stdClass Object ( [id] => 1194500 [title] => Najvažnije informacije o aktivnostima, projektima i događanjima iz Grada Šibenika [alias] => najvaznije-informacije-o-aktivnostima-projektima-i-dogadanjima-iz-grada-sibenika [catid] => 331 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

 

Čisti se oko 4800 četvornih metara ilegalnih deponija

Ugovor o javnoj nabavi radova na uklanjanju otpada odbačenog u okoliš  potpisali su 4. svibnja Željko Burić, gradonačelnik Šibenika i Ivica Svirčić, direktor tvrtke „Bemix“ d.o.o. iz Grebaštice.

Riječ je  o radovima na sanaciji odlagališta otpada koji uključuju prikupljanje otpada odbačenog u okoliš na području Vrpolja (onečišćena površina je oko 800 četvornih metara), Jadrtovca (oko 3000 četvornih metara) i Danila Kraljice (oko 1000 četvornih metara), njegovom sortiranju i odvozu sa ilegalnih (divljih)  na službeno odlagalište grada Šibenika „Bikarac“. Iz proračuna grada Šibenika za tu će namjenu, a u svrhu zaštite okoliša i njegovih sastavnica, te sprečavanja negativnog utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš biti izdvojeno oko 895 tisuća kuna (uključujući PDV), a „Bemix“ će otpad ukloniti u roku od četiri mjeseca od uvođenja u posao.

U skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom, nastavljamo svoje aktivnosti koje provodimo svaku godinu. Značajne su površine koje trebamo sanirati temeljem postupka za kojega smo proveli javnu nabavu i izabrali izvođača radova.  Projekt je sufinanciran od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 40 posto opravdanih troškova projekta, što iznosi nešto manje od 470 tisuća kuna s PDV-om. Ostatak se plaća iz proračuna Grada Šibenika.

Gradonačelnik Burić izrazio je u prigodi potpisivanja ugovora dvojake osjećaje. Sa jedne strane, istaknuo je zadovoljstvo što će se nelegalno odloženi otpad koji nagrđuje ljepotu krajobraza, konačno ukloniti sa velikih površina na nekoliko lokacija, a sa druge strane podsjetio je kako nedostatak ekološke svijesti pojedinaca vrijeđa građane koji svoj otpad odlažu savjesno.  

-Nećemo odustati od čišćenja našeg grada i njegove okolice. Pri tome i dalje računamo na pomoć šibenskih volontera i članova Powerlifting kluba "Šibenik", osvjedočenih prijatelja prirode i našeg grada. Još jednom apeliram na savjest sugrađana i preporučujem da otpad zbrinjavaju tamo gdje mu je mjesto – na službenom odlagalištu – poručio je gradonačelnik Burić.

Da će pristupiti radovima na uklanjanju otpada čim „Bemix“ bude uveden u posao potvrdio je Ivica Svirčić, direktor te tvrtke uz napomenu kako će izvođač poštovati ugovorni rok i čišćenje nelegalnih odlagališta provesti u zadanom vremenskom razdoblju.

 

Gradonačelnik Burić: Povijesna baština je naše blago i nastavljamo raditi na njenoj valorizaciji

 

Gradonačelnik Željko Burić i zamjenik Danijel Mileta sa suradnicima obišli su  Zapadni ili  Dolački bedem u povijesnoj jezgri grada Šibenika, na  kojem je okončana treća faza  konzervatorsko - restauratorskih radova. Radove je izvela  tvrtka Kor d.o.o. za restauratorske usluge iz Splita.

---

image

Gradonačelnik Burić i zamjenik Mileta u obilasku bedema

Grad Šibenik/
---

 

Proteklih nekoliko godina Grad Šibenik je izvodio konzervatorsko-restauratorske radove obnove na  bedemu vrijedne 720 tisuća kuna od čega je preko Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, Ministarstvo kulture bespovratno sufinanciralo iznos od 420 tisuća kuna.

 

- Šibenik je u prošlosti bio jedan od strateški najvažnijih gradova na čitavoj istočnoj jadranskoj obali te je utvrđivanje grada bilo od velike važnosti,  posebice kada je nailazila opasnost od turskih osvajanja. Uz naše četiri tvrđave, upravo su i  fortifikacijske zidine  vrijedan i neprocjenjiv segment graditeljskog nasljeđa grada Šibenika i bogate povijesne baštine, stoga nam je izuzetno važno restaurirati ih, zaštiti i valorizirati - kazao je gradonačelnik Burić.

 

Radovi su se odvijali pod smjernicama Konzervatorskog odjela u Šibeniku te su obuhvatili mehaničko i kemijsko čišćenje od bilja, algi, lišajeva i mahovine. Provedeno je  čišćenje vodenom parom, mehaničko čišćenje lošeg cementa, vapna i morta, mikropjeskarenje, sidrenje oštećenog dijela zida, ispunjavanje sljubnica novim prilagođenim mortom, injektiranje gelom na bazi vapna s aditivima i žbukanje gornje plohe bedema.

 

- Obrambeni sustav je tijekom povijesti oštećivan, porušen ili oskvrnjen nadogradnjama i adaptacijama. Od prvotnih 200 metara Zapadnog ili Dolačkog bedema kraj Svete Nediljice sačuvan je veći dio. Kroz ranije zahvate smo riješili prvih 100 metara vanjskog plašta sjeverne strane bedema prosječne visine pet metara, a ovom zadnjom fazom radova je restauriran ostatak. Kako volim reći, na svaku kunu iz gradskog proračuna pronašli smo  kunu iz vanjskih, bespovratnih, izvora financiranja, čime multipliciramo brojeve naših planiranih i realiziranih projekata - kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta.

 

Podsjetimo, sukladno željama gradskih vijećnika, ovaj dio povijesne baštine Šibenika će se pokušati dodatno turistički valorizirati. U tom cilju je Grad Šibenik s Hrvatskim restauratorskim zavodom potpisao ugovor o konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i izradi konzervatorskog elaborata, vrijedan 125 tisuća kuna, koja dokumentacija je u izradi.

