StoryEditorOCM
Šibenikzbog trase dalekovoda

Nakon peticije slijedi masovni prosvjed? ‘Župan Goran Pauk nije ispunio obećanje dato mještanima Dubrave!‘

Piše Davorka Blažević
15. ožujka 2021. - 13:27

Zbog izmjena i dopuna Prostornog plana županije ogorčeni stanovnici Dubrave, njih čak 380, potpisali su peticiiju kojom traže da se trasa dalekovoda koja prolazi nedaleko kuća i preko poljoprivrednog zemljišta mještana, izmjesti na novu lokaciju.

Svojevremno im je žiupan Goran Pauk obećao, kako je u aktualnom satu Županijske skupštine kazala vijećnica NL Stipe Petrine, Iris Ukić Kotarac, da će se založiti da se trasa, duga oko 1900 metara, izmjesti na treću lokaciju.

S obzirom da su u tijeku izmjene i dopune PP županije, a za 25. ožujka je zakazana javna rasprava, "zanima me je li župan obećanje ispunio, ili ćemo s mještanima Dubrave 25. ožujka morati u prosvjed"-prozvala je župana vijećnica. Usput je podsjetila da je i Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila kako blizina dalekovoda izravno utječe na zdravlje građana koji žive uz njega, a s obzirom da se aktualna vlast, rekla je, uvijek kune u dobrobit građana, da čujemo župana, je li obećanje ispunio, inzistirala je, ocjenjujući da se u ovom slučaju očito pogodovalo nekim utjecajnim HDZ-ovcima koji su imali zemljište ispod dalekovoda, pa se radi njih i njihovog interesa stara trasa dalekovoda mijenja na štetu drugih stanovnika Dubrave.

- Idu vam izbori, i evo vam prilike da pokažete kako štititte zdravlje 2000 žitelja Dubrave- poručila je Ukić Kotarac županu Pauku.

-Idu izbori nama, ali i vama- odmah će župan, tvrdeći kako vijećnica pokušava inscenirati nešto što ne stoji.

-Dalekovod koji ide preko Dubrave je HOPS-ov (Operatera prijenosnog sustava, op. a.), odnosno HEP-ov, oni su ishodili sve potrebne dozvole, i već im je izdan akt prostornog uređenja. Ja sam se u to uključio nastojeći nešto izmijeniti, ali to je moguće samo dobrom voljom HOPS-a. Kroz izmjene i dopune Prostornog plana promijeniti trasu. Međutim, HOPS- kazao je nevoljko Pauk- nastavlja po svome i nije ispoštovao obećanje da će razmotriti promjenu trase. Tako da se izmjenom PP-a županije može istretirati neki drugi pravac dalekovoda, ali to će reći studija utjecaja na okoliš koja procjenjuje namjeru PP-a da se u prostoru nešto mijenja. No, ponavljam, HOPS već ima izdanu dozvolu- kazao je župan.

Na pitanje tko im je izdao dozvolu, izjavio je: Grad Šibenik.

Vijećnici Ukić Kotarac nakon toga nije preostalo drugo do li konstatirati da su se mještani Dubrave smišljeno dovodili u zabludu da se nešto može promijeniti izmjenama PP-a, kako je rekla i županu usput poručila:

"A vaš, navodni, utjeca je, kako vidimo, obična floskula!"

19. travanj 2024 21:11