StoryEditorOCM
ŠibenikSVE NA JEDNOM MJESTU

Najvažnije informacije o aktivnostima, događanjima i projektima u gradu Šibeniku

Piše šibenski.hr
12. studenog 2020. - 21:02

KREŠIMIROV GRAD

Najbolji grad u kategoriji obrazovanje i demografska politika

Grad Šibenik proglašen je najboljim velikom gradom u kategoriji obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika u 2020. godini u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos. Proglašenje i dodjela priznanja najuspješnijim gradovima i najboljim EU projektima održana je 20. listopada u Zagrebu u hotelu Hilton Garden Inn.

-Veliko je ovo priznanje za naš grad i sve što činimo kako bi poboljšali život u Šibeniku. Ova nagrada dodatna je potvrda da se naš grad razvio u perspektivnu životnu i radnu sredinu te da provedbom brojnih projekata unaprjeđujemo standard života naših sugrađana vodeći pri tome posebnu pažnju na našu mladost – njihovo obrazovanje, zdravo i poticajno odrastanje te stvaranje uvjeta za perspektivnu budućnost, poručio je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić.

Grad Šibenik u završnici izbora pobijedio je gradove Bjelovar, Čakovec, Pazin i Veliku Goricu.  Pobjedu je odnio, između ostalog, i zbog toga što se nalazi u top 10 gradova po broju odgojitelja u vrtićima, u top 5 po broju učitelja (9,6 učenika po učitelju) i po iznosu porodiljne naknade po novorođenom djetetu, te je u top15 gradova u Hrvatskoj po broju visokoobrazovanih stanovnika.

Uz to, Grad Šibenik još je 2018. povećao novčanu pomoć roditeljima za prvorođeno dijete s 1.200 na 1.500 kuna te za drugorođeno dijete s 1.400 kuna na 2.000 kuna. Za trećerođeno i svako daljnje dijete roditelji ostvaruju novčanu pomoć od 21.000 kuna koja se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima tijekom sedam kalendarskih godina, jednom godišnje u mjesecu rođenja djeteta. Važno je napomenuti  kako Grad Šibenik ima i vrlo jednostavne kriterije za ostvarivanje prava na novčanu pomoć roditeljima novorođenih mališana.

Grad je osnivač i dvije predškolske ustanove – DV Šibenska maslina i DV Smilje, te sufinancira boravak djece u pet predškolskih ustanova drugih osnivača. U pedagoškoj 2019.-2020. Grad Šibenik je podignuo i visinu iznosa mjesečnog sufinanciranja djece upisane u privatne vrtiće sa po djetetu dosadašnjih 700 na 900 kuna. Sudjelovanje roditelja u cijeni programa predškolskog odgoja i obrazovanja u Šibeniku je među najnižima u RH, a umanjuje se i sudjelovanje u cijeni programa za roditelje s dvoje i više djece na način da se cijena umanjuje za 25 posto za 10-satne programe, smjenski i posebni program, kao i 15 posto za 5,5-satni program. Zahvaljujući ostvarenim bespovratnim sredstvima fondova i nadležnih ministarstava, ali i značajnim ulaganjima od strane Grada, u predškolskom odgoju realiziran i niz infrastrukturnih projekata. Nedavno su završeni radovi na energetskoj obnovi na čak četiri vrtića, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju novog dječjeg vrtića u gradskoj četvrti Crnica.

U skladu s izazovima tekuće školske godine, Grad Šibenik se aktivno uključio u organizaciju rada i pružanje dodatne pomoći školama i učenicima. Učenicima i učenicama viših razreda osnovnih škola nabavljene su  zaštitne maske. Ukupno 8.000 platnenih, perivih maski, odnosno po četiri maske za svakog đaka. Također, predviđena su dodatna financijska sredstva za higijenu, čišćenje i dezinfekciju školskih objekata. Osigurana su i sredstva za dodatne autobuse u prijevozu učenika u skladu s Preporukama za rad u djelatnosti prijevoza putnika autobusima tijekom epidemije koronavirusa po iskazanim potrebama pojedinih škola. U dvije osnovne škole čiji je osnivač Grad organizira se i produženi boravak za  polaznike 1. i  2. razreda.

Uz aktivnosti specifične za ovogodišnju epidemiološku situaciju, Grad Šibenik i ove školske godine nastavlja s projektima kojima omogućava lakše školovanje svima kojima je to potrebno i kvalitetno svladavanje nastavnog gradiva. Uz ostalo, osigurana su sredstva za 35 pomoćnika u nastavi te u tri šibenske škole produženi boravak u četiri razredna odjeljenja. Svim korisnicima prava na dječji doplatak Grad je omogućio sufinanciranje radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala za što je u proračunu predviđeno 250 tisuća kuna. Djeci u riziku od siromaštva osigurana je do kraja besplatna školska prehrana, a svi šibenski osnovci kroz projekt „Školska shema“ dobit će jedan voćni i mliječni obrok na tjedan. Učenici prvih razreda i tijekom 2020./21. dobit će teglicu domaćeg meda u sklopu projekta „Školski medni dan“.