 

Nabava usluge brodskog prijevoza putnika za Jadriju i Martinsku

 

Grad Šibenik objavio je Poziv na dostavu ponuda za nabavu usluge brodskog prijevoza putnika kružnom brodskom linijom Šibenik – Martinska te linijom Šibenik – Jadrija.

---

image

Brodovi za Jadriju i Martinsku vozit će od 15. lipnja do 15. rujna

---

Na ovaj način nastavlja se promicanje multimodalnosti putnika na području grada povezujući različite interesne točke u Šibenskom zaljevu i predstavljajući brodski prijevoz kao učinkovitu dopunu drugim oblicima prijevoza u gradu.

Zadovoljstvo i pozitivne reakcije građana, ali i rasterećenje cestovnog prometa, s naglaskom na javni prijevoz, glavni su razlozi ponovne uspostave brodske linije, koja se pokazala i kao odlična nadopuna turističkoj ponudi.

Usluga brodskog prijevoza putnika vršit će se  u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna 2022. godine. Kružna brodska linija plovit će na relaciji: Mandalina – Šibenik  – Martinska – Šibenik  – Mandalina, a brodska linija Šibenik – Jadrija plovit će na relaciji: Šibenik – Jadrija – Šibenik

Definirane su i cijene karata koje će iznositi 10,00 kn za kartu u jednom smjeru, 15,00 kn za povratnu kartu za relaciju Mandalina – Šibenik - Martinska. Brodska linija Šibenik – Jadrija ima definiranu cijenu od 12,00 kn za kartu u jednom smjeru, dok cijena povratne karte iznosi 20,00 kn.

Prijevoz putnika obavljat će se sedam puta dnevno (polazak – povratak) na liniji Šibenik -  Martinska, a na liniji Šibenik – Jadrija devet puta (polazak – povratak) od 1. srpnja do 31. kolovoza te od 15. do 30. lipnja i od 1. do 15. rujna sedam puta. Provedeno je i Javno savjetovanje u kojem je prihvaćen prijedlog građana da se doda linija u 7 sati koja će ploviti u razdoblju od 1. srpnja do 31. kolovoza. Djeci do 6 godina starosti osiguran je besplatan prijevoz. Rok za dostavu ponuda je 25. svibnja u 12 sati, a javno otvaranje ponuda je 27. svibnja u 13 sati u prostorijama Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

 

Javni poziv OPG-ovima i SOPG-ovima s područja Šibensko-kninske županije

 

Nakon dvije uspješne sezone, Zelena tržnica na Maloj loži nastavlja s radom i ove godine u razdoblju od 15. lipnja do 30. rujna 2022. godine. Tržnica će biti otvorena svakog dana osim nedjelje i praznika.

Grad Šibenik poziva sve zainteresirane OPG-ove i SOPG-ove s područja Šibensko-kninske županije da iskažu interes i na taj način pridonesu promociji i prodaji svojih proizvoda, ali i vraćanju tradicije prodaje lokalnog voća i povrća te ostalih prehrambenih proizvoda na nekadašnju kultnu pijacu.

Grad Šibenik osigurat će prijevoz namirnica unutar gradske jezgre od parkinga na Banju do prodajnih pulteva na Maloj loži, kao i skladište za namirnice. Polazak s Banja predviđen je u razdoblju od 06:30 do 07:15 sati, a povratak u periodu od 11:00 do 11:30 sati. Pretovar namirnica moguće je izvršiti i u Logističkom centru Poljana (besplatno do 45 minuta).

Najam pulteva je besplatan, a broj sudionika  ograničen. U prijavi je, uz dokaz o registraciji OPG-a ili SOPG-a, potrebno navesti proizvode koje planirate prodavati te ako postoje fotografije, certifikati, etikete, nagrade i slično. Također, zainteresirani trebaju navesti ako žele prodavati proizvode i u večernjim satima. Prijave se dostavljaju do 31. svibnja 2022. godine.

 

U Šibenik stiglo 11 novih autobusa za javno gradski prijevoz

 

Posljednja dva od 11 novih niskopodnih autobusa, nabavljenih u sklopu EU projekta "Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“, stigla su krajem travnja u Šibenik. Autobusi marke MAN bit će dio nove gradske komunalne tvrtke, a šibenskim prometnicama vozit će od rujna ove godine. 

---

image

Goran Bulat(lijevo), Danijel Mileta i Željko Burić

Grad Šibenik/
---

- Početak funkcioniranja novog gradskog javnog prijevoza planiramo na jesen i to će biti prekretnica u komunalnom uređenju grada. Organiziranim, točnim i dostupnim komunalnim prijevozom steći ćemo preduvjete da na potpuno drugačiji način utječemo na promet u tijeku, ali i promet u stajanju - rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić dodavši da će Grad Šibenik javnim prijevozom pokriti svoje cjelokupno područje veličine 525 kilometara kvadratnih.

Novi niskopodni autobusi su na dizel pogon i imaju elemente hibrida. Dužine su 12 metara, a zbog svoje konfiguracije omogućavat će lak ulazak osoba invalida i osoba s otežanom pokretljivošću te će u njima biti mjesta i za roditelje s kolicima za djecu. Autobusi su visoke razine opremljenosti i norme EURO 6 pa će putovanja gradskim ulicama biti puno ugodnija. Zamjenom dotrajalih autobusa koji trenutačno prometuju po gradskim ulicama, ostvarit će se i pozitivan utjecaj ne klimu zbog manje emisije plinova.

- Vrijednost autobusa je otprilike 20,9 milijuna kuna bez PDV-a, a 85 posto je financirano sredstvima Europske unije. Riječ je o projektu „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“ u sklopu kojeg je već sagrađena podzemna garaža i logistički centar na Poljani, a zahvaljujući kojem će Šibenik dobiti i 17 novih digitalno opremljenih autobusnih stajališta, prometnu aplikaciju za pametne telefone, i u konačnici puno efektniji javni gradski prijevoz - kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta te je dodao da se za prometovanje autobusa radi cjelokupna infrastruktura, kao što je veliki logistički centar na Podima.

