StoryEditorOCM
ŠibenikSpas u zadnji čas

Najpoznatiji šibenski oleandar opet je procvjetao! Apel urodio plodom: iz Zelenog grada su ga konačno okopali i zalili

Piše Marija Lončar
25. srpnja 2023. - 12:30

Spašen je! Najpoznatiji oleandar u Šibeniku koji raste iz još poznatije fontane-pitara na Starom pazaru i koji se, zbog nebrige i neodržavanja, gotovo posve osušio te je bio na pragu uvenuća, konačno je okopan i zaliven. Apel za njegov spas, o čemu smo pisali na ovim stranicama, očito je došao i do šefova Zelenog grada, gradske komunalne tvrtke zadužene i za održavanje nasada i javnih gradskih površina.

image

Oleandar sa Starog pazara

Marija Lončar/

Biljka koja je još prije 20-ak dana bila jadna i sparušena, uvenulih i sasušenih cvjetova, prorijeđenog i posivjelog lišća, suhe i ispucane zemlje koju očito duže vrijeme nitko nije zalio, sada je živnula. Mali grm s cvjetovima zanimljive boje, cvjećari je obično zovu "nježna breskva", počeo se oporavljati.

image

 

 

Marija Lončar/

Nakon što je zemlja u fontani-pitaru okopana, a dodan je i sloj nove zemlje te se biljka počela redovito zalijevati, oleandar je počeo stvarati nove cvjetiće, a vidi se i novo lišće nježno zelene boje. Uopće umjesto sive i suhe biljke, u fontani-pitaru sada raste zdravi i obećavajući olenadar. Još nije u punom cvatu i raskoši, ali će takav brzo biti, samo da ga u Zelenom gradu opet ne zaborave.

image

Novo lišće i novi cvjetovi

Marija Lončar/
03. svibanj 2024 13:03