StoryEditorOCM
Šibenikpogledajte galeriju

Nazorova konačno prohodna! Bageri sele na Obalu HRM-a, slijedi novi test strpljivosti za građane. Napreduju i radovi na Jollyjevoj zgradi

Piše BRANIMIR PERIŠA
4. veljače 2021. - 14:29

Lijepo je opet prošetati se, a i voziti do jučer zatvorenom Nazorovom ulicom, odakle su se građevinski strojevi nakon nešto manje od pet mjeseci povukli nešto niže, na Obalu Hrvatske ratne mornaricePrometovanje vozila moguće je obalom desno, prema Docu, a skretanje ulijevo, prema autobusnom kolodovoru, onemogućeno je zbog nastavka radova. Aglomeracija ne zastaje, održava tempo, makar su kola zahuktalog projekta na rekonstrukciji mreže kolektora i vodovoda na nekim mjestima "zapela u blatu", istanjujući živce građanima.

Znaju to dobro u Crnici, primjerice, a Danijel Mileta, pomoćnik gradonačelnika, zahvaljujući Šibenčanima na dosadašnjem strpljenju uvjerava da će do početka kolovoza projekt Aglomeracije biti dovršen, bez potrebe da se grad opet raskapa za vrlo dugo razdoblje.

Nagrada za mukotrpno čekanje u prometnim zastojima, pred privremenim semaforima i kilometre duže vožnje zbog obilaznica do jučer prohodnih pravaca zaposjednutih građevinskom mehanizacijom bit će obnovljene, uređene ulice i temeljna infrastruktura.

Mjesta za parkiranje

– Gdje god je to moguće, gradska uprava usporedno s radovima na Aglomeraciji rekonstruira stare ili gradi nove nogostupe, te mjesta za parkiranje. Nažalost, ima dijelova grada gdje ćemo biti onemogućeni u tom nastojanju. Razlog su nezakonita širenja zemljišta obiteljskih kuća na javne prometnice unatrag 50 godina, te bi se stanje dovelo u sklad sa zahtjevima sigurnosti prometa i pješaka jedino ako se neke kuće u nizu poruše - navodi Mileta tu pojavu kao nesavladivu prepreku da se sve ulice urede kako bi bilo najbolje.

U pogledu Nazorove, nastavlja, pravo stanje toga dijela grada u novome ruhu sagledat će se najviše za mjesec dana, kada Aglomeracija završi predviđeno na Obali Hrvatske mornarice. Grad snosi troškove označavanja pješačkih prelaza i obnove nešto širih nogostupa, na kojima se postavlja kameno popločanje visoke estetike i kakvoće, tako da se prati uzorak ploča s Poljane. Pola milijuna kuna iz gradskog proračuna koštat će samo praktički novi nogostup uz perivoj Roberta Visianija – napominje Danijel Mileta.

Što se tiče slijepog odvojka Nazorove ulice u nastavku buduće poslovne zgrade investitora Josipa Stojanovića Jollyja, za što se odlučio izmijeniti prvotni projekt nauštrb (pre)velikih staklenih površina, gradska uprava još nije donijela odluku kako urediti taj preostali dio. Kako objašnjava Mileta, Grad se dosad nije uspio dogovoriti sa stanarima, koji pred svojim kućama žele više pogodnosti nego što je moguće ostvariti.

– Glavni problem s tim dijelom Nazorove jest što je to slijepi dio ulice i k tome je jako uska. U gradskoj upravi barem dosad bili smo čvrsti u stavu da ne žrtvujemo zelene površine da bi se stanarima osigurao parking, no vidjet ćemo kako će dalje ići. Ne može vuk biti sit, a sve ovce na broju – zaključio je Mileta, dodajući da je to bio glavni razlog što se u taj dio Nazorove nije ulagalo.

Uskoro novi prometni režim

Stiskanje na jednom kraju grada, zatim popuštanje na drugom dijelu nakon završenih radova ritam je na koji su građani navikli u vezi s poduzimanjima u okviru Aglomeracije Šibenik, ma koliko im to otežavalo svakodnevni život.

Uskoro slijedi novo prometno preslagivanje prometnih pravaca tako što će se idućega tjedna otvoriti dionica Ulice M. Gupca ulijevo, pored policijske postaje i u pravcu Gimnazije. To će rasteretiti neurotičan promet koji se slijeva u Radićevu, no Aglomeracija nakon Gubčeve nastavlja napredovanje prema Rokićima i spojit će se s radovima na tamošnjem prometnom čvoru.

Novi test strpljivosti građanima će uslijediti za koji dan: sredinom mjeseca, navodi Mileta, prekinut će se promet na Rokićima, odnosno mogućnost izlaza i ulaza u grad tzv. gornjom magistralom, budući da će se u tom dijelu grada neko vrijeme odvijati dvostruki radovi.

Koliko dugo će blokada potrajati, Mileta ne zna, no kolovoz nije daleko za strpljive; probudit ćemo se odjednom bez Aglomeracije i s uređenim Rokićima. A nakon prve vožnje zaboravit ćemo na sve mjesece istanjenih živaca i strpljenja, već je pokazalo iskustvo.

03. svibanj 2024 11:51