Direktor Gradskog parkinga d.o.o. Šibenik Goran Bulat istaknuo je kako sav razvoj infrastrukture, vozila i prometa jamče bolju kvalitetu života u gradu Šibeniku te se nada da će se takav trend i nastaviti.

Zasad je osmišljeno sedam gradskih linija, a koncesionar novog javnog gradskog prijevoza bit će poduzeće Gradski parking. Kako će točno izgledati nove linije, znat će se nakon dovršetka prometne studije, koju također u sklopu ovog EU projekta, trenutačno izrađuje tvrtka Ernst&Young.

Projekt „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“ operativno provodi poduzeće Gradski parking d.o.o. Šibenik s Gradom Šibenikom kao partnerom. Financiran je iz Operativnog fonda konkurentnost i kohezija EU. Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.847.705,83 kuna, od kojih se 73.801.381,09 kuna planira sufinancirati iz Kohezijskog fonda, a 13.023.773,13 kuna iz sredstava korisnika.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sve na jednom mjestu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Sve na jednom mjestu 2 0 11192 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-21 16:23:13 [created_by] => 264 [created_by_alias] => šibenski.hr [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-21 16:36:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-21 16:36:24 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 137 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 331 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Šibenika [menu-meta_keywords] => vijesti, šibenik [secure] => 0 [page_title] => Šibenik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/21\/21662924.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/21\/22032560.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/21\/22032214.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/21\/22032210.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/21\/21637912.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Grad \u0160ibenik\/","Grad \u0160ibenik\/","Grad \u0160ibenik\/",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Goran Bulat(lijevo), Danijel Mileta i \u017deljko Buri\u0107<\/p>","

Gradona\u010delnik Buri\u0107 i zamjenik Mileta u obilasku bedema<\/p>","

Prikaz dijela ju\u017ene strane bedema prije i nakon konzervatorsko-restauratorskog zahvata<\/p>","

Brodovi za Jadriju i Martinsku vozit \u0107e od 15. lipnja do 15. rujna<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1236","hd_21662924_1920.jpg":"1920x1080","k_21662924_1280.jpg":"1280x1280","k_21662924_1024.jpg":"1024x1024","k_21662924_640.jpg":"640x640","k_21662924_480.jpg":"480x480","k_21662924_340.jpg":"340x340","k_21662924_220.jpg":"220x220","o_21662924_1280.jpg":"1280x824","o_21662924_1024.jpg":"1024x659","o_21662924_640.jpg":"640x412","o_21662924_480.jpg":"480x309","o_21662924_340.jpg":"340x218","o_21662924_220.jpg":"220x141","h_21662924_1280.jpg":"1280x854","h_21662924_1024.jpg":"1024x683","h_21662924_640.jpg":"640x427","h_21662924_480.jpg":"480x320","h_21662924_340.jpg":"340x227","h_21662924_220.jpg":"220x147","pp_21662924_1280.jpg":"1006x1280","pp_21662924_1024.jpg":"805x1024","pp_21662924_640.jpg":"503x640","pp_21662924_480.jpg":"377x480","pp_21662924_340.jpg":"267x340","pp_21662924_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x667","hd_22032560_1920.jpg":"1920x1080","k_22032560_1280.jpg":"1280x1280","k_22032560_1024.jpg":"1024x1024","k_22032560_640.jpg":"640x640","k_22032560_480.jpg":"480x480","k_22032560_340.jpg":"340x340","k_22032560_220.jpg":"220x220","o_22032560_1280.jpg":"1280x853","o_22032560_1024.jpg":"1024x683","o_22032560_640.jpg":"640x426","o_22032560_480.jpg":"480x320","o_22032560_340.jpg":"340x226","o_22032560_220.jpg":"220x146","h_22032560_1280.jpg":"1280x854","h_22032560_1024.jpg":"1024x683","h_22032560_640.jpg":"640x427","h_22032560_480.jpg":"480x320","h_22032560_340.jpg":"340x227","h_22032560_220.jpg":"220x147","pp_22032560_1280.jpg":"1006x1280","pp_22032560_1024.jpg":"805x1024","pp_22032560_640.jpg":"503x640","pp_22032560_480.jpg":"377x480","pp_22032560_340.jpg":"267x340","pp_22032560_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x667","hd_22032214_1920.jpg":"1920x1080","k_22032214_1280.jpg":"1280x1280","k_22032214_1024.jpg":"1024x1024","k_22032214_640.jpg":"640x640","k_22032214_480.jpg":"480x480","k_22032214_340.jpg":"340x340","k_22032214_220.jpg":"220x220","o_22032214_1280.jpg":"1280x853","o_22032214_1024.jpg":"1024x683","o_22032214_640.jpg":"640x426","o_22032214_480.jpg":"480x320","o_22032214_340.jpg":"340x226","o_22032214_220.jpg":"220x146","h_22032214_1280.jpg":"1280x854","h_22032214_1024.jpg":"1024x683","h_22032214_640.jpg":"640x427","h_22032214_480.jpg":"480x320","h_22032214_340.jpg":"340x227","h_22032214_220.jpg":"220x147","pp_22032214_1280.jpg":"1006x1280","pp_22032214_1024.jpg":"805x1024","pp_22032214_640.jpg":"503x640","pp_22032214_480.jpg":"377x480","pp_22032214_340.jpg":"267x340","pp_22032214_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1395x1395","hd_22032210_1920.jpg":"1920x1080","k_22032210_1280.jpg":"1280x1280","k_22032210_1024.jpg":"1024x1024","k_22032210_640.jpg":"640x640","k_22032210_480.jpg":"480x480","k_22032210_340.jpg":"340x340","k_22032210_220.jpg":"220x220","o_22032210_1280.jpg":"1280x1280","o_22032210_1024.jpg":"1024x1024","o_22032210_640.jpg":"640x640","o_22032210_480.jpg":"480x480","o_22032210_340.jpg":"340x340","o_22032210_220.jpg":"220x220","h_22032210_1280.jpg":"1280x854","h_22032210_1024.jpg":"1024x683","h_22032210_640.jpg":"640x427","h_22032210_480.jpg":"480x320","h_22032210_340.jpg":"340x227","h_22032210_220.jpg":"220x147","pp_22032210_1280.jpg":"1006x1280","pp_22032210_1024.jpg":"805x1024","pp_22032210_640.jpg":"503x640","pp_22032210_480.jpg":"377x480","pp_22032210_340.jpg":"267x340","pp_22032210_220.jpg":"173x220"},{"size0":"942x627","hd_21637912_1920.jpg":"1920x1080","k_21637912_1280.jpg":"1280x1280","k_21637912_1024.jpg":"1024x1024","k_21637912_640.jpg":"640x640","k_21637912_480.jpg":"480x480","k_21637912_340.jpg":"340x340","k_21637912_220.jpg":"220x220","o_21637912_1280.jpg":"1280x851","o_21637912_1024.jpg":"1024x681","o_21637912_640.jpg":"640x425","o_21637912_480.jpg":"480x319","o_21637912_340.jpg":"340x226","o_21637912_220.jpg":"220x146","h_21637912_1280.jpg":"1280x854","h_21637912_1024.jpg":"1024x683","h_21637912_640.jpg":"640x427","h_21637912_480.jpg":"480x320","h_21637912_340.jpg":"340x227","h_21637912_220.jpg":"220x147","pp_21637912_1280.jpg":"1006x1280","pp_21637912_1024.jpg":"805x1024","pp_21637912_640.jpg":"503x640","pp_21637912_480.jpg":"377x480","pp_21637912_340.jpg":"267x340","pp_21637912_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 331 [name] => Šibenik [alias] => sibenik [description] => [parent] => 324 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"323","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8301370 Threads: 3 Questions: 1629925438 Slow queries: 4995978 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113328936 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/sibenik ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 331 [name] => Šibenik [alias] => sibenik [parent] => 324 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/sibenik ) ) [link] => /sibenik/vijesti/sibenik/najvaznije-informacije-o-aktivnostima-projektima-i-dogadanjima-iz-grada-sibenika-1194500 [printLink] => /sibenik/vijesti/sibenik/najvaznije-informacije-o-aktivnostima-projektima-i-dogadanjima-iz-grada-sibenika-1194500?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 288677 [name] => Grad Šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grad-sibenik [link] => /tag/grad-sibenik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 678256 [name] => najvažnije vijesti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-21 18:36:40 [main_article_id] => 0 [alias] => najvaznije-vijesti [link] => /tag/najvaznije-vijesti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sve na jednom mjestu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najvažnije informacije o aktivnostima, projektima i događanjima iz Grada Šibenika [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-22-09-11-44-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/21/21662924.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/21/21662924.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/21/22032560.jpg [title] =>