U suradnji Grada Šibenika sa Sveučilištem u Zagrebu osnovan je i prvi sveučilišni studij u Šibeniku – Studij  energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Nositelji obrazovnog programa su ugledni hrvatski fakulteti  FER i FSB, a za opremanje studijskih prostora Grad je uložio 10 milijuna kuna, a održavanje nastavnog procesa godišnje financira s 2,7 milijuna kuna. U suradnji s Veleučilištem u Šibeniku, ostvareno je  80 milijuna kuna europskog novca za izgradnju novog studentskog doma. Krajem rujna u Šibeniku je otvoren moderno opremljen Inkubator za nove tehnologije „Trokut“ koji će, osim prostora i opreme, stanarima i korisnicima pružati i mogućnost kontinuirane edukacije i umrežavanja kroz zajedničke projekte, konferencije i programe, a koji će biti realizirani s partnerima  kao što su Veleučilište u Šibeniku, Microsoft Hrvatska, Erricsson Nikola Tesla, Algebra, In 2 grupa i Lemax.

Grad Šibenik ukupno stipendira 48 studenata. Iznos stipendije je 700 kuna, za što je u  proračunu Grada osigurano 400 tisuća kuna. Stipendiranjem uspješnih studenata potiče se njihova izvrsnost, dok se stipendiranjem studenata prema kriteriju socijalnog statusa nastoji olakšati stjecanje diplome mladima koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, a ujedno time pridonosi poboljšanju kvalitete i standarda života studenata i studentica.

Na svečanosti u Zagrebu proglašeno je ukupno devet najboljih gradova u konkurencijama kvalitete života, obrazovanja i demografije te gospodarstva, kao i najbolji grad u povlačenju novca iz fondova EU. Riječ je o trećem izboru najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos.

ODABRAN IZVOĐAČ RADOVA

Novi dječji vrtić u Crnici gradit će vodička „Minigradnja“

Do završetka natječajnog roka na adresu šibenske gradske uprave pristiglo je čak osam ponuda za građevinske radove na izgradnji novog dječjeg vrtića „Ljubica“ u Crnici koji će se graditi na mjestu postojećeg montažnog objekta. Firma Minigradnja d.o.o. iz Vodica ponudila je najpovoljniju i tehnički ispravnu ponudu u iznosu 14,6 milijuna kuna s PDV-om i s jamstvenim rokom 62 mjeseca, te se, u koliko ne bude žalbi drugih ponuditelja, potpis ugovora s Gradom Šibenikom očekuje do kraja mjeseca. To znači da će pripremni radovi na gradilištu započeti u ovoj godini.

-Dječji vrtić „Ljubica“ već desetljećima djeluje u neuvjetnim prostorima, te ćemo izgraditi moderno opremljen objekt koji će zadovoljiti sve aktualne pedagoške standarde za preko 80 djece te biti novi dom popratnih službi jedne od naše dvije ustanove za predškolski odgoj. Naime, zakonodavac je uvjetovao da, obzirom na ukupan broj djece u Gradskim vrtićima, ih trebamo razdvojiti u dvije pravne osobe. Tako sada imamo 'Smilje' i 'Šibensku maslinu', kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika, mr.sc. Danijel Mileta.

Glavni i izvedbeni projekt je isporučila osječka tvrtka „Trinas projekt“, odabrana kao najpovoljniji ponuditelj na javnom natječaju, za ukupno 193.750 kuna. Ta sredstva je Grad Šibenik uspješno ostvario apliciranjem na natječaj Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku. Idejni projekt je izradila tvrtka „Izgradnja projekt“ iz Šibenika, a nekoliko godina je trebalo stručnim službama Grada da riješe kompleksna imovinsko-pravna pitanja i sudske sporove na tom prostoru i dodatno ga prošire.

Planirana zgrada dječjeg vrtića „Ljubica“ prostirat će se na parceli ukupne površine tisuću i po četvornih metara, a sastojat će se od podruma, prizemlja, 1. kata, te ravnog krova sa izlazom na isti, na kojem će biti uređena površina za igru. Ovo će postati centralni dječji vrtić za Javnu ustanovu za predškolski odgoj 'Smilje', s obzirom na to da će se u njemu nalaziti i centralna kuhinja, centralna praonica, centralni arhiv, te stručne službe. Uz grijanje na plin i suvremenu led rasvjetu, sadržavat će i manju sportsko-plesnu dvoranu kako bi se djeca rekreirala za ružnog vremena.

