StoryEditorOCM
Šibeniklijepa gesta

Šibenik primio 40-ak izbjeglica iz Ukrajine: ‘Djecu smo već upisali u naše škole, a spremni smo prihvatiti i najmlađe u vrtićima‘

Piše šibenski.hr
9. ožujka 2022. - 13:02

U Uredu gradonačelnika danas je održan sastanak predstavnika službi koje su zadužene za registraciju i prihvat osoba izbjeglih iz ratom zahvaćene Ukrajine: Gradskog društva Crvenog križa Šibenik, Caritasa Šibenske biskupije, Centra za socijalnu skrb Šibenik, Civilne zaštite Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, Službe 112 – Ravnateljstvo civilne zaštite i gradskih Upravnih odjela.

Intencija sastanka je uskladiti djelovanje i kanaliziranje pomoći osobama koje su u potrebi te pospješiti i ubrzati administrativne procese.

- Svjesni smo da osobama koje trenutačno proživljavaju strašne agonije ne možemo nadomjestiti dom, ali želimo da se u našem gradu osjećaju sigurno, zaštićeno i dobrodošlo. Najmanje što možemo učiniti je osigurati obiteljima iz ratom zahvaćenog područja topli obrok, djeci marendu u školama, mogućnost prihvata u vrtiće i druge osnovne životne potrebe“, kazao je gradonačelnik Burić.

Kako je izvijestio Crveni križ Šibenik, na području grada evidentirano je 37 osoba izbjeglih iz Ukrajine, koje su uglavnom u privatnom smještaju. Budući da je riječ o pojedinačnim slučajevima, sukladno njihovim potrebama, ravna se i oblik pomoći. Caritas Šibenske biskupije, prema zaprimljenim zahtjevima, opskrbljuje obitelji koje su za tim iskazale potrebu. Osobe koje iz Ukrajine dođu u Šibenik evidentiraju se pri službi Crvenog križa, a potom se upućuju u prihvatne centre, kazano je na današnjem sastanku.

image
U uredu šibenskog gradonačelnika održan sastanak na temu prijema izbjeglica iz Ukrajine
Grad Šibenik

Dvoje  djece iz Ukrajine upisano je u šibenske osnovne škole - OŠ Jurja Dalmatinca i OŠ Petra Krešimira IV. Ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova postupaju sukladno uputama nadležnog Ministarstva te se u školama, s djecom iz Ukrajine, provodi nastava koja je prilagođena primarno učenju hrvatskog jezika.

Djeci će biti osigurana besplatna školska prehrana, kao i  prijevoz. Osigurat će im se i mogućnost korištenja sadržaja javnih ustanova iz područja kulture kojima je osnivač Grad Šibenik, bez naknade – upis u Gradsku knjižnicu Jurja Šižgorića, posjet predstavama u Hrvatskom narodnom kazalištu, obilazak Muzeja i šibenskih tvrđava, kako bi se što jednostavnije socijalizirali i uklopili u novu sredinu.

Također, Grad Šibenik je spreman prihvatiti djecu vrtićkog uzrasta te ih rasporediti u pedagoške ustanove u skladu s mogućnostima ustanova, odnosno kapaciteta.

03. svibanj 2024 07:51