StoryEditorOCM
ŠibenikEvo zašto morate imati edukativni vodič o šumama NP Krka

Najstarija šuma hrasta medunca u Hrvatskoj raste na Stinicama

Piše Marija LONČAR
NIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
7. prosinca 2016. - 14:42

"Bioraznolikost šuma u NP Krka“ novi je tematski edukacijski vodič koji je obavila Javna ustanova NP Krka, a urednici kojeg su Ivan Martinić, Matija Landekić, Drago Marguš, Matija Bakarić i Fabijan Martinić. Riječ je o priručniku koji bi čitateljima trebao poslužiti kao uputa i putokaz u doživljavanju i razumijevanju šuma, šumskih ekosustava i njihove bioraznolikosti na području NP Krka, ističu urednici.
– Šume nisu među prvim asocijacijama koje ljudi imaju kada se spomene NP Krka, već su to slapovi, strme litice ili kanjoni, otočić Visovac i sedra. I premda ne zauzimaju veliku površinu i ne dominiraju područjem parka, šume čine presudnu notu u cjelovitom doživljaju njegova krajobraza u oštrom kontrastu s kršem i riječnim tokom. Također, šume su od neprocjenjive važnosti u očuvanju biološke raznolikosti i osiguranju zdravlja i vitalnost prirodnih zajednica u NP Krka – kazao je na promociji vodiča Ivan Martinić sa zagrebačkog Šumarskog fakulteta ne propuštajući istaknuti kako je NP Krka jedna od rijetkih ustanova sličnog tipa u Hrvatskoj i regiji koja se sustavno bavi izdavaštvom kako bi promovirala, educirala i poticala svijest o važnost biološke raznolikosti i njezina očuvanja.
Kada je riječ pak o šumama u parku prevladavaju tri vrste: mješovite šume crnike i crnog jasena, hrasta medunca i bijelog graba te šume crnog graba i jasena. Usto, veće površine oko Skradinskog buka zauzimaju sađene šume alepskog i crnog bora. Kao posebnu vrijednost valja istaknuti šumu na Mačkovici na desnoj obali Visovačkoj jezera koju čine najočuvanija stabla hrasta crnike u cijeloj Hrvatskoj. Na lijevoj obali, na području Stinica raste najstarija šuma hrasta medunca u Hrvatskoj, stara više od 300 godina.


Vrijedno štivo
– Iako knjižica ima svega 47 stranica i izgleda nekako škrto, u njoj se nalazi sve najvažnije o šumama u našem nacionalnom parku. Vjerujem da će biti zanimljivo i vrijedno štivo našim posjetiteljima, srednjoškolcima, lokalnoj zajednici - kazao je jedan od urednika i stručni voditelj NP Krka Drago Marguš. Podsjetio je, također, kako i NO Krka ima svoju „šumsku učionicu“ poput sličnih koje se osnivaju diljem svijeta na izvornim lokalitetima kako bi se na stručan i zanimljiv način potaknulo razumijevanje šuma, njihove uloge i važnosti u očuvanju okoliša, a riječ je o kući Kuželj smještenoj na Stinicama uz Visovačko jezero.

24. travanj 2024 04:03