StoryEditorOCM
Šibenikobećanje ludom radovanje

Nakić i Ljubičić najavili podzemne kontejnere do 1. svibnja: počeo je i lipanj, a većina Šibenčana ih još može samo sanjati

Piše Ana Petrić
2. lipnja 2023. - 18:12

I dok svijet i njegove brojne organizacije čine sve kako bi smanjili i prevenirali nastajanje velikih količina otpada i općenito zagađenje okoliša i prirode, u Šibeniku, po svemu sudeći, postoje pojedinci koji smatraju da nema ništa loše u odlaganju, pazite sad, motornog ulja na nakupljenu hrpu otpada pokraj kontejnera, a koje se potom izlilo po cesti.

Upravo se to dogodilo sinoć na Baldekinu, na Trgu Andrije Hebranga, a koji je u posljednjih nekoliko dana centralno mjesto gomilanja otpada. Brzom intervencijom stanara i vatrogasaca, spomenuti je ekocid saniran, no, činjenica je da se nikad nije više pričalo o velikim količinama komunalnog i glomaznog otpada koji se nepropisno odlaže na brojnim lokacijama u Krešimirovom gradu, pa i u županiji.

image

Kraj kontejnera na Baldekinu razlilo se motorno ulje

Facebook/Goran Šimić

Podsjetimo, s prvim danom veljače ove godine, na snagu je stupio novi Cjenik javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, znatno skuplji, a otpada je, izgleda, nikad više. Novi, visoki računi izazvali su lavinu negativnih reakcija građana, skupljali su se i potpisi za peticiju kojom se tražio pošteniji način naplate odlaganja otpada, no Zeleni je grad tu situaciju planirao riješiti (ponovnim) uvođenjem sustava kartica na podzemnim kontejnerima.

‘‘Planirao‘‘ jer su sve gradske četvrti podzemnim kontejnerima - kako su u ožujku najavili pročelnik Upravnog odjela za komunalnu djelatnost Grada Šibenika, Ante Nakić i direktor Zelenog grada, Novica Ljubičića - trebale biti ‘‘pokrivene‘‘ do prvi svibnja. Evo nas u lipnju, na početku turističke sezone, podzemnih kontejnera još nema u većem dijelu grada, a kad bismo ih mogli očekivati - upitali smo Zeleni grad, no do trenutka objave ovog teksta, odgovor nismo dobili.

image

Podzemni kontejneri većini Šibenčana još su samo sanak pusti

Nikša Stipaničev/Cropix

No, izgleda da je neodgovornost pojedinih građana mnogo veći problem od podzemnih kontejnera, a koji bi možda mogao riješiti sustav videonadzora koji će uskoro biti pušten u rad pod nazivom Sustav tehničke zaštite Grada Šibenika. Skupe kamere postavljene su i usmjerene na praćenje javnog prostora i prometnica, a njima bi se, osim što će smanjiti stopu kriminaliteta, oštećivanja javnih objekata i površina, smanjiti broj prometnih nesreća te povećati sigurnost građana i turista, trebalo osujetiti i nesavjesno odlaganje otpada na javnim gradskim površinama. Bar se nadamo.

17. travanj 2024 04:54