StoryEditorOCM
ŠibenikSve na jednom mjestu

Najvažnije informacije o projektima, aktivnostima i događanjima iz šibenske gradske uprave

Piše šibenski.hr
18. listopada 2021. - 18:41

Na 16. međunarodnoj konferenciji o razvoju nekretnina investitorima predstavljen projekt Batižele

Razvojni projekt Batižele predstavljen je 5. listopada u Zagrebu na šesnaestoj međunarodnoj konferenciji o razvoju nekretnina, koju je uvodnim govorom otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
- Grad Šibenik - novo razdoblje urbane regeneracije- dubinski pogled u Šibenik, Razvojni projekt Batižele“ - naziv je panela na kojem su inicijative i ulaganja u gradu Šibeniku, s naglaskom na projekte realizirane putem Europskih fondova, predstavili gradonačelnik Željko Burić i zamjenik Danijel Mileta. Također, na panelu su sudjelovali i Leon Žulj, ispred Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Susana Isabel, predstavnica ARUP-a i Henry Fletcher, ispred Europske banke za obnovu i razvoj.

- Šibenik se zadnjih godina navodi kao primjer grada koji je ostvario značajan iskorak u razvoju. Prije svega, ulažemo u razvoj gospodarstva koji je naš osnov, revitalizirali smo kulturnu baštinu koja je naša prepoznatljivost i udahnuli joj život, stvorili smo uvjete za razvoj turizma i snažno se zalažemo za razvoj visokog školstva u Šibeniku. Milijunski projekti koje smo realizirali, poput gradskog trga Poljana, Aglomeracije Šibenik, Centra Trokut, a koji su sliku našeg grada učinili bitno drugačijom, samo su uvod u ono što se treba dogoditi na prostoru nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura. Ta industrija je davno pala u zaborav i prošli smo težak i mukotrpan put boreći se da ovaj iznimno vrijedan prostor postane zalog za budući Šibenik. Danas smo tu, zajedno s našim partnerima, resornim ministarstvom, Europskom bankom za obnovu i razvoj te investitorima predstavljamo trenutno najvrijednije zemljište na Jadranu - rekao je gradonačelnik Burić.

image
Gradonačelnik Željko Burić na 16. međunarodnoj konferenciji o razvoju nekretnina
Grad Šibenik/

Podsjećamo, u prošloj godini Gradsko vijeće Grada Šibenika usvojilo je Razvojnu strategiju - Urbana regeneracija napuštene industrijske zone u Šibeniku te Akcijski plan i prioritet provedbe - Urbana regeneracija napuštene industrijske zone u Šibeniku, koje je izradila tvrtka Arup & PartnersInternational Ltd., izabrana na temelju javnog natječaja koji je provela Europska banka za obnovu i razvoj.
- Urbana regeneracija područja poput Batižela zahtjeva vremena, napora, hrabrosti i puno znanja. Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti u projektu urbane regeneracije te da će to biti jedno od prelijepih mjesta od kojeg će lokalno stanovništvo imati koristi i zasigurno će staviti Šibenik na kartu Hrvatske kao jedan od najinovativnijih gradova - rekao je Henry Fletcher, predstavnik EBRD-a.

Uvodni sat na Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora na početku akadmske godine

Uvodnim satom kojemu je prisustvovalo 19 studenata prve godine, na preddiplomskom sveučilišnom Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku, 4. listopada započela je nova akademska godina. Brucošima se tom prilikom obratio  prof. dr. sc. Marko Delimar, voditelj Studija, pohvalivši njihovo opredjeljenje za „zeleni studijski program budućnosti“  za kojega je ustvrdio da je među najboljima u Hrvatskoj.

- Predavat će vam ponajbolji profesori i međunarodno priznati stručnjaci sa Fakulteta energetike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Fakultete strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, naših najuglednijih fakulteta iz područja tehničkih znanosti. Uvjeren sam da ćete, poput vaših kolega iz prethodnih generacija koji završavaju ili su već završili diplomske studije, a poneki započeli i postdiplomske,  dati sve od sebe da ostvarite izvrstan rezultat – kazao je, uz ostalo, Delimar pohvalivši zavidnu partnersku suradnju sa Gradom Šibenikom koji je Studiju osigurao infrastrukturu i logistiku.

Da Grad Šibenik namjerava i nadalje pratiti Studij u svim njegovim potrebama te istodobno razvijati nove studijske programe s ciljem osnivanja Sveučilišta u Šibeniku istaknuo je u svom obraćanju na uvodnom satu Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

- Uz projekt luksuznog studentskog doma Palacin koji je u finalizaciji radova, novootvoreni Centar za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut,  zgradu Veleučilišta u Šibeniku koja je dograđena sa 1.600 četvornih metara novih predavaonica i drugih prostora za studente,  Grad će osigurati i površinu za Centar visokog obrazovanja od impresivnih 37 tisuća četvornih metara te, uz niz drugih, manjih investicija,  postići novi visokoškolski standard. Kada jedna lokalna sredina želi mijenjati samu sebe i kada želi dati priliku svojim mladim sugrađankama i sugrađanima da ostanu studirati u Šibeniku - onda je to nešto što je neminovno – rekao je gradonačelnik Šibenika podsjetivši kako je u segmentu visokog obrazovanja Grad  preuzeo sudbinu u svoje ruke,  uloživši  pri tom u posljednjih 6 -7 godina više od 150 milijuna kuna te postigavši izvrsnu suradnju sa Sveučilištem u Zagrebu. Na kraju izlaganja novoupisanim studentima poželio je mnogo zdravlja i uspjeha u obrazovanju.

Ispred Krešimirova doma otkrivena skulptura Zvonimira Vile "Šibenik stina"

Skulptura akademskog slikara i grafičara Zvonimira Vile od patinirane bronce nazvana  "Šibenik stina" - duga četiri metra, široka metar i pol te visoka pola metra - svečano je otkrivena 30. rujna, ispred zgrade šibenske gradske uprave,  na Trgu palih branitelja Domovinskog rata. Riječ je o Vilinom umjetničkom djelu vrijednom 450 tisuća kuna koje prikazuje staru gradsku jezgru Šibenika. Skulpturu je, posredstvom europskog projekta "Tourism For all", naručila i financirala Turistička zajednica Grada Šibenika. Da je autor od makete, slične onima koju u strojnoj obradi imaju drugi gradovi, napravio skulpturu kojoj je udahnuo život i umjetničku vrijednost te turističku atrakciju - kazao je na svečanosti Dino Karađole, direktor TZ.

Za skulpturu je tom prilikom  Josip Belamarić, znanstveni savjetnik u Institutu povijesti umjetnosti u Splitu rekao kako izaziva labirintski osjećaj predočen sintagmom Milivoja Zenića "Kalama, skalama i butama",  što je kod Šibenika najvažnije.

 - Slika Šibenika  se razlikuje od bilo kojeg drugog dalmatinskog grada. Zadar, Split i Trogir su polegnuti dok je Šibenik grad nevjerojatne topografije i organičnosti. Da se išlo na strojnu izradu,  dobili bi jednu dobru informativnu sliku. Ovako imamo  pravo umjetničko djelo koje ne traži točnost samu po sebi. Ovo je jedna osobna slika grada, ali koja se u duhu podudara s onim što svi mi mislimo – mišljenja je Belamarić.

Sam akademski slikar i grafičar bio je na svečanosti otkrivanja "Šibenika stine" posebno emotivan povjerivši prisutnima kako je jedva čekao taj dan.  Skulptura mu je, kazao je, predstavljala veliki izazov, a posvećena je Nikolini. 

image
Zvonimir Vila
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Kad pred kraj  nisam više imao snage,  ključnu podršku mi je dao gradonačelnik Željko Burić. Doslovno mi je rekao da moram izdržati i da je njegova podrška neupitna. Sljedeći dan sam bio kao novi i završio sam rad - s puno emocija kazao je Vila zahvalivši se i Dinu Karađoli na ljubavi prema gradu, Anti Cicvariću koji mu je ustupio prostor za rad na skulpturi te kolegi Anti Jurkiću koji je, kako je rekao, sjajno odradio lijevanje.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić, pak,  nije krio zadovoljstvo što je Šibeniku podareno djelo u koje je uloženo puno truda, emocija i toliko puno volje.

- Ne moramo biti preveliki znalci o arhitekturi i skulpturi da vidimo kako je riječ o umjetničkom djelu u kojemu svaki Šibenčanin može prepoznati svoju ulicu, kuću u kojoj je rođen ili u kojoj živi. To znači da je umjetnik uspio. Radio je to s toliko emocija i toliko volje da bilo kakva druga odluka - osim podržati ga - ne bi bila ljudska i ne bi bila moralna - zaključio je gradonačelnik čestitavši Vili na velikom autorskom uspjehu te izrazivši želju da Šibeniku podari još djela koje će krasiti grad.

Na Veleučilištu Šibenik održana 5. Međunarodna znanstvena i stručna konferencija "Izazovi današnjice“

Uvodnom svečanošću  na Veleučilištu u Šibeniku otvorena je 5. Međunarodna znanstvena i stručna konferencija "Izazovi današnjice“ koju je organiziralo Veleučilište u Šibeniku zajedno sa Ekonomskim Institutom Zagreb, Sveučilišnim odjelom za stručne studije Split, Alma Mater Europaea (SLO) te Centrom za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, svojim partnerima. Skup je otvorio Ivan Malenica, ministar uprave i pravosuđa čestitavši Veleučilištu na domaćinstvu ovako uglednog skupa koji peti put za redom otvara aktualna pitanja, teme i diskusije izlagača i sudionika iz realnog sektora, akademske zajednice i javne uprave.

- Zaključci ovakvih skupova izuzetna su podloga za izgradnju sustava i stvaranje zakonodavnog okvira društvenog napretka. Ovogodišnjom konferencijom poseban je naglasak stavljen na digitalnu transformaciju, prvenstveno zbog njezinog utjecaja na razvoj gospodarstva, ali i javne uprave, čime ona postaje izazov i prilika za jačanje konkurentnosti gospodarskih i javnopravnih subjekata – kazao je ministar Malenica.

Pozdravne riječi sudionicima konferencije uputili su Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta u Šibeniku,  naglasivši kako društvo znanja koje baštini sinergiju akademske zajednice, lokalnih i državnih struktura nema alternativu. Poželjevši prisutnima uspješan rad u prenošenju bogatog znanja i iskustva Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika, pak,  obećao je s govornice skoro uređenje gradske površine u neposrednoj blizini veleučilišne zgrade.

Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva u svom se izlaganju osvrnuo na činjenicu da digitalna transformacija obuhvaća ne samo uvođenje nove tehnologije u poslovanje, već i čovjeka koji tu tehnologiju koristi te je u neprestanoj interakciji sa svim dionicima u poslovnom procesu.

Inače, cilj konferencije  je okupiti stručnjake koji se kroz svoj profesionalni i znanstveni interes bave pitanjima digitalne transformacije društva i poslovanja kako bi zajedničkim radom došli do odgovora na ovaj izazov današnjice. Naglasak skupa je usmjeren na pravni okvir tehnološki naprednog poslovanja, implementaciju digitalnih vještina, investicije te izazove tehnologija koje podupiru digitalnu transformaciju. Želja je organizatora povezati znanstvenike/stručnjake i gospodarsku zajednicu kako bi zajedničkim snagama inaugurirali nove modele i spoznaje, te promovirali digitalnu transformaciju kao motor promjena i razvoja gospodarstva kroz interdisciplinarni pristup.

U šibenskoj Gradskoj knjižnici  održana početna konferencija projekta “Socijalne usluge 65+”

U Gradskoj knjižnici u Šibeniku održana je početna konferencija „Socijalne usluge 65+“ čiji je nositelj Centar za socijalnu skrb Virovitica.

Projekt „Socijalne usluge 65+“ provodi se u svrhu osnaživanja uloge lokalnih zajednica iz šest županija u razvoju mreže socijalnih usluga za starije osobe te unapređenja kvalitete socijalnih usluga i procesa deinstitucionalizacije. Ciljevi projekta su povećati socijalnu uključenost 30 starijih osoba unapređenjem kvalitete socijalnih usluga, osnaživanjem 15 udomiteljskih obitelji i jačanjem kapaciteta 30 stručnjaka za razvoj novih usluga i povezivanje s lokalnim zajednicama te senzibilizirati širu javnost o potrebama starijih i ulozi udomiteljstva.

Partneri na projektu su Centri za socijalnu skrb iz Bjelovara, Karlovca, Osijeka, Slavonskog Broda i Šibenika, kao i Gradovi Virovitica i Šibenik te Općine Gradina, Lukač, Špišić Bukovica, Suhopolje i Pitomača. Projekt je odobren u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA !“.  Sufinancira se u 100-postotnom iznosu sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je započeo 10.prosinca 2020. i traje do 22.srpnja 2022.

Započeo postupak izrade i donošenja Izmjena i dopuna  GUP-a grada Šibenika

Iz šibenske gradske uprave obavještavaju fizičke i pravne osobe na području grada Šibenika da je započeo postupak izrade i donošenja Izmjena i dopuna (IX.) Generalnog urbanističkog plana grada Šibenika (u daljnjem tekstu: GUP), temeljem Odluke o izradi Izmjena i dopuna (IX.) Generalnog urbanističkog plana grada Šibenika („Službeni glasnik Grada Šibenika“, 06/20) i Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izradi Izmjena i dopuna (IX.) Generalnog urbanističkog plana grada Šibenika („Službeni glasnik Grada Šibenika“, 12/20.)

Poradi što kvalitetnije izrade GUP-a koja se želi postići pozivaju se svi zainteresirani da do 5. studenog 2021. godine podnesu svoje zahtjeve i prijedloge poštom ili osobno na adresu Grad Šibenik, Trg palih branitelja Domovinskog rata 1, 22000 Šibenik. Zahtjevi koji su do sad podneseni su u obradi i ne trebaju se ponavljati.

25. travanj 2024 10:48