StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenska peškarija na plus 40

Navalite, ribe iz kaveza koliko hoćeš

Piše Marija Lončar
Nikolina Vuković Stipaničev/Hanza media
12. kolovoza 2017. - 14:39

Na šibenskoj ribarnici led je, čini se, ovih dana najtraženija roba. Banci su poluprazni, ribe je malo, a ponuda je jednolična te prevladavaju orade i brancini iz uzgoja. Malo je i kupaca, puno više znatiželjnih prolaznika, a prodavači, izluđeni od pasjih vrućina i brige da stalnim dodavanjem leda održe ribu svježom, nisu bili baš spremni za novinarska zanovijetanja. Leda je valjda toliko da se ni u zraku previše ne osjeća miris ribe.

– Je, vruće je! Naravno da vrućina i ribi smeta, biži u dubinu. Ali na to ima li ribe najviše utječu misec i vitar... Ajme, nemojte me snimati. Neću da me stavite u novine! Mislila sam da ste kupac! – nervozno poručuje jedna prodavačica.



Petak je dan kada mnogi za svoj ručak biraju ribu. Za većinu to znači kupiti srdele, skuše, inćune ili kakvu drugu plavu ribu, prije svega jeftiniju. U potrazi za srdelama je i jedna starija Šibenčanka, ali ovog petka uzalud!
– Pun je misec i nema ribe, ali isto sam morala doći pogledati što ima. Inače, uglavnom kupujem sitniju ribu.

Kući se ovaj put vratila prazne torbe. Srdelama nije bilo ni traga, a prodavačica prekoputa dobacuje kako je vrijeme lovostaja za srdele, pa se ne smiju loviti. Zato su se gotovo na svakom banku, od onih koji su uopće radili, nudili brancini i orade. Cijena se kretala, ovisno o veličini, od 60 do 240 kuna.

– Kupuju se, kupuju… Kako ne! Kupuju i Šibenčani, a još više turisti. Zagrepčani. Ne smeta im što je to riba iz uzgoja. Znaju oni, a to piše i na kašetama! – objašnjavaju prodavači i tvrde kako slaba ponuda nije podigla cijene ribe. Cijene se, kažu, nisu mijenjale od lani.



Osim brancina i orada, najviše ima kozica. Kilogram očišćenih košta 120 kuna. Većina takve i kupuje. Isplati se, a jadranske su, kategorični su prodavači, najslađe na svijetu.
– Ljudi su lini za čišćenje, a i ovisi za šta in tribaju. Pogledajte ovu robu. Niti ovo crivo što je ostalo ne triba čistiti. Pustite vi što govore hrvatski chefovi. Ovo je naša kozica, a ne iz Brazila ili Afrike...

Tu i tamo na bancima se mogu pronaći i fileti tune, različitih stupnjeva svježine, ali ne po cijeni nižoj od 150 kuna po kilogramu.
– Prije neki dan kupili smo kilogram tune i moram reći da je bila super. Može se reći da stvarno zaslužuje tu cijenu – susretljivo govori jedan Zagrepčanin slavonskih korijena.



Teško je u ovoj skromnoj ponudi ne primijetiti nekoliko zubataca te velike škampe u trima kašetama. Premda, svježina im je neizvjesna, a cijena prava sitnica – 250 kuna po kilogramu. Ako se ovom ribljem popisu pridoda poneki škarpun ili škarpina, za kilogram kojih je trebalo izdvojiti oko 150 kuna, najjeftinije na šibenskoj ribarnici jučer su bile dagnje.

Kilogram je bio 20 kuna. Ne treba ni reći da su se mogle kupiti na samo tri mjesta pa, s obzirom na ovakvu ponudu i cijene, za sve koji petkom vole "posniji" meni najbolji je izbor – povrće!


Slaba ponuda nije podigla cijene ribe. Cijene se, kažu prodavači, nisi mijenjale od lani!

19. travanj 2024 09:50