StoryEditorOCM
Šibenikopasno po život

Nakon dva slučaja urušavanja u centru Šibenika komunalni redari konačno reagirali: ‘Sve će se popisati, vlasnici će morati sanirati derutne objekte‘

Piše šibenski.hr
9. prosinca 2021. - 16:43

Komunalni redari Grada Šibenika krenuli su danas u pojačani nadzor oštećenih i dotrajalih objekata u staroj gradskoj jezgri. Redari će pojačano nadzirati i objekte u kontaktnoj zoni stare gradske jezgre, a kroz desetak dana će proći sve potencijalno opasne objekte te ih popisati i donijeti rješenja o uklanjanju sumnjivih dijelova na njima.

Prema Odluci o komunalnom redu Grada Šibenika, vanjski dijelovi zgrada kao što su pročelje, balkon, terasa, krovni oluci, vrata, dimnjaci i ostalo moraju biti ispravni i uredni, a sva oštećenja usred dotrajalosti, loma i neispravnosti vlasnici zgrada moraju popraviti.

Do popravka oštećenja objekti se moraju primjereno zaštititi, a ta zaštita mora se održavati u urednom stanju.

Komunalni redari i dosad su provodili akcije nadziranja oštećenih objekata kroz vizualno opažanje te su pokretali postupke na temelju kojih su izdavali rješenja za uklanjanje dotrajalih i opasnih dijelova objekata. U slučaju da vlasnici nisu uklanjali nedostatke, komunalni redari bi krenuli u postupak u kojem bi naložili privatnom poduzeću da ukloni nedostatke, a račun bi ispostavljali vlasniku.

- S obzirom na potrese koji su se događali u posljednje vrijeme, donijeli smo odluku da komunalno redarstvo češće obilazi šibensku povijesnu jezgru kako bi vizualnim opažanjem naišli na eventualna oštećenja. Nakon toga će ići postupci prema vlasnicima objekata te će im se rješenjima naložiti da saniraju oštećenja, što je ujedno i njihova obveza - istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Šibenika Ante Nakić.

04. lipanj 2023 15:57