StoryEditorOCM
ŠibenikOni su obilježili šibensku političku 2016.

Najveća gubitnica Josipa Rimac, jedina titula koja joj je ostala - bivša

31. prosinca 2016. - 18:18

IVICA POLJIČAK (plus)
U ZG na velika vrata
Sada već bivšem predsjedniku šibenskog Gradskog vijeća zatvorili su sve buže kojima je mogao otići u Zagreb, a on je u njega otišao na velika i glavna vrata – kao državni tajnik u ministarstvo kulture. Naime, iako se držalo kao gotovo sigurno kako će se ime doktora sociologije koji je ove godine odradio i golem posao kao predsjednik Organizacijskog odbora 950. obljetnice grada Šibenika naći na listi za saborske zastupnike HDZ-a u IX izbornoj jedinici, on je s nje naposljetku ispao, jednako kao što je prije toga ispadao i iz kombinacija za mjesto dekana šibenskog Veleučilišta. I nije u tom razlog bio samo taj što ga bivši ministar Jovanović 'nije volio' – za razliku od studenata koji su ga i ove godine izabrali za omiljenog profesora – nego su mu u tom smjeru dasku sapunali i neki iz njegove stranke.

ŽELJKO BURIĆ (plus)

Riješio se svakog tutorstva
Šibenika je ove godine – zahvaljujući 950. obljetnici – bilo uzduž i poprijeko svih hrvatskih medija, tiskanih i elektronskih, uzduž i poprijeko svih ekrana i meridijana. Da je bilo samo na tome njegov bi gradonačelnik tijekom 2016. iskakao 'iz paštete' a kad se tome još dodaju fantastična turistička sezona i okolnost da je Šibenik postao hit – priča obnovom tvrđava i korištenjem novca iz EU fondova, dojam je još i bolji. K tome, šibenski je gradonačelnik ove godine izabran i za predsjednika Gradskog odbora šibenskog HDZ-a čime je svjetovnu vlast ujedinio sa stranačkom, riješivši se ikakvog tutorstva nad glavom. Doduše, godinu na izmaku pokvarila mu je 'afera pumpa' ali poznavajući ga, ne treba sumnjati kako će i nju vrlo brzo okrenuti u vlastitu korist...

NEDILJKO DUJIĆ
(plus)
Satrao i Josipu i Kulu i Pauka
Bio je to u pravom smislu riječi 'blitzkrieg', kako se naziva doktrina munjevitog rata kojom se paraliziraju protivnici i stavljaju pred gotov čin. Ante Kulušić, uvjeren kako nakon njega ni sunce neće sjati dao je pred lanjske izbore, koncem listopada, kada je vidio da ga nema na listi HDZ-a, ostavku, a na njegovo mjesto predsjednika ŽO, spremno je – 'evo me' - uskočio Nediljko Dujić.
Na njega nitko nije ozbiljno računao, rugali su mu se kada je u jednom intervjuu sramežljivo spomenuo kako bi htio biti župan,a danas on odlučuje ne samo o tome tko će biti župan, nego i tko će u Sabor i tko će gdje biti direktor, a tko pomoćnik i savjetnik. Bila je ovo definitivno njegova godina! U svibnju je satrao i Kulušića i Pauka, a s njim i Josipu Rimac u bitci za predsjednika ŽO.

JOSIPA RIMAC (minus)
Jedina titula koja joj je ostala - bivša
Jedina titula koja joj je ostala je – bivša. Bivša kninska gradonačelnica, bivša saborska zastupnica, jedino još nije bivša kninska kraljica budući se otamo još ne da. Tamo je još uvijek predsjednica Gradskog odbora HDZ-a, kojeg je osobna slagala i u kojem još uvijek ima većinu, pa se – barem zasad – nitko još ne usuđuje otvoreno joj se suprotstaviti.
No, i to je vjerojatno samo pitanje vremena jer se već ispotiha čuju glasovi kako Knin ne smije biti njezin taoc. Njezin politički pad bio je podjednako munjevit kao i njezin uspon i definitivan potvrda kako na tom svijetu samo mijena stalna jest, ili što bi Gundulić rekao – 'Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje.'

