StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

Našim ‘stručnjacima‘ za cjepiva opet nije po volji: ‘Šta fali AstraZeneci!? Ništa, al‘ je najjeftinija pa ne mogu ovi naši lopovi zaradit na njoj!‘

26. ožujka 2021. - 18:52

– Ma nije to za kompot, kakvi kompot, to je za kompost, baba – uvjeravao je ovih dana – bezuspješno – jedan naš u Šibeniku jednog od svojih umirovljenika – točnije, umirovljenicu – koji su čuli vijest kako gradsko komunalno poduzeće "Zeleni grad", dijeli ovi dana 300 komada plastičnih kompostera, od 400 litara, građanima koji su se za njih prethodno predbilježili.

– Kako nije, zar ja luda ?! Kažu, metneš unutra u njega kore od jabuka, ili kojeg drugog voća, i dobiješ kompot. Sve se iskoristi, ništa se ne baca. I ti meni, babi svojoj, ne kazat za oto! A mukti dilu!

– Nije baba, čuješ li me, razumiš. To je za cviće, zemlja, kompost! – vika je u mobitel, kao da će mu decibeli dati na uvjerljivosti.

– Neka je, šta je da je, glavno da je mukti. Iman ja i cvića! Uzmi ti meni jednoga, jesi čuja.

– A jesi se zapisala?

– Zapiši me ti! Ki da se svaka iščešljana udala, a svaki zapisani – dobija. Ne sviri, nego donesi! I tako to kod nas funkcionira – nije bitno šta je. Ne pita (j)ist! Glavno da je mukti. Pa onda može, da prostiš, i govno bit. Ko da te je skupo došlo. Baciš i amen. A ako triba šta platit... E, onda je druga stvar! Onda jedno slovo čini razliku, onda je bitno je li kompost ili je kompot, je li geometar ili je kilometar.

Jerla ili monalisa

Tako je kod nas i sa svim drugim stvarima. Kad nema cjepiva, daj koje bilo. A kad ima, e onda – ovo oću, ovo neću, ja ne bi AstraZenecu, nego bi Pfizer, ili još bolje Modernu. Da zašto?! Pa samo joj ime govori. Ili Johnson & Johnson ?! Postali su u nas svi stručnjaci za cjepiva, kao da su sjemenski krumpiri u pitanju. Pa se ovih dana na sve strane mudraci raspravljaju je li bolja sorta za sadit jerla ili monalisa. Ili je za našu zemlju "crljenicu "najbolji "crljeni kumpir" sorte dezire! Ili je još bolja – isto crljena – kleopatra, ona je i za friganje i za pečenje. Pa ti sad vidi, svi agronomi postali! A prije su znali samo za kumpir crveni i bili, odnosno lički i eventualno međimurski. A kamoli za tolika cjepiva! Al, šta je je, nikad nije lakše bilo bit pametan nego danas.

Za to je dovoljno imat pametni telefon! I pristup internetu. Ne triba ić na fakultet, na specijalizacije puste, ćorit oči danima i noćima, godinama, nad librima i ekranima – samo pitaš Google i on ti izbaci sve moguće i nemoguće o "tom i tom" šta te zanima. I ti onda, ka čovik upućen, svima drugima držiš predavanje ili čak pišeš Vladi i Stožeru.

Ko što je ovih dana pisao izvjesni načelnik općine Kalnik, koji je otvorenim pismom od premijera Andreja Plenkovića i Nacionalnog stožera zatražio da se se stanovnici te općine prestanu cijepiti AstraZenecom, koja je sporne i sumnjive kvalitete. Zna čovik! Te da je općina Kalnik spremna platiti Pfizerovo ili Modernino cjepivo. Samo vi recite koliko to dođe, pošaljite ponudu ili predračun i mi ćemo za 700 doza cjepiva platiti Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, za svoje stanovnike! Nije beg cicija! A ni općina bez para!

Ko je Joe Biden?

Briga njih u Kalniku za EMU, odnosno Europsku agenciju za lijekove, šta oni kažu, je li AstraZeneca sigurna ili nije, za Igora Štagljara i Ivicu Đikića. Šta bi oni riskirali pokraj svog proračuna, pa čekali da im ko da mukti, kad mogu platit! Pa smo tako pored ovih koji su općenito protiv cijepljenja, ravnozemljaša, dobili i ove koji su za cijepljenje, ali bi birali cjepivo, iako o njemu – provjereno – ništa ne znaju.

Dok i najbogatiji doslovno kleče pred Pfizerom i doslovno mole koju dozu, dok velesile poput Kine i Rusije, koriste cjepivo kao oružje i sredstvo geopolitičke moći i utjecaja – isto kao jučer plin – dok se sve vrti u milijunima doza i milijardama eura i dolara, oni bi da im netko pošalje "ponudu" ili "predračun" za 700 doza cjepiva. A Amerika lani, u jeku pandemije, dok od cjepiva nije bilo ni "c", dala dvije milijarde dolara na neviđeno, Pfizeru i BioNTechu i još čeka na isporuku!

Al, šta je Joe Biden prema načelniku Kalnika! I ostalim našim mudrijašima, koji kritiziraju ove naše kako su uzeli najviše AstraZenece zato jer je najjeftinija. A što su trebali, uzet najskuplje?! Moš mislit što bi ih onda pohvalilo! Rekli bi – lopovi, uzeli su najskuplje, arče narodno, ko da svojim novcima plaćaju! Ili bi rekli da je najskuplje zato što dile popola novce s dobavljačima.

Govorili bi: "Šta fali AstraZeneci!? Ništa, al' je najjeftinija pa ne mogu ovi naši lopovi zaradit na njoj!"

23. travanj 2024 11:24