StoryEditorOCM
ŠibenikAMERIKANAC Ivo Svirčić - SVIRAC

Nakon povratka iz SAD-a u rodnoj Brodarici "kulinarski čarobnjak "odlučio otvoriti jedinstven muzej

Piše Joško Čelar
15. listopada 2017. - 11:29


Ivo Svirčić-Svirac sa šibenske Brodarice, koji je svoju karijeru započeo kao konobar i kuhar u brodaričkom restoranu "Zlatna ribica", punih je 35 godina živio u u SAD-u, a proputovao je i dobar dio svijeta.

Nakon povratka u "stari kraj", prije nekoliko godina odlučio je otvoriti pravi privatni muzej s fundusom svojih uspomena. Njegova jezgra postoji već više godina, a uskoro će se proširiti i dobiti novo ruho u njegovoj obiteljskoj kući na Brodarici. Bit će to prvi muzej takve vrste u županiji, a zasigurno i ovome dijelu Dalmacije.

Svjetska ljetovališta

U aneksu njegove kuće, uz terasu i mirni cvjetni vrt, nalazi se sada temelj te njegove zbirke s barom, gdje ga se na slikama u druženju u raznim prigodama može vidjeti s najpoznatijim ličnostima američkog i svjetskog jet-seta.

Jer, Svirčić je bio jedan i od najpoznatijih brodskih kuhara na velikim brodovima na krstarenjima toplim morima, voditelj vlastitih restorana u New Yorku, dobar poznavalac svjetskih ljetovališta - Acapulca, Malibua, Bahama, Djevičanskih otoka, Bermuda...

Svirčić je tako pravio i servirao večere čuvenim umjetnicima, američkim kongresnicima, veleposlanicima mnogih zemalja, poznatim sportašima... Posebno i kao glavni kuhar i domar hrvatskoga veleposlanstva u Washingtonu.

Na njegovim fotografijama možemo ga vidjeti u društvu Ronalda Reagana i Georgea Busha starijeg, Henryja Kissingera, Billa i Hillary Clinton. Pa s legendarnim triom - Pavarottijem, Domingom i Carrerasom.



Ukupno ima 5000 fotografija sa svjetskim facama i tekstova s priznanjima, među kojima je i ono od New York Timesa, koji ga je proglasio "kulinarskim čarobnjakom godine".

Tu je i oko 2000 drugih uspomena i darova iz cijeloga svijeta, na zidovima prostora ispunjenih do zadnjega centimetra. Kao svojevrsno svjedočanstvo jednog vremena. Fotografiran je u Washingtonu i s predsjednikom Tuđmanom i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.



Prepoznajemo i Williama Perryja, ministra obrane SAD-a devedesetih godina i velikog prijatelja Hrvatske, Roberta De Nira i mnoge druge.

Očekuje pomoć

Puno je maketa znamenitih brodova, od čuvene "Santa Marie", "Bountyja","Titanica"... i drugih oko polica s najfinijim skupim pićima, darovima slavnih osoba. Svaki od tih eksponata nosi svoju priču.

- Vjerujem da ću uspjeti ostvariti svoju zamisao o muzeju, da će mi u tome pomoći i Ministarstvo kulture RH i Grad Šibenik. Sada treba proširiti i preurediti ovaj prostor, što će uz vlastita sredstva, stajati oko 300 do 400 tisuća kuna. Bit će to prva muzejska zbirka takve vrste u ovom dijelu Dalmacije, a posjetitelji će moći dobiti za okrjepu i naše specijalitete.
 


Kandidat za kongresnu medalju

Posljednja vijest koju nam je javio Ivo Svirčić bila je, kako iz diplomatskih krugova u Zagrebu doznaje, da bi se njegovo ime kao jedinoga Hrvata i državljanina SAD-a, u idućoj godini moglo naći na popisu ličnosti iz SAD-a i svijeta za dobivanje prestižne Kongresne medalje za zasluge.
Sve to za njegov doprinos razvijanju prijateljskih odnosa između RH i SAD-a kroz Društvo Hrvatsko američkog prijateljstva i druge institucije.
 

18. travanj 2024 02:12