Goran Bulat(lijevo), Danijel Mileta i Željko Burić

Grad Šibenik/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/21/22032214.jpg [title] =>

Gradonačelnik Burić i zamjenik Mileta u obilasku bedema

Grad Šibenik/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/21/22032210.jpg [title] =>

Prikaz dijela južne strane bedema prije i nakon konzervatorsko-restauratorskog zahvata

Grad Šibenik/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/21/21637912.jpg [title] =>

Brodovi za Jadriju i Martinsku vozit će od 15. lipnja do 15. rujna

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

 

Čisti se oko 4800 četvornih metara ilegalnih deponija

Ugovor o javnoj nabavi radova na uklanjanju otpada odbačenog u okoliš  potpisali su 4. svibnja Željko Burić, gradonačelnik Šibenika i Ivica Svirčić, direktor tvrtke „Bemix“ d.o.o. iz Grebaštice.

Riječ je  o radovima na sanaciji odlagališta otpada koji uključuju prikupljanje otpada odbačenog u okoliš na području Vrpolja (onečišćena površina je oko 800 četvornih metara), Jadrtovca (oko 3000 četvornih metara) i Danila Kraljice (oko 1000 četvornih metara), njegovom sortiranju i odvozu sa ilegalnih (divljih)  na službeno odlagalište grada Šibenika „Bikarac“. Iz proračuna grada Šibenika za tu će namjenu, a u svrhu zaštite okoliša i njegovih sastavnica, te sprečavanja negativnog utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš biti izdvojeno oko 895 tisuća kuna (uključujući PDV), a „Bemix“ će otpad ukloniti u roku od četiri mjeseca od uvođenja u posao.

U skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom, nastavljamo svoje aktivnosti koje provodimo svaku godinu. Značajne su površine koje trebamo sanirati temeljem postupka za kojega smo proveli javnu nabavu i izabrali izvođača radova.  Projekt je sufinanciran od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 40 posto opravdanih troškova projekta, što iznosi nešto manje od 470 tisuća kuna s PDV-om. Ostatak se plaća iz proračuna Grada Šibenika.

Gradonačelnik Burić izrazio je u prigodi potpisivanja ugovora dvojake osjećaje. Sa jedne strane, istaknuo je zadovoljstvo što će se nelegalno odloženi otpad koji nagrđuje ljepotu krajobraza, konačno ukloniti sa velikih površina na nekoliko lokacija, a sa druge strane podsjetio je kako nedostatak ekološke svijesti pojedinaca vrijeđa građane koji svoj otpad odlažu savjesno.  

-Nećemo odustati od čišćenja našeg grada i njegove okolice. Pri tome i dalje računamo na pomoć šibenskih volontera i članova Powerlifting kluba "Šibenik", osvjedočenih prijatelja prirode i našeg grada. Još jednom apeliram na savjest sugrađana i preporučujem da otpad zbrinjavaju tamo gdje mu je mjesto – na službenom odlagalištu – poručio je gradonačelnik Burić.

Da će pristupiti radovima na uklanjanju otpada čim „Bemix“ bude uveden u posao potvrdio je Ivica Svirčić, direktor te tvrtke uz napomenu kako će izvođač poštovati ugovorni rok i čišćenje nelegalnih odlagališta provesti u zadanom vremenskom razdoblju.

