StoryEditorOCM
ŠibenikU PALAČI GALBIANI

Nakon četiri godine čekanje i dugačkih procedura: Svečano potpisan ugovor za Bikarac vrijedan 196 milijuna kuna

13. lipnja 2019. - 17:58

Roland Tušar, čelni čovjek GH-holdinga, izvođač radova i Robert Podrug, direktor tvrtke Bikarac potpisali su u četvrtak sUgovor za projektiranje i izvođenje radova (MBO) mehaničko-biološkog postrojenja i pratećih objekata Centra za gospodarenje otpadom na Bikarcu, vrijedan 196 milijuna kuna. Svečanom činu koji se u Šibeniku dugo čekao, nakon godina porođajnih muka, nazočili su ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša te Goran Pauk, šibensko-kninski župan, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, kao i predsjednik Skupštine i ŽO HDZ-a Nediljko Dujić.

Projekt Bikarac, podsjetio je Podrug, započeo je još 2006/2007. godine, i već tada je bio podijeljen u dvije faze. Prva faza je uključivala sanaciju postojećeg odlagališta i izgradnju nove sanitarne plohe na koju i danas Šibenčani odlažu otpad, a druga se faza sastojala od devet ugovora – izgradnja MBO postrojenja, pretovarnih stanica, nabava opreme za transport otpada s pretovarnih stanica itd. Pet ih je u potpunosti realizirano, a u četvrtak je, kazao je Podrug, napokon potpisan i ovaj najvažniji. S kojim će se šibensko odlagalište otpada svrstati u sam EU vrh, po pitanju ekoloških standarda, a kao nusprodukt gopsodarenjem otpada proizvoditi i humus i gorive brikete za toplane i energetska postrojenja.

'Postupak se malo odužio, ali je dug put bio i na ishodovanju dokumentacije, studija, podloga, elaborata. To su deseci registratora dokumentacije, pa svima onima koji su na njima radili ide i posebna zahvala' – kazao je Podrug, posebno zahvaljujući na potpori i pomoći Ministarstvu i Fondu, gradu i županiji.

Roland Tušar, direktor izvođača radova kazao je kako njegova tvrtka ima iskustva u izvođenju ovakvih projekata, kako će na Bikarcu, u nešto manje od 30 mjeseci koliki je rok za izvođenje radova, ugraditi najmoderniju tehnologiju i uspješno završiti ovaj projekt.

Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša kazao je kako su prepreke u pripremi ovog posla bile nebrojene, ali ih je Šibenik sve uspješno prebrodio. No, ni u samoj realizaciji neće biti nikakvog opuštanja, jer treba ovaj projekt dovesti do kraja i predati ga na upravljanje.

Župan Pauk istakao je kako je riječ o strateškom projektu za cijelu županiju, kako smo se dugo mučili oko osnivanja posebne komunalne tvrtke koja je bila nužan preduvjet za realizaciju ovog projekta, pretovarne stanice su izgrađene, nabavljene su specijalna vozila, sanirana su dva službena odlagališta, a u tijeku je sanacija i još jednog. Sustavnim gospodarenjem otpadom rješavamo i ekonomski, gospodarski i ekološki problem, kazao je župan.

Gradonačelnik Burić iskoristio je i ovu prigodu da se zahvali ministru Ćoriću što je dao susglasnost da se ne naplatie kamate gradu za projekt Batižele, zahvaljujući čemu još jedan sjajan gradski projekt ide naprijed.


 

26. travanj 2024 05:25