StoryEditorOCM
ŠibenikPotpisan ugovor za milijune iz EU

Najesen počinju radovi na sustavu vodoopskrbe, odovodnje i kolektora za istočni dio Šibenika, ali i u centru grada. Bit će ludnice u prometu, ali gradska uprava poziva na strpljenje

Piše M. L.
28. ožujka 2018. - 20:48

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor  Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor šibenskog Vodovoda i odvodnje Frane Malenica u šibenskoj su Gradskoj vijećnici potpisali ugovor o sufinanciranju projekta sustava vodoopskrbe, odvodnje i  pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Šibenik.

Riječ je o investiciji ukupno teškoj 397 milijuna kuna, od čega je iz Kohezijskog fonda Europske unije dobiveno bespovratnih 272 milijuna kuna. Od preostalih 125 milijuna kuna šibenski Vodovod osigurat će oko 33 milijuna, dok će ostatak podijeliti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Hrvatske vode. Početak radova očekuje se najesen i sve bi trebalo biti gotovo za četiri godine.

-Riječ je o velikom zahvatu u prostoru. Vjerujem da će sve biti dovršeno u predviđenom roku te da ćemo se ponovo naći 2022. godine na svečanom otvorenju – kazao je ministar Ćorić.

Direktor šibenskog Vodovoda Frane Malenica objasnio je kako je riječ o drugoj fazi projekta izgradnje vodovodnog i kanalizacijskog sustava te pročistača otpadnih voda koja će obuhvatiti istočni dio Šibenika. Prvi je uspješno završen prije godinu i pol, a sadašnjim projektom obuhvaćeni su Brodarica, Krapanj, Zablaće, Podsolarsko i Jadrtovac.

Dio radova, dodao je Malenica, odvijat će se i u središtu grada i nastavak su lanjskih radova uz Poljanu. Također, projektom je, među ostalim, predviđena dogradnja postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih u Podsolarskom kako bi se kako bi se omogućio drugi stupanj pročišćavanja koji bi trebao rezultirati i nestankom neugodnih mirisa koji se, osobito ljeti, šire tim područje.

Najavljeni radovi, zbog obujma i dužine trajanja, mogli bi kada počnu izazvati prometne gužve i čepove u gradu, no dogradonačelnik Danijel Mileta obećao je kvalitetna rješenja regulacije prometa te je Šibenčane zamolio za strpljenje, jer, kako je,kazao, riječ je o projektu koji će donijeti novu kvalitetu življenja.

 
 

06. svibanj 2024 21:22