 

Gradonačelnik Burić: Povijesna baština je naše blago i nastavljamo raditi na njenoj valorizaciji

 

Gradonačelnik Željko Burić i zamjenik Danijel Mileta sa suradnicima obišli su  Zapadni ili  Dolački bedem u povijesnoj jezgri grada Šibenika, na  kojem je okončana treća faza  konzervatorsko - restauratorskih radova. Radove je izvela  tvrtka Kor d.o.o. za restauratorske usluge iz Splita.

---

image

Gradonačelnik Burić i zamjenik Mileta u obilasku bedema

Grad Šibenik/
---

 

Proteklih nekoliko godina Grad Šibenik je izvodio konzervatorsko-restauratorske radove obnove na  bedemu vrijedne 720 tisuća kuna od čega je preko Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, Ministarstvo kulture bespovratno sufinanciralo iznos od 420 tisuća kuna.

 

- Šibenik je u prošlosti bio jedan od strateški najvažnijih gradova na čitavoj istočnoj jadranskoj obali te je utvrđivanje grada bilo od velike važnosti,  posebice kada je nailazila opasnost od turskih osvajanja. Uz naše četiri tvrđave, upravo su i  fortifikacijske zidine  vrijedan i neprocjenjiv segment graditeljskog nasljeđa grada Šibenika i bogate povijesne baštine, stoga nam je izuzetno važno restaurirati ih, zaštiti i valorizirati - kazao je gradonačelnik Burić.

 

Radovi su se odvijali pod smjernicama Konzervatorskog odjela u Šibeniku te su obuhvatili mehaničko i kemijsko čišćenje od bilja, algi, lišajeva i mahovine. Provedeno je  čišćenje vodenom parom, mehaničko čišćenje lošeg cementa, vapna i morta, mikropjeskarenje, sidrenje oštećenog dijela zida, ispunjavanje sljubnica novim prilagođenim mortom, injektiranje gelom na bazi vapna s aditivima i žbukanje gornje plohe bedema.

 

- Obrambeni sustav je tijekom povijesti oštećivan, porušen ili oskvrnjen nadogradnjama i adaptacijama. Od prvotnih 200 metara Zapadnog ili Dolačkog bedema kraj Svete Nediljice sačuvan je veći dio. Kroz ranije zahvate smo riješili prvih 100 metara vanjskog plašta sjeverne strane bedema prosječne visine pet metara, a ovom zadnjom fazom radova je restauriran ostatak. Kako volim reći, na svaku kunu iz gradskog proračuna pronašli smo  kunu iz vanjskih, bespovratnih, izvora financiranja, čime multipliciramo brojeve naših planiranih i realiziranih projekata - kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta.

 

Podsjetimo, sukladno željama gradskih vijećnika, ovaj dio povijesne baštine Šibenika će se pokušati dodatno turistički valorizirati. U tom cilju je Grad Šibenik s Hrvatskim restauratorskim zavodom potpisao ugovor o konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i izradi konzervatorskog elaborata, vrijedan 125 tisuća kuna, koja dokumentacija je u izradi.

 

Nabava usluge brodskog prijevoza putnika za Jadriju i Martinsku

 

Grad Šibenik objavio je Poziv na dostavu ponuda za nabavu usluge brodskog prijevoza putnika kružnom brodskom linijom Šibenik – Martinska te linijom Šibenik – Jadrija.

---

image

Brodovi za Jadriju i Martinsku vozit će od 15. lipnja do 15. rujna

---

Na ovaj način nastavlja se promicanje multimodalnosti putnika na području grada povezujući različite interesne točke u Šibenskom zaljevu i predstavljajući brodski prijevoz kao učinkovitu dopunu drugim oblicima prijevoza u gradu.

Zadovoljstvo i pozitivne reakcije građana, ali i rasterećenje cestovnog prometa, s naglaskom na javni prijevoz, glavni su razlozi ponovne uspostave brodske linije, koja se pokazala i kao odlična nadopuna turističkoj ponudi.

Usluga brodskog prijevoza putnika vršit će se  u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna 2022. godine. Kružna brodska linija plovit će na relaciji: Mandalina – Šibenik  – Martinska – Šibenik  – Mandalina, a brodska linija Šibenik – Jadrija plovit će na relaciji: Šibenik – Jadrija – Šibenik

Definirane su i cijene karata koje će iznositi 10,00 kn za kartu u jednom smjeru, 15,00 kn za povratnu kartu za relaciju Mandalina – Šibenik - Martinska. Brodska linija Šibenik – Jadrija ima definiranu cijenu od 12,00 kn za kartu u jednom smjeru, dok cijena povratne karte iznosi 20,00 kn.

Prijevoz putnika obavljat će se sedam puta dnevno (polazak – povratak) na liniji Šibenik -  Martinska, a na liniji Šibenik – Jadrija devet puta (polazak – povratak) od 1. srpnja do 31. kolovoza te od 15. do 30. lipnja i od 1. do 15. rujna sedam puta. Provedeno je i Javno savjetovanje u kojem je prihvaćen prijedlog građana da se doda linija u 7 sati koja će ploviti u razdoblju od 1. srpnja do 31. kolovoza. Djeci do 6 godina starosti osiguran je besplatan prijevoz. Rok za dostavu ponuda je 25. svibnja u 12 sati, a javno otvaranje ponuda je 27. svibnja u 13 sati u prostorijama Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

 

Javni poziv OPG-ovima i SOPG-ovima s područja Šibensko-kninske županije

 

Nakon dvije uspješne sezone, Zelena tržnica na Maloj loži nastavlja s radom i ove godine u razdoblju od 15. lipnja do 30. rujna 2022. godine. Tržnica će biti otvorena svakog dana osim nedjelje i praznika.

Grad Šibenik poziva sve zainteresirane OPG-ove i SOPG-ove s područja Šibensko-kninske županije da iskažu interes i na taj način pridonesu promociji i prodaji svojih proizvoda, ali i vraćanju tradicije prodaje lokalnog voća i povrća te ostalih prehrambenih proizvoda na nekadašnju kultnu pijacu.