ANTE KULUŠIĆ (minus)
Ostao mu samo Miha i – Goran Marić
Deset godina vedrio je i oblačio u HDZ-u i županiji, sve do desetog mjeseca prošle godine kada je 'sam pao, sam se ubio'. Ajde, pomogla mu je u tome malo i Josipa Rimac, koja je pogurala da ne bude na saborskoj listi HDZ-a, ali nije ga ona natjerala na ostavku na mjestu ŽO HDZ-a A onda je vidio da se zaletio, pa se pokušao vratiti, uskrsnuti, ali to je samo jednome – a da se za to pouzdano zna - pošlo za rukom u zadnjih dvije tisuće godine, iako je bio vrlo blizu. No, stari nogometni sudac još nije okačio kopačke o klin, s Mihom Miočem on još u 'staroj kavi, na najboljoj kavi u gradu' kuje planove o povratku a neko se kratko vrijeme bila pronijela i priča kako će ga Goran Marić – stara nogometna, sudačka veza – imenovati i kao državnog tajnika u svoje novo ministarstvo za državnu imovinu.

GORAN PAUK (na nuli)
Jedini Pauk koji nema mrežu
Što bi rekao Grunf – 'Ako želiš pobijediti ne smiješ izgubiti' – ili još jedan hrvatski književni klasik – 'Pametan uzmak bolja je polovica hrabrosti'. Tako je i Pauk - za kojeg je Marko Slavica duhovito primjetio kako je jedini koji nema svoje mreže, nego je više solo – igrač, kantautor kao i idol mu Bob Dylan – uzmaknuo, odustao ovog ljeta od mjesta na listu za Sabor. Jerbo da ga to ne zanima, nego ga zanima da bude novi kandidat HDZ-a za župana. Tako je Pauk preživio u HDZ-u pad kakvog ne bi ni Spiderman, i ponovno se, nakon gubitka izbora za predsjednika ŽO i sunovrata svoje – sada već bivše saveznice – Josipe pretvorio u važnu kariku vlasti HDZ-a u županiji. A i šire…

IVAN KLARIN (minus)
Samo Kula može bolje…
Samo je Ante Kulušić imao raskošniji politički talent za prepoznati onog – ili onu – koji će izgubiti pa se vezati uz njega. Kako god je Kula ničim izazvan kazao kako je za Jadranku, tako se i Klarin na SDP-ovim izborima vezao uz svakog osim za onog za kojeg se iz aviona vidjelo da će pobijediti, za Beru. No, njemu je i to bilo malo, pa je čak – jedini u stranci – podnosio i pismene,i formalne prigovore na načina na koji je Bero prikupljao potpise potpore. Poslije mu se pokušao približiti, ali bilo je već kasno, pa mu nije preostalo ništa drugo nego da dade ostavku na mjesto šefa ŽO SDP-a. I trijumfalno dočeka trijumf HDZ-a svugdje u županiji – osim naravno, u Tisnom – pa da kaže – 'Eto, dok sam ja bio, bilo je svega...' Premlad je da bi rekao zbogom, bilo je to samo – doviđenja.

FRANKO VIDOVIĆ – (plus)
Nikad jači u ZG-u, nikad slabiji u ŠI
Za razliku od Ivana koji se zaletio, Franko je stao na balun. Pa se taktički u izboru za novog predsjednika SDP-a opredijelio za onog za kojeg je znao da ima šansi jednako kao i njegov otac Fabo – mlađahnog Domagoja Hajdukovića. Tu je gledao kako drugi, brzi konji vrat lome, pa se onda na vrijeme priklonio novom sigurnom pobjedniku, Davoru Bernardiću. Zato je danas njegova pozicija u SDP-u takva da gore, u Zagrebu, nikad nije bio jači, ušao je u predsjedništvo SDP-a, među sedamnest odabranih, no u Šibeniku ne stoji ni izbliza tako dobro. No, i on i protivnici mu – stranački, lako će za nestranačke - svjesni su da se ako se već ne vole moraju makar podnositi jer su lokalni izbori pred vratima. Razračunat će se poslije.

Zdravko PILIĆ

24. travanj 2024 08:10