-Ovo je samo nastavak niza kapitalnih ulaganja u predškolskom odgoju za koja često osvajamo bespovratna sredstva fondova ili mjerodavnih ministarstava. Na natječajima i javnim pozivima zadnjih sedam godina u kontinuitetu dobivamo novac za Šibenik. Za energetsku obnovu vrtića „Vidici“ smo od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a zatim od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, osvojili ukupno blizu 3 milijuna kuna, a za obnovu dječjeg vrtića „Kućica“ na Baldekinu i njegova okoliša preko 910 tisuća kuna. Od istih ministarstava smo za dječje vrtiće „Građa“ i „Šibenski tići“ ukupno osvojili 1,6 milijuna kuna. Za okoliš dječjeg vrtića “Veslo“ u Zatonu smo od Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj osvojili 707 tisuća kuna. Uz prošlogodišnju donaciju INA-e za novo dječje igralište u Crnici uz sportski centar „Ljubica“ i netom izgrađeno igralište za djecu s posebnim potrebama u Park šumi Šubićevac, a za koje nam je Jadranska banka donirala 750 tisuća kuna, ne treba zaboraviti ni dječja igrališta na Krapnju, Žirju i Meterizama za koja smo također osvojili sufinanciranje ili izlobirali donacije, podsjetio je Mileta. Očekuje se da će radovi na vrtiću Ljubica trajati godinu dana.

OBNOVA FASADA I KROVIŠTA

Stanarima gradske jezgre Grad sufinancira polovinu iznosa

Grad Šibenik objavio je Javni poziv za sufinanciranje mjera obnove fasada i krovišta u obiteljskim kućama i stambenim zgradama na području stare gradske jezgre Grada Šibenika. Programom „Stara gradska jezgra – obnova fasada i krovišta“ nastoji se potaknuti sanacija fasada i krovišta.

-Ovo je jedan u nizu projekata Grada Šibenika kojemu je cilj potpora stanarima zaštićene povijesne gradske jezgre. Prošle godine Grad Šibenik sufinancirao je nabavu i ugradnju nove, energetski učinkovite drvene vanjske stolarije na deset objekata u šibenskoj jezgri, a sada subvencioniramo obnovu fasada i krovišta. Obnovom se doprinosi imidžu Grada Šibenika kao poželjne  turističke destinacije koja se bazira na očuvanju prirodnih ljepota i zdravog okoliša. Osim toga kroz program obnove fasade i krovišta, doprinijet će se ljepšem izgledu gradskih ulica i pozitivno djelovati na porast stalnog stanovanja u staroj jezgri, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Program „Stara gradska jezgra – obnova fasada i krovišta“ ima izrazito pozitivne konotacije: ušteda energije, dulji životni vijek objekata, zaštita okoliša, jačanje domaće komponente potražnje, poticanje lokalnog gospodarstva i smanjenje nezaposlenosti.

Grad Šibenik subvencionira do 50 posto ukupne cijene prihvaćenih troškova obnove objekta na kojem je planirana obnova fasada i krovišta. Maksimalan iznos sufinanciranja koji jedan korisnik  može ostvariti iznosi 200.000 kuna uključujući PDV, odnosno najviše 50 posto ukupne cijene prihvaćenih troškova obnove objekta. Rok za prijavu na Javni poziv je do 26. siječnja 2021. godine.

GRADSKO VIJEĆE

Jednoglasno usvojena Odluku o razvojnoj strategiji projekta Batižele

U prostorijama Centra za nove tehnologije i poduzetništvo „Trokut“, 23. listopada održana je 24. tematska sjednica Gradskog vijeća grada Šibenika. Gradski vijećnici jednoglasno su usvojili Odluku o prihvaćanju dokumenata razvojnog projekta Batižele koja se sastoji od: Razvojne strategije - Urbana regeneracija napuštene industrijske zone u Šibeniku te Akcijskog plana i prioriteta provedbe - Urbana regeneracija napuštene industrijske zone u Šibeniku.

Navedenim dokumentima predlaže se aktivacija imovine društva Batižele d.o.o. s ciljem gospodarskog razvoja Šibenika, a izradila ih je tvrtka Ove Arup & Partners International Ltd., izabrana na temelju javnog natječaja koji je provela Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

-Današnja sjednica nova je faza u razvoju projekta Batižele. Riječ je o procesu na kojem smo radili svakog dana još od 2013. godine. Uspješno smo riješili dugogodišnje imovinsko-pravne odnose i financijske probleme koju su se gomilali na lokaciji bivše tvornice TEF, stoga sam danas ponosan i ushićen što ulazimo u novu fazu s konačnim ciljem aktivacije tog iznimno vrijednog prostora, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić te zahvalio gradskim vijećnicima na konstruktivnosti i suradnji.

Razvojnu strategiju i Akcijski plan predstavili su Flavio Tejada i Susana Isabel iz tvrtke Arup koji su potom odgovarali na pitanja zainteresiranih vijećnika. Vijećnicima se obratila i voditeljica EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk koja je pohvalila izvrsnu suradnju s Gradom Šibenikom te aktivnu raspravu na današnjoj sjednici.

-Radujem se nastavku suradnje na ovom projektu koji je u jako naprednoj fazi. Ovo nije kraj priče već početak putovanja, a Šibenik je već sada na karti Hrvatske izvrsna destinacija za život, kazala je Zinchuk.

Tematskoj sjednici nazočili su i direktor za nekretnine i turizam EBRD-a Vlaho Kojaković te Vedrana Likan ispred tvrtke, Colliers International, partnera na projektu.

U SKLOPU C-CHANGE FESTIVALA sklopu 

Predstavljena street art intervencija

U sklopu C-Change festivala predstavljena je street art intervencija na Baldekinu koju su izradili Lovro Vudrag i Slaven Blaće. Na predstavljanju oslikanog murala, koji se nalazi na javnoj površini u blizini Osnovne škole Tina Ujevića i Veleučilišta u Šibeniku, nazočili su pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoja Petar Mišura, dekan Veleučilista u Šibeniku Ljubo Runjić te jedan od autora, Lovro Vudrag.

Pročelnik Mišura istaknuo je kako ovaj događaj ujedno označava završetak programa C-Change festivala, a koji se tijekom listopada provodio u Šibeniku, dok istoimeni projekt C-Change ide dalje.

- Murali na zidovima šalju djeci, studentima i svim ostalim prolaznicima jasne poruke u vezi zaštite planeta Zemlje s posebnim naglaskom na važnost zaštite voda. Oslikavanje javnih prostora s estetskim obilježjima (street art) može na poseban način obogatiti karakter ulica, ali i poslati poruku, nadahnuti, podsjetiti na važne i ozbiljne probleme te prenijeti uvjerenja koja promoviraju, poručio je Mišura. 

Ciljevi C-Change festivala bili su informiranje i podizanje svijesti građana o onečišćenju i klimatskim promjenama te njihovim posljedicama. Podsjetimo, Grad Šibenik partner je u projektu C – Change; Arts and Culture Leading Climate Action in Cities, URBACT transfernoj mreži dobre prakse Manchestera. Kroz ovu mrežu, u kojoj sudjeluju i gradovi: Manchester (GBR), Wroclaw (PL), Mantova (IT), Gelsenkirchen (DE) i Agueda (PT), Grad Šibenik aktivno se uključio u borbu s klimatskim promjenama različitim događanjima, uz podršku i angažman kulturnog i umjetničkog sektora našeg grada.

DO 25.STUDENOG

Otvoren natječaj za dodjelu "Nagrade za volontere i organizatore volontiranja".

Od 2019. godine organizaciji se pridružuje i Savjet mladih Šibensko-kninske županije, te se time dodjela nagrada proširila na područje cijele Šibensko-kninske županije. Cilj ove akcije je poticanje volonterskog rada u lokalnoj zajednici kroz nagrađivanje volonterskog doprinosa pojedinaca i organizacija koje provode volontiranje. Savjet mladih Grada Šibenika i Savjet mladih Šibensko-kninske županije poziva sve zainteresirane za promicanje volonterstva da se prijave na natječaj koji je otvoren do 25. studenoga 2020. godine.

Zainteresirane organizacije i pojedinci koji žele prijaviti sebe, drugu organizaciju ili pojedinca za volontersku nagradu trebaju ispuniti Obrazac za volontere, kao i Obrazac za organizatore volontiranja, koje mogu preuzeti na službenim stranicama Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije, Šibenske udruge mladih – Š.U.M., Udruge "Mladi u EU" te na portalu Skvuš.hr. Na natječaj se mogu nominirati neprofitne organizacije, odnosno udruge, zaklade, javne ustanove, gradovi, mjesni odbori te volonteri u neprofitnim organizacijama.

– O dobitnicima Nagrade odlučuje Povjerenstvo koje se sastoji od tri člana, a organizacija dodjele Nagrade za volontere i organizatore volontiranja bit će održana 4. prosinca 2020. godine u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" s početkom u 18 sati. Pozivamo sve volontere da se prijave i daju svoj doprinos promicanju volonterstva i volonterskih aktivnosti u Šibensko-kninskoj županiji – poručuje predsjednik Savjeta mladih grada Šibenika Matej Matić.

Prijave se mogu slati na info@mladi-eu.hr ili poštom na adresu Udruga mladih ''Mladi u EU'', Prilaz tvornici 41, 22.000 Šibenik. Kontakt: 099 765 68 61 ili matej.matic@mladi-eu.hr

24. travanj 2024 14:07