Grad Šibenik osigurat će prijevoz namirnica unutar gradske jezgre od parkinga na Banju do prodajnih pulteva na Maloj loži, kao i skladište za namirnice. Polazak s Banja predviđen je u razdoblju od 06:30 do 07:15 sati, a povratak u periodu od 11:00 do 11:30 sati. Pretovar namirnica moguće je izvršiti i u Logističkom centru Poljana (besplatno do 45 minuta).

Najam pulteva je besplatan, a broj sudionika  ograničen. U prijavi je, uz dokaz o registraciji OPG-a ili SOPG-a, potrebno navesti proizvode koje planirate prodavati te ako postoje fotografije, certifikati, etikete, nagrade i slično. Također, zainteresirani trebaju navesti ako žele prodavati proizvode i u večernjim satima. Prijave se dostavljaju do 31. svibnja 2022. godine.

 

U Šibenik stiglo 11 novih autobusa za javno gradski prijevoz

 

Posljednja dva od 11 novih niskopodnih autobusa, nabavljenih u sklopu EU projekta "Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“, stigla su krajem travnja u Šibenik. Autobusi marke MAN bit će dio nove gradske komunalne tvrtke, a šibenskim prometnicama vozit će od rujna ove godine. 

---

image

Goran Bulat(lijevo), Danijel Mileta i Željko Burić

Grad Šibenik/
---

- Početak funkcioniranja novog gradskog javnog prijevoza planiramo na jesen i to će biti prekretnica u komunalnom uređenju grada. Organiziranim, točnim i dostupnim komunalnim prijevozom steći ćemo preduvjete da na potpuno drugačiji način utječemo na promet u tijeku, ali i promet u stajanju - rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić dodavši da će Grad Šibenik javnim prijevozom pokriti svoje cjelokupno područje veličine 525 kilometara kvadratnih.

Novi niskopodni autobusi su na dizel pogon i imaju elemente hibrida. Dužine su 12 metara, a zbog svoje konfiguracije omogućavat će lak ulazak osoba invalida i osoba s otežanom pokretljivošću te će u njima biti mjesta i za roditelje s kolicima za djecu. Autobusi su visoke razine opremljenosti i norme EURO 6 pa će putovanja gradskim ulicama biti puno ugodnija. Zamjenom dotrajalih autobusa koji trenutačno prometuju po gradskim ulicama, ostvarit će se i pozitivan utjecaj ne klimu zbog manje emisije plinova.

- Vrijednost autobusa je otprilike 20,9 milijuna kuna bez PDV-a, a 85 posto je financirano sredstvima Europske unije. Riječ je o projektu „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“ u sklopu kojeg je već sagrađena podzemna garaža i logistički centar na Poljani, a zahvaljujući kojem će Šibenik dobiti i 17 novih digitalno opremljenih autobusnih stajališta, prometnu aplikaciju za pametne telefone, i u konačnici puno efektniji javni gradski prijevoz - kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta te je dodao da se za prometovanje autobusa radi cjelokupna infrastruktura, kao što je veliki logistički centar na Podima.

Direktor Gradskog parkinga d.o.o. Šibenik Goran Bulat istaknuo je kako sav razvoj infrastrukture, vozila i prometa jamče bolju kvalitetu života u gradu Šibeniku te se nada da će se takav trend i nastaviti.

Zasad je osmišljeno sedam gradskih linija, a koncesionar novog javnog gradskog prijevoza bit će poduzeće Gradski parking. Kako će točno izgledati nove linije, znat će se nakon dovršetka prometne studije, koju također u sklopu ovog EU projekta, trenutačno izrađuje tvrtka Ernst&Young.

Projekt „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“ operativno provodi poduzeće Gradski parking d.o.o. Šibenik s Gradom Šibenikom kao partnerom. Financiran je iz Operativnog fonda konkurentnost i kohezija EU. Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.847.705,83 kuna, od kojih se 73.801.381,09 kuna planira sufinancirati iz Kohezijskog fonda, a 13.023.773,13 kuna iz sredstava korisnika.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Grad Šibenik/ Grad Šibenik/ Grad Šibenik/
Grad Šibenik/

Goran Bulat(lijevo), Danijel Mileta i Željko Burić

Grad Šibenik/

Gradonačelnik Burić i zamjenik Mileta u obilasku bedema

Grad Šibenik/

Prikaz dijela južne strane bedema prije i nakon konzervatorsko-restauratorskog zahvata


Brodovi za Jadriju i Martinsku vozit će od 15. lipnja do 15. rujna

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/sibenik/najvaznije-informacije-o-aktivnostima-projektima-i-dogadanjima-iz-grada-sibenika-1194500 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d115b7b1565778558df4c8f84ae1c455dec0deba [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najva%C5%BEnije+informacije+o+aktivnostima%2C+projektima+i+doga%C4%91anjima+iz+Grada+%C5%A0ibenika&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fsibenik%2Fnajvaznije-informacije-o-aktivnostima-projektima-i-dogadanjima-iz-grada-sibenika-1194500 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fsibenik%2Fnajvaznije-informacije-o-aktivnostima-projektima-i-dogadanjima-iz-grada-sibenika-1194500 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sve na jednom mjestu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŠibenikSve na jednom mjestu

Najvažnije informacije o aktivnostima, projektima i događanjima iz Grada Šibenika

Piše šibenski.hr
21. svibnja 2022. - 18:36

 

Čisti se oko 4800 četvornih metara ilegalnih deponija

Ugovor o javnoj nabavi radova na uklanjanju otpada odbačenog u okoliš  potpisali su 4. svibnja Željko Burić, gradonačelnik Šibenika i Ivica Svirčić, direktor tvrtke „Bemix“ d.o.o. iz Grebaštice.

Riječ je  o radovima na sanaciji odlagališta otpada koji uključuju prikupljanje otpada odbačenog u okoliš na području Vrpolja (onečišćena površina je oko 800 četvornih metara), Jadrtovca (oko 3000 četvornih metara) i Danila Kraljice (oko 1000 četvornih metara), njegovom sortiranju i odvozu sa ilegalnih (divljih)  na službeno odlagalište grada Šibenika „Bikarac“. Iz proračuna grada Šibenika za tu će namjenu, a u svrhu zaštite okoliša i njegovih sastavnica, te sprečavanja negativnog utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš biti izdvojeno oko 895 tisuća kuna (uključujući PDV), a „Bemix“ će otpad ukloniti u roku od četiri mjeseca od uvođenja u posao.

U skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom, nastavljamo svoje aktivnosti koje provodimo svaku godinu. Značajne su površine koje trebamo sanirati temeljem postupka za kojega smo proveli javnu nabavu i izabrali izvođača radova.  Projekt je sufinanciran od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 40 posto opravdanih troškova projekta, što iznosi nešto manje od 470 tisuća kuna s PDV-om. Ostatak se plaća iz proračuna Grada Šibenika.

Gradonačelnik Burić izrazio je u prigodi potpisivanja ugovora dvojake osjećaje. Sa jedne strane, istaknuo je zadovoljstvo što će se nelegalno odloženi otpad koji nagrđuje ljepotu krajobraza, konačno ukloniti sa velikih površina na nekoliko lokacija, a sa druge strane podsjetio je kako nedostatak ekološke svijesti pojedinaca vrijeđa građane koji svoj otpad odlažu savjesno.  

-Nećemo odustati od čišćenja našeg grada i njegove okolice. Pri tome i dalje računamo na pomoć šibenskih volontera i članova Powerlifting kluba "Šibenik", osvjedočenih prijatelja prirode i našeg grada. Još jednom apeliram na savjest sugrađana i preporučujem da otpad zbrinjavaju tamo gdje mu je mjesto – na službenom odlagalištu – poručio je gradonačelnik Burić.

Da će pristupiti radovima na uklanjanju otpada čim „Bemix“ bude uveden u posao potvrdio je Ivica Svirčić, direktor te tvrtke uz napomenu kako će izvođač poštovati ugovorni rok i čišćenje nelegalnih odlagališta provesti u zadanom vremenskom razdoblju.

 

Gradonačelnik Burić: Povijesna baština je naše blago i nastavljamo raditi na njenoj valorizaciji

 

Gradonačelnik Željko Burić i zamjenik Danijel Mileta sa suradnicima obišli su  Zapadni ili  Dolački bedem u povijesnoj jezgri grada Šibenika, na  kojem je okončana treća faza  konzervatorsko - restauratorskih radova. Radove je izvela  tvrtka Kor d.o.o. za restauratorske usluge iz Splita.

image

Gradonačelnik Burić i zamjenik Mileta u obilasku bedema

Grad Šibenik/

 

Proteklih nekoliko godina Grad Šibenik je izvodio konzervatorsko-restauratorske radove obnove na  bedemu vrijedne 720 tisuća kuna od čega je preko Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, Ministarstvo kulture bespovratno sufinanciralo iznos od 420 tisuća kuna.

 

- Šibenik je u prošlosti bio jedan od strateški najvažnijih gradova na čitavoj istočnoj jadranskoj obali te je utvrđivanje grada bilo od velike važnosti,  posebice kada je nailazila opasnost od turskih osvajanja. Uz naše četiri tvrđave, upravo su i  fortifikacijske zidine  vrijedan i neprocjenjiv segment graditeljskog nasljeđa grada Šibenika i bogate povijesne baštine, stoga nam je izuzetno važno restaurirati ih, zaštiti i valorizirati - kazao je gradonačelnik Burić.

 

Radovi su se odvijali pod smjernicama Konzervatorskog odjela u Šibeniku te su obuhvatili mehaničko i kemijsko čišćenje od bilja, algi, lišajeva i mahovine. Provedeno je  čišćenje vodenom parom, mehaničko čišćenje lošeg cementa, vapna i morta, mikropjeskarenje, sidrenje oštećenog dijela zida, ispunjavanje sljubnica novim prilagođenim mortom, injektiranje gelom na bazi vapna s aditivima i žbukanje gornje plohe bedema.

 

- Obrambeni sustav je tijekom povijesti oštećivan, porušen ili oskvrnjen nadogradnjama i adaptacijama. Od prvotnih 200 metara Zapadnog ili Dolačkog bedema kraj Svete Nediljice sačuvan je veći dio. Kroz ranije zahvate smo riješili prvih 100 metara vanjskog plašta sjeverne strane bedema prosječne visine pet metara, a ovom zadnjom fazom radova je restauriran ostatak. Kako volim reći, na svaku kunu iz gradskog proračuna pronašli smo  kunu iz vanjskih, bespovratnih, izvora financiranja, čime multipliciramo brojeve naših planiranih i realiziranih projekata - kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta.

 

Podsjetimo, sukladno željama gradskih vijećnika, ovaj dio povijesne baštine Šibenika će se pokušati dodatno turistički valorizirati. U tom cilju je Grad Šibenik s Hrvatskim restauratorskim zavodom potpisao ugovor o konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i izradi konzervatorskog elaborata, vrijedan 125 tisuća kuna, koja dokumentacija je u izradi.

 

Nabava usluge brodskog prijevoza putnika za Jadriju i Martinsku

 

Grad Šibenik objavio je Poziv na dostavu ponuda za nabavu usluge brodskog prijevoza putnika kružnom brodskom linijom Šibenik – Martinska te linijom Šibenik – Jadrija.

image

Brodovi za Jadriju i Martinsku vozit će od 15. lipnja do 15. rujna

Na ovaj način nastavlja se promicanje multimodalnosti putnika na području grada povezujući različite interesne točke u Šibenskom zaljevu i predstavljajući brodski prijevoz kao učinkovitu dopunu drugim oblicima prijevoza u gradu.

Zadovoljstvo i pozitivne reakcije građana, ali i rasterećenje cestovnog prometa, s naglaskom na javni prijevoz, glavni su razlozi ponovne uspostave brodske linije, koja se pokazala i kao odlična nadopuna turističkoj ponudi.

Usluga brodskog prijevoza putnika vršit će se  u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna 2022. godine. Kružna brodska linija plovit će na relaciji: Mandalina – Šibenik  – Martinska – Šibenik  – Mandalina, a brodska linija Šibenik – Jadrija plovit će na relaciji: Šibenik – Jadrija – Šibenik

Definirane su i cijene karata koje će iznositi 10,00 kn za kartu u jednom smjeru, 15,00 kn za povratnu kartu za relaciju Mandalina – Šibenik - Martinska. Brodska linija Šibenik – Jadrija ima definiranu cijenu od 12,00 kn za kartu u jednom smjeru, dok cijena povratne karte iznosi 20,00 kn.

Prijevoz putnika obavljat će se sedam puta dnevno (polazak – povratak) na liniji Šibenik -  Martinska, a na liniji Šibenik – Jadrija devet puta (polazak – povratak) od 1. srpnja do 31. kolovoza te od 15. do 30. lipnja i od 1. do 15. rujna sedam puta. Provedeno je i Javno savjetovanje u kojem je prihvaćen prijedlog građana da se doda linija u 7 sati koja će ploviti u razdoblju od 1. srpnja do 31. kolovoza. Djeci do 6 godina starosti osiguran je besplatan prijevoz. Rok za dostavu ponuda je 25. svibnja u 12 sati, a javno otvaranje ponuda je 27. svibnja u 13 sati u prostorijama Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

 

Javni poziv OPG-ovima i SOPG-ovima s područja Šibensko-kninske županije

 

Nakon dvije uspješne sezone, Zelena tržnica na Maloj loži nastavlja s radom i ove godine u razdoblju od 15. lipnja do 30. rujna 2022. godine. Tržnica će biti otvorena svakog dana osim nedjelje i praznika.

Grad Šibenik poziva sve zainteresirane OPG-ove i SOPG-ove s područja Šibensko-kninske županije da iskažu interes i na taj način pridonesu promociji i prodaji svojih proizvoda, ali i vraćanju tradicije prodaje lokalnog voća i povrća te ostalih prehrambenih proizvoda na nekadašnju kultnu pijacu.

Grad Šibenik osigurat će prijevoz namirnica unutar gradske jezgre od parkinga na Banju do prodajnih pulteva na Maloj loži, kao i skladište za namirnice. Polazak s Banja predviđen je u razdoblju od 06:30 do 07:15 sati, a povratak u periodu od 11:00 do 11:30 sati. Pretovar namirnica moguće je izvršiti i u Logističkom centru Poljana (besplatno do 45 minuta).

Najam pulteva je besplatan, a broj sudionika  ograničen. U prijavi je, uz dokaz o registraciji OPG-a ili SOPG-a, potrebno navesti proizvode koje planirate prodavati te ako postoje fotografije, certifikati, etikete, nagrade i slično. Također, zainteresirani trebaju navesti ako žele prodavati proizvode i u večernjim satima. Prijave se dostavljaju do 31. svibnja 2022. godine.

 

U Šibenik stiglo 11 novih autobusa za javno gradski prijevoz

 

Posljednja dva od 11 novih niskopodnih autobusa, nabavljenih u sklopu EU projekta "Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“, stigla su krajem travnja u Šibenik. Autobusi marke MAN bit će dio nove gradske komunalne tvrtke, a šibenskim prometnicama vozit će od rujna ove godine. 

image

Goran Bulat(lijevo), Danijel Mileta i Željko Burić

Grad Šibenik/

- Početak funkcioniranja novog gradskog javnog prijevoza planiramo na jesen i to će biti prekretnica u komunalnom uređenju grada. Organiziranim, točnim i dostupnim komunalnim prijevozom steći ćemo preduvjete da na potpuno drugačiji način utječemo na promet u tijeku, ali i promet u stajanju - rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić dodavši da će Grad Šibenik javnim prijevozom pokriti svoje cjelokupno područje veličine 525 kilometara kvadratnih.

Novi niskopodni autobusi su na dizel pogon i imaju elemente hibrida. Dužine su 12 metara, a zbog svoje konfiguracije omogućavat će lak ulazak osoba invalida i osoba s otežanom pokretljivošću te će u njima biti mjesta i za roditelje s kolicima za djecu. Autobusi su visoke razine opremljenosti i norme EURO 6 pa će putovanja gradskim ulicama biti puno ugodnija. Zamjenom dotrajalih autobusa koji trenutačno prometuju po gradskim ulicama, ostvarit će se i pozitivan utjecaj ne klimu zbog manje emisije plinova.

- Vrijednost autobusa je otprilike 20,9 milijuna kuna bez PDV-a, a 85 posto je financirano sredstvima Europske unije. Riječ je o projektu „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“ u sklopu kojeg je već sagrađena podzemna garaža i logistički centar na Poljani, a zahvaljujući kojem će Šibenik dobiti i 17 novih digitalno opremljenih autobusnih stajališta, prometnu aplikaciju za pametne telefone, i u konačnici puno efektniji javni gradski prijevoz - kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta te je dodao da se za prometovanje autobusa radi cjelokupna infrastruktura, kao što je veliki logistički centar na Podima.

Direktor Gradskog parkinga d.o.o. Šibenik Goran Bulat istaknuo je kako sav razvoj infrastrukture, vozila i prometa jamče bolju kvalitetu života u gradu Šibeniku te se nada da će se takav trend i nastaviti.

Zasad je osmišljeno sedam gradskih linija, a koncesionar novog javnog gradskog prijevoza bit će poduzeće Gradski parking. Kako će točno izgledati nove linije, znat će se nakon dovršetka prometne studije, koju također u sklopu ovog EU projekta, trenutačno izrađuje tvrtka Ernst&Young.

Projekt „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“ operativno provodi poduzeće Gradski parking d.o.o. Šibenik s Gradom Šibenikom kao partnerom. Financiran je iz Operativnog fonda konkurentnost i kohezija EU. Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.847.705,83 kuna, od kojih se 73.801.381,09 kuna planira sufinancirati iz Kohezijskog fonda, a 13.023.773,13 kuna iz sredstava korisnika.

 

22. svibanj 2024 11:11