StoryEditorOCM
Šibenikdobra zabava

Karići se vraćaju na šibenske ulice: Svjetsko prvenstvo vozit će se na 1400 metara dugoj stazi, evo svih detalja

Piše Toni Veljača
24. prosinca 2021. - 12:33

Buka od balinjera i ove će se godine čuti u šibenskim ulicama. Krajem mjeseca, točnije 29. prosinca, održat će se Svjetsko prvenstvo u utrci karića. Već tradicionalno, najluđa utrka u gradu okupit će, kao i prethodnih godina, mnoštvo sudionika. Više o "Velikoj nagradi Šibenika" rekao nam je jedan od organizatora utrke, Darko Relja iz udruge "Disco gimnazija".

– Lani smo preskočili utrku zbog epidemioloških mjera, ove se godine vraćamo gdje smo stali. Prijave i dalje pristižu, zasad ih imamo 24. Teško mi je procijeniti koliko će biti sudionika na utrci, znate kakvi su Šibenčani, sve u zadnji tren. Ali prema nekim prijašnjim iskustvima, rekao bih da možemo očekivati između 30 i 50 natjecatelja – optimistično će Relja.

Staza 1400 metara

Karići će prema šibenskoj rivi poletjeti s tvrđave Barone točno u 12 sati. Staza duga 1400 metara, tvrdi Relja, izuzetno je zahtjevna. Natjecanje će se, dodaje, u slučaju kiše morati otkazati.

– Nadamo se lijepom vremenu, voziti karić samo po sebi može biti opasno, a po kiši da i ne govorim. Sigurnost natjecatelja uvijek nam je na prvom mjestu – ističe Relja.

Utrka će se voziti u nekoliko kategorija podijeljenih po dobi, a prijave su otvorene za sve – djecu uz pristanak roditelja, muškarce i žene, dvosjede i jednosjede. Na utrku karića, tvrdi Relja, prijavljuju se i stari i mladi.

– Do sada je najstariji sudionik utrke bio gospodin bio Vlade Antunac, koji je imao 82 godine. Ove godine prijavio se Drago Kursar, koji ima 72 godine, nije mu ovo prvi put da sudjeluje u natjecanju, mislim da je preskočio samo jednu godinu – naglasio je Relja.

Za vrijeme utrke na snazi će biti i privremena regulacija prometa kako bi sve prošlo u najboljem redu. Relja je zamolio za strpljenje.

– Nadam se da Šibenčani neće puno grintati, bilo je manifestacija u gradu zbog kojih se promet morao prekinuti i na duže vrijeme nego što ćemo mi morati. Neka zapale cigaretu i pogledaju utrku u tih desetak minuta – savjetuje Relja.

Ljetna utrka

Osim, rekli bismo blagdanskog izdanja, postoje naznake da bi se utrka mogla voziti i u ljetnom terminu. Daleko je to još od realizacije, ali da bi bilo lijepo, zaista bi.

– Bilo bi zanimljivo imati i ljetnu utrku karića. Vjerujem da bi to bilo atraktivno i zanimljivo, kako turistima tako i domaćima. Nadam se da će i mlađe generacije s vremenom preuzeti inicijativu i dati svoj doprinos u organizaciji – poručio je Relja.
Utrka karića više je od samog natjecanja.

– Vožnja na kariće je nešto autohtono dalmatinsko. U njoj imaš sve: atraktivnost, kreativnost, druženje i, što je možda najvažnije, imaš ono šibensko, dalmatinsko ruganje. Sve što Dalmaciju čini Dalmacijom stane u tu utrku – rekao nam je Relja.

Utrku karićima organiziraju i drugi gradovi u Dalmaciji. Kariće voze od Istre do Dubrovnika.

– Kaštela imaju svoju utrku, Split, Rupe, mislim da se i u Konavlima također vozi. Od svih gradova, moram reći da je šibenska staza najposebnija. Nizbrdica je kroz cijelu rutu, od početka do kraja, to nema nitko.

Koliko je karić zahtjevno voziti, potvrdili su i vozači kartinga koji su sudjelovali na prethodnim izdanjima utrke.

– Na prošlim su izdanjima sudjelovali profesionalni vozači kartinga iz Njemačke. Rekli su nam da nismo normalni – kroz smijeh će Relja.

Napomenimo i to da je dodjela nagrada najboljima u pojedinim kategorijama planirana nakon završetka utrke na Kraljevskom dvoru Adventure u Perivoju Roberta Visianija. Istog dana kad i Svjetsko prvenstvo u utrci karića, u šibenskom Đardinu, u sklopu Adventure, svi sudionici utrke i posjetitelji mogu računati na odličnu glazbu uz "Disco Gimnaziju". Puštat će se stari hitovi kao zalog za bolja vremena koja dolaze.

23. travanj 2024 10:40