela". A taj problem uzrokuje drugi, još osjetljiviji. U šibenskom hotelijerstvu i turizmu ni slučajno ne možemo očekivati veći val novih zapošljavanja – završio je Soža.

25. travanj 2024 05:44