StoryEditorOCM
ŠibenikSve na jednom mjestu

Najvažnije informacije o događanjima u gradu Šibeniku u posljednjih petnaestak dana

Piše šibenski.hr
26. lipnja 2020. - 10:08

SVEČANO OTVOREN 20.LIPNJA

U SUBOTU POČEO DVOTJEDNI PROGRAM JUBILARNOG 60. MDF-a

Jubilarni 60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku dočekao je svoje otvorenje, a njegov početak označilo je već tradicionalno podizanje festivalske zastave. Nakon dugih priprema i mijenjanja planova zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj, Festival je u subotu, 20. lipnja, svečanim otvorenjem započeo sa svojim dvotjednim programom.
Ove je godine prvi put na otvorenju Festivala bio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković. Svake je godine MDF u Šibeniku pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike Hrvatske pa je tako i ove godine došao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, savjetnik predsjednika za kulturu, Zdravko Zima. Zima je održao govor u kojem je pozdravio Festival i zahvalio na anualnom održavanju jednog od najvećih i najuglednijih kulturnih zbivanja u ovom dijelu Europe. Ministrica kulture i predsjednica Festivalskog vijeća MDF-a, Nina Obuljen Koržinek, na otvorenju programa održala je govor u kojem je zahvalila ravnatelju Jakovu Biliću, njegovim suradnicima na organizaciji i umjetnicima koji sudjeluju u jubilarnom 60-om festivalskom izdanju.
- Naši nacionalni festivali održavaju se u nekim drugačijim okolnostima, bez stranih gostiju, s puno hrvatskih umjetnika. Po ovom odazivu vidim da će se Šibenik kroz ova dva tjedna potvrditi kao svjetsko središte umjetnosti za djecu i mlade. Želim vam da budete odgovorni, pažljivi, da uživate i da prenesete vašim prijateljima koji nisu mogli doći da Festival ide dalje i da ih čekamo ponovno sljedeće godine, poručila je ministrica.
- Festival će ostati zapamćen jer se događa u ponosnom Šibeniku, u jednoj priči svjetske krize koju nitko nije mogao predvidjeti. Hrvatski se narod, kao što je bezbroj puta pokazao, nije se predao ni u ovoj krizi., poručio je među ostalim gradonačelnik Šibenika Željko Burić.
Predstavom „Uspavanka za mišića“ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku otvoren je Festival. Nastupio je i dječji zbor "Zdravo maleni" s istoimenom himnom autora Arsena Dedića.
Festivalsko otvaranje tradicionalno je završeno svečanim vatrometom koji je izazvao veliko oduševljenje posjetitelja, a slavlje se nastavilo do dugo u noć poznatom šibenskom feštom. Podsjećamo, Festival traje od 20. lipnja do 4. srpnja.

 

e-NOVOROĐENČE: 

MINISTAR MALENICA DODOJELIO ČITAČE ŠIBENSKOJ BOLNICI

Prije desetak dana ministar uprave Ivan Malenica posjetio je Opću bolnicu Šibenik kako bi predstavio uslugu e-Novorođenče te je tom prigodom ravnateljici bolnice Sanji Jakelić uručio pedeset čitača elektroničkih osobnih iskaznica. Na sastanku u bolnici sudjelovali su i šibenski gradonačelnik Željko Burić te šibensko-kninski župan Goran Pauk.
Usluga e-Novorođenče nedavno je nadograđena te od sada, uz prijavu djeteta kroz sustav e-Građani, roditeljima omogućuje i predaju zahtjeva za novčanu potporu za opremu novorođenog djeteta prema općini, gradu ili županiji. Grad Šibenik među prvim je gradovima koji su implementirali tu novu funkcionalnost usluge te svojim građanima značajno olakšao predaju zahtjeva za novčanu potporu za opremu novorođenog djeteta. Uz Šibenik, uslugu su implementirali Gospić i Rijeka, a ministar Malenica potpisao je nedavno i sporazum s gradom Obrovcem.
- Drago mi je da je Šibenik među prvi gradovima prepoznao dobrobit sustava e-Građani te je svojim sugrađanima koji su postali roditelji omogućio predaju zahtjeva za gradsku novčanu potporu prilikom rođenja djeteta putem usluge e-Novorođenče. Sustav e-Građani koristi više od milijun naših građana kojima je na raspolaganju 73 usluga, istaknuo je ministar Malenica i najavio daljnje ulaganje u digitalizaciju usluga javne uprave.
Gradonačelnik Burić naglasio je da je Šibenik prepoznao važnost e-usluga kako bi svojim građanima olakšao i pojednostavio postupak podnošenja zahtjeva za isplatu jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete.
- Cilj nam je i u narednom periodu povećati broj online usluga kako bi se što više administrativnih postupaka u potpunosti provelo online putem. Tijekom 2018. godine povećali smo novčanu pomoć roditeljima za prvorođeno dijete s 1.200 na 1.500 kuna te za drugorođeno dijete s 1.400 kuna na 2.000 kuna. Za trećerođeno i svako daljnje dijete roditelji ostvaruju novčanu pomoć od 21.000 kuna koja se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima tijekom sedam kalendarskih godina, jednom godišnje u mjesecu rođenja djeteta. Važno je napomenuti kako Grad Šibenik ima i vrlo jednostavne kriterije za ostvarivanje prava na novčanu pomoć roditeljima za novorođeno dijete, kazao je gradonačelnik.
Ravnateljica bolnice Sanja Jakelić zahvalila je na dodijeljenim čitačima u ime svih budućih roditelja čije će se dijete roditi u Općoj bolnici Šibenik, izrazivši nadu da će im usluga e-Novorođenče olakšati prve dane s novim članom obitelji.
Roditelji kroz uslugu e-Novorođenče prijavljuju rođenje djeteta putem interneta iz udobnosti doma, uz elektroničku osobnu iskaznicu i čitač pametnih kartica. Putem osobnog korisničkog pretinca im se dostavljaju zapisi i dokumenti: elektronički zapis iz matice rođenih i evidencije državljanstva, uvjerenje o prebivalištu, potvrda o prijavi na HZZO te porezne olakšice. Roditelji automatski mogu zatražiti i jednokratnu novčanu naknadu od HZZO-a, kao i novčanu potporu svog grada, općine ili županije.

VRIJEDNA DONACIJA

JAVNOJ VATROGASNOJ POSTROJBI GRADA ŠIBENIKA TELE2 DONIRAO DRON

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika danas su u svojoj postaji  preuzeli dron i mobilni telefon za njegovo korištenje koje im je donirao Tele2 u sklopu svojeg višegodišnjeg projekta DRONacija. Nova bespilotna letjelica vatrogascima će, kazano je tom prilikom,  omogućiti rano otkrivanje požara, što je nužno za učinkovitiju prevenciju šteta uzrokovanih požarima i praćenje napretka u gašenju s udaljene lokacije, ali i doprinijeti većoj sigurnosti vatrogasaca i građana.

Uoči preuzimanja donacije, vatrogasci šibenskog JVP-a prisustvovali su virtualnoj, a potom i terenskoj edukaciji kako bi što učinkovitije upravljali dronom u situaciji kada im bude zatrebao. Edukaciju je također organizirao Tele2 u suradnji s partnerom ''Geomatika Smolčak'', ovlaštenim distributerom za geodetske instrumente, softvere i geodetska rješenja. U online edukaciji, prvoj takvoj održanoj u sklopu DRONacije zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, vatrogasci su sa stručnjacima prošli teorijski, a potom su na terenu  svladali i praktični dio korištenja uređaja.

- Zaštita okoliša i očuvanje zajednice temeljni su stup odgovornog ponašanja Tele2. Stoga smo iznimno ponosni na projekt DRONacija, u kojem već treću godinu zahvaljujemo vatrogascima koji se svakodnevno brinu o sigurnosti i očuvanju prirodnih ljepota, ali i ostalih dobara naših sugrađana. Već smo donirali deset bespilotnih letjelica, a ove godine novih pet dronova odlazi vatrogascima u Šibeniku, Trogiru, Osijeku, Slavonskom Brodu i Zaboku. Time smo pomogli vatrogascima u zaštiti oko 10 posto ukupne površine Hrvatske od požara. Kao jedna od vodećih domaćih telekomunikacijskih kompanija, DRONacijom ujedno pokazujemo kako tehnologija služi ekologiji'' – istaknula je Marijana Grubešić, koordinatorica društveno odgovornog poslovanja u Tele2.

Nakon Zagorske javne vatrogasne postrojbe i JVP Grada Šibenika, svoje bespilotne letjelice u sklopu DRONacije do početka srpnja preuzet će, dodala je Grubešić,  DVD Trogira, JVP Grada Slavonskog Broda kao i DVD Retfala Osijek.

- Svjedoci smo što požari znače u otvorenom i zatvorenom prostoru i kolika je odgovornost na našim vatrogascima. Moram istaknuti i kako je za dobro funkcioniranje našeg JVP-a važna tehnička opremljenost, ali i izuzetan kadar koji imamo. Vatrogasci su nam u svakom trenutku na raspolaganju za hitne intervencije, od požara, poplava, prometnih nezgoda do svih drugih nepogoda u kojima se možemo naći. Brzina njihovih reakcija je iznimno važna i zato, i u ime Grada Šibenika, zahvaljujemo Tele2 jer su svojom donacijom unaprijedili kvalitetu njihovog rada, a time i sigurnost samih vatrogasaca, kao i sugrađana kojima će trebati njihova pomoć'' – rekao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.   

Dronovi na daljinsko upravljanje vatrogascima su izuzetno korisni za rano otkrivanje mjesta požara i praćenje s udaljene lokacije, a imaju i visoko kvalitetnu kamere za pregledavanje terena te termalnu kameru za otkrivanje, mjerenje i snimanje nevidljivog izvora topline u visokoj preciznosti. Također postoje situacije kada vatrogasci zahvaljujući pomoći bespilotnih letjelica mogu reagirati već za pet minuta.

- U našem radu, koji uključuje zaštitu ljudi, prirode i imovine od požara, nužno je da smo uvijek pripravni i predani. To je više poziv nego sam posao, a kako bismo bili na razini zadataka, redovito se educiramo, vježbamo i tražimo nova rješenja. Jedan od važnih faktora u našoj izvedbi je brzina, a tu se od alata ističu bespilotne letjelice. Zahvaljujući njima možemo brže locirati požar i procijeniti njegov utjecaj. Uz to, bespilotna letjelica služi i za pružanje dodatne sigurnosti našim vatrogascima i sugrađanima. Ovim putem zahvaljujemo Tele2 na vrijednoj donaciji i podršci našem radu“ – rekao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP-a Grada Šibenika  prilikom preuzimanja donacije.

 

PROJEKT ZAJEDNO U BOLJE SUTRA

OSPOSOBLJENO 18 DUGOTRAJNO NEZAPOSLENIH OSOBA

„Zajedno u bolje sutra“ naziv je projekta čiju je provedbu Grad Šibenik u partnerstvu s udrugom Ardura započeo prije dvije godine u sklopu Poziva „Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina“. Za realizaciju projekta kojemu je primarni cilj stručno osposobljavanje za tržište rada  dugotrajno nezaposlenih osoba kako bi lakše pronašli posao u atraktivnim i traženim zanimanjima ICT sektora, iz Europskog socijalnog fonda  je odobreno milijun i 254 tisuće kuna. Kazano je to na današnjoj završnoj konferenciji projekta „Zajedno u bolje sutra“ koja je održana u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. 

 U projektnim aktivnostima sudjelovalo je 37 dugotrajno nezaposlenih osoba, a četiri programa osposobljavanja podrazumijevala su i radionice na kojima su polaznici stjecali nova znanja i vještine.  Razvili su kreativnost i povećali vlastite komunikacijske, prezentacijske i pregovaračke vještine,  sve u cilju smanjenja socijalne isključenosti. Verificirane programe obrazovanja odraslih na području informacijskih tehnologija uspješno je, čulo se na skupu,  završilo 18 sudionika, dok je osam stručnjaka iz različitih sektora koji rade sa marginaliziranim skupinama ojačalo svoje kapacitete i unaprijedilo pružanje usluga.

 Na postignutom rezultatu organizatorima i sudionicima projekta čestitao je Paško Rakić, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

 „Raduje me što smo uspjeli ostvariti europska sredstva za tako važan cilj kao što je pomoć pri zapošljavanju i zbrinjavanju dugotrajno nezaposlenih osoba u današnje vrijeme kada suvremeno tržište rada postavlja nove zahtjeve među kojima je svakako i usmjerenost na cjeloživotni razvoj kompetencija, posebno u ICT sektoru.“,  kazao je Rakić.

 Nazočne su pozdravili i Josipa Kursan iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti, ujedno i voditeljica projekta, Stipe Šego, tajnik Udruge Ardura te Vinko Livaković, koordinator info centra za mlade udruge Mladi u EU,  a svim polaznicima koji su uspješno završili programe u okviru projekta „Zajedno u bolje sutra“ podijeljena su uvjerenja o osposobljavanju.

 

BESPOVRATNA SREDSTVA

MINISTAR PAVIĆ URUČIO UGOVORE VRIJEDNE 4,2 MILIJUNA KUNA

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić uručio je danas u Interpretacijskom centru Civitas Sacra predstavnicima jedinica lokalne samouprave Šibensko-kninske županije ugovore o financiranju projekata ukupne vrijednosti 4.270.000,00 kn.  

 Gradonačelniku Željku Buriću ministar je ovom prigodom uručio ugovor o financiranju projekta sanacije krovišta ambulante na otoku Kapriju u vrijednosti 400 tisuća kuna.

 „Grad Šibenik može se pohvaliti sjajnom suradnjom koju ima s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te nam je uvijek drago ugostiti ministra u našem gradu. Ovom prilikom riječ je o sredstvima koje smo ostvarili kroz Program razvoja otoka, svake godine javljamo se na ovaj natječaj i osvajamo bespovratni novac za razvoj infrastrukture na četiri  šibenska naseljena otoka.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

 Ministar Marko Pavić istaknuo je kako je Šibensko-kninska županija posredstvom ministarstva ostvarila 1,75 milijardi kuna nacionalnih i europskih sredstava, od čega u mandatu aktualne vlade 1,65 milijardi kuna.

„Od cijelog tog iznosa, 1,2 milijardi kuna odnosi na projekte sa sjedištem u Šibeniku. Šibenik je najbolji pokazatelj kako europski fondovi mogu promijeniti vizuru grada. Najvidljiviji simbol te promjene svakako su šibenske tvrđave, ali i objekti poput ovog u kojem se nalazimo, palače Galbiani. Tu su još i čvorište Poljana u sklopu projekta Integrirana mobilnost na području grada Šibenik, ali i brojni drugi projekti koji podižu kvalitetu života građana na ovom području.“, naglasio je ministar.

 

NA ŠIBENSKIM ULICAMA

ODABRANI DJEČJI CRTEŽI KOJI ĆE ULJEPŠATI PAMETNE KONTEJNERE

Na natječaju koji je bio otvoren za sve šibenske osnovnoškolce odabrana su tri pobjednička crteža koji će uskoro ukrašavati pametne kontejnere na šibenskim ulicama koji se nabavljaju u sklopu projekta Šibenik Zero Waste City. Autori pobjedničkih radova su Lea Knežević, Roko Bačelić-Medić i Kate Zorzetti.

Nositelj projekta Šibenik Zero Waste City je udruga Mladi u Europskoj uniji koja ga provodi u suradnji s Gradom Šibenikom, javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik i komunalnim poduzećem Zeleni grad Šibenik, a projekt se u cijelosti financira sredstvima koje je donirala The Coca-Cola Foundation.  Brojnim ekološkim aktivnostima u sljedeće dvije godine projektom Šibenik Zero Waste City građane i goste Šibenika želi se educirati o važnosti zaštite okoliša, razdvajanja i recikliranja otpada, dok će se grad opremiti infrastrukturom koja će omogućavati odgovorno gospodarenje otpadom.

 „Drago nam je da su se naši mladi sugrađani odazvali pozivu i poslali nam svoje inspirativne radove između kojih nije bilo lako birati najbolje. Zaista su svi bili jako dobri, ali birali smo tri rada za pametne kontejnere tzv. Big Bellyje. Naš žiri odabrao je radove Kate Zorzetti (O.Š. Brodarica) i Roka Bačelića-Medića (O.Š. Faust Vrančić), a rad Lee Knežević (O.Š. Brodarica) je dobio najviše glasova sugrađana koji su glasali putem društvenih mreža. Nadamo se da će i ovi atraktivni crteži u koje ćemo obući tri pametna kontejnera koji krajem mjeseca dolaze u grad, privući sugrađane i turiste da ih aktivno koriste i otpad odlažu u njih. Otpad se ne bi trebao nalaziti na našim ulicama i trgovima i tako narušavati njihovu ljepotu u kojoj bismo svi, i mi građani Šibenika i naši gosti, trebali moći neometano uživati“, istaknuo je Matej Matić iz udruge Mladi u EU.

 Bigbelly rješenja, zahvaljujući ugrađenoj preši, znatno povećavaju kapacitet kontejnera, a pomoću sustava dojave signaliziraju kada ih je potrebno isprazniti te tako štede vrijeme i financijska sredstva. Osim tri Big Belly kontejnera, u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem Zeleni Grad Šibenik, na šibenskim tvrđavama bit će postavljeno 15 kanti za odvajanje otpada te 20 kontejnera za odvajanje otpada na šibenskim plažama.

 Tvrđava kulture Šibenik kao partner u projektu sudjeluje s brojnim aktivnostima, a jedna od prvih novosti koje uvode s ciljem smanjivanja količine otpada u gradu su čaše za višekratno korištenje. Tzv. reusable čaše postaju novi standard na festivalskim i dugim događanjima na šibenskim tvrđavama umjesto jednokratnih, plastičnih koje su se koristile do sada.

 „Posebno dizajnirane čaše za višekratno korištenje napravljene od polipropilena svoju će premijeru imati 21. lipnja na Tvrđavi sv. Mihovila. Kriza koju nam je donio koronavirus dodatno nas je sve osvijestila i o važnosti odgovornog odnosa prema okolišu i zaštiti prirode. Naš prvi ovogodišnji festival Let's rock koji se s nestrpljenjem očekuje odličan je trenutak da bismo u praksu uveli perive, višekratne čaše za konzumaciju napitaka i tako i naše posjetitelje uključili u nastojanje da Šibenik bude čist i primjer odgovornog odnosa prema otpadu i okolišu“, izjavila je Vera Jergović Bolanča ispred Tvrđava kulture Šibenik.   

 

DO 14. SRPNJA

OTVOREN NATJEČAJ ZA RAČUNALNU I TEHNIČKU OPREMU CENTRA TROKUT

Grad Šibenik provodi postupak javne nabave računalne i tehničke opreme, uređaja i informatičkih programa Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut.

Procijenjena vrijednost javne nabave, koja je objavljena i u službenom listu Europske unije, iznosi 1.822.454 kune bez PDV-a, a datum javnog otvaranja ponuda je 14. srpnja 2020. godine u 13 sati.

Za Centar za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut nabavlja se visoko sofisticirana računalna oprema, odnosno računala, prijenosna računala, tableti, 3D printer, 3D skener, gadgeti kao što su dronovi, pametni satovi, roboti, naočale virtualne i proširene stvarnosti, razni računalni programi i programi za obradu podataka, videokonferencijska oprema, pametne ploče, računalo za slabovidne osobe i ostalo.

Inače, Grad Šibenik od jeseni pokreće Centar za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut koji uključuje usluge uredskog prostora, coworking prostora, edukativnog i konferencijskog dijela, kao i usluge inkubatora.

Centar za poduzetništvo i nove tehnologije ''Trokut'' projekt je za koji je Grad Šibenik osigurao 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Europske unije „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." te ostatak financirao vlastitim sredstvima. Riječ je o novom poduzetničkom sjecištu grada Šibenika na dvije tisuće kvadratnih metara, namijenjenom prvenstveno malim i mikro poduzetnicima u IT industriji, kao i edukaciji svih dobnih skupinama informatičkim vještinama.

 

 

27. travanj 2024 01:44