StoryEditorOCM
ŠibenikU VRTIĆE KRENULO GOTOVO 1600 DJECE

Nakon ljetne stanke i godišnjih odmora, opet su vrtički objekti puni "starih" i novih polaznika

4. rujna 2019. - 12:42

Nakon ljetne stanke i godišnjih odmora, kada su radili tek dežurni vrtići, u ponedjeljak je počela nova pedagoška godina u šibenskim dječjim vrtićima. Nešto više od ukupno 1600 djece krenulo je tako u dva vrtića kojima je osnivač Grad Šibenik te nekoliko privatnih i vjerskih vrtića koji djeluju na šibenskom području.
U gradskom vrtiću "Šibenska maslina" posebno su zadovoljni jer je ove godine upisano 20-ak djece više nego lani, pa će sada u taj vrtić prvi put krenuti i 150 "mališana" i "jasličara".
– U vrijeme kada govorimo o lošoj demografskoj slici, raduje nas porast zanimanja i upisa djece u naš vrtić. Inače, "Šibensku maslinu" ukupno pohađa 512 djece raspoređenih u 31 odgojnu skupinu i smještenih u šest objekata – kazala je ravnateljica "Masline" Maja Gulin.

Mjesta i u "Smilju"

U "Smilje", drugi gradski vrtić, u ovoj je pedagoškoj godini upisano nešto manje djece – njih 80-ak, no slobodnih mjesta još ima u vrtiću "Građa".
- Broj novoupisane djece na razini je prethodnih godina, osim što smo ove godine već sada popunili sve kapacitete u jaslicama koje pohađa oko 60 djece, što nije bio slučaj prethodnih godina. U vrtiću "Građa" imamo još po dva ili tri mjesta slobodna u svakoj skupini pa se djeca još upisuju – istaknula je Gorana Rakić, ravnateljica "Smilja", u koji ide ukupno 430 djece.
Dodaje i da se ove godine prvi put nisu proveli upisi za vrtić "Ljubica" u Crnici, koji je do sada pohađalo oko 40 djece. Mnogi od njih sada su se premjestili u druge vrtiće, a "Ljubica" je zatvorena jer će na toj lokaciji biti izgrađen novi, suvremeno opremljen vrtić. Naime, "Ljubica" je bila smještena u montažnom, limenom objektu, što je trebalo biti privremeno rješenje, ali je potrajalo više od dugačkih 40 godina. Projektna dokumentacija za novi crnički vrtić je izrađena i u tijeku je dobivanje građevinske dozvole.
– Nadamo se da će radovi početi do kraja ove godine i biti završeni najkasnije za 24 mjeseca, a mi očekujemo i prije. U novoizgrađeni objekt primit ćemo od 80 do 100 djece, a tu će, osim naših stručnih razvojnih službi, biti smještena i kuhinja te praonica koje "Smilje" do sada nije imalo, pa će "Ljubica" u Crnici postati zapravo središnji objekt našeg vrtića – rekla je Rakić.


Ulaganjima u vrtiće na početku nove pedagoške godine pohvalio se i gradonačelnik Željko Burić.
– Zahvaljujući ostvarenim bespovratnim sredstvima fondova i nadležnih ministarstava, ali i značajnim ulaganjima samoga Grada, u protekloj je godini u predškolskom odgoju realiziran i niz infrastrukturnih projekata. Puno se obnavljalo, uređivalo i gradilo, a ljetne mjesece uoči nove pedagoške godine iskoristili smo za dovršavanje dijela radova i finalno uređenje više predškolskih objekata – izjavio je Burić.
Tako je uređen ulaz i okoliš vrtića "Kućica" na Baldekinu, za što je iznos od 190.000 kuna u cijelosti osiguralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Isto je ministarstvo prethodno dalo još 194.000 kuna za izradu već spomenutog glavnog i izvedbenog projekta za novi dječji vrtić "Ljubica" u Crnici.

Kasni obnova "Vidika"

Također, nedavno je završena i energetska obnova vrtića "Građa", gdje je postavljena toplinska izolacija zidova i krova, hidroizolacija ravnog krova, dok su postojeću rasvjetu zamijenila energetski učinkovitija LED svjetla. Energetski su obnovljeni i "Šibenski tići" na Šubićevu šetalištu u blizini Tvrđave Barone, a uređen je i okoliš vrtića "Veslo" u Zatonu, osnivač kojeg je također Grad Šibenik. Malo manje sreće Grad, a prije svega djeca, roditelji i odgajatelji imaju s radovima na energetskoj obnovi vrtića "Vidici", koji djeluje u sklopu "Šibenske masline".
Naime, radovi koji su počeli lani još nisu dovršeni, a u gradskoj upravi izvođačima su zadali novi rok – do kraja rujna, kada bi svi radovi trebali biti dovršeni i na tom vrtićkom objektu.
Od ove pedagoške godine povećan je i iznos s kojim Grad Šibenik sufinancira rad privatnih vrtića. Umjesto dosadašnjih 700 kuna po djetetu, od ovoga rujna dobivat će 900 kuna, 200 više negoli do sada.

20. travanj 2